Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

[VB6] Wie had laatste toegang tot bestand

biomass
7 antwoorden
 • Ik heb onder XP Home een progje geschreven om uit te vissen wanneer een specifiek bestand op een Windows 2000 computer het laatst benaderd werd. Werkt prima, niks mis mee, maar nu wil ik ook weten door wie het bestandje die laatste keer benaderd werd. Ik gebruik overigens de Microsoft Scripting Runtime.
 • [quote:13ccadd502="DarkScribe"]Ik heb onder XP Home een progje geschreven om uit te vissen wanneer een specifiek bestand op een Windows 2000 computer het laatst benaderd werd. Werkt prima, niks mis mee, maar nu wil ik ook weten door wie het bestandje die laatste keer benaderd werd. Ik gebruik overigens de Microsoft Scripting Runtime.[/quote:13ccadd502]
  - Je kan in Windows verkenner ook gewoon deze extra kolom 'Accessed' (of de Nederlandse vertaling ervan) tonen.
  - Werkt volgens mij alleen met NTFS.
  - Kan me niet herinneren dat de 'gebruiker' die het bestand heeft gewijzigd ook wordt opgeslagen.
 • Ik denk dat ik een beetje in de war zit met een ander OS, na een tijdje gooi je die ook door elkaar. Anyway, het bestand waar het over gaat zit in een verborgen map (%USERPROFILE%\Local Settings\…) ergens op het bedrijfsnetwerk. De persoon weet niet veel van computers en dus maak ik het hem gemakkelijker om te kunnen controleren of het bestand benaderd werd op andere momenten dan wanneer hij het zelf benaderd via het reguliere programma. Kortom, hij is bang dat de systeembeheerder zijn email leest, zowel de gewone bedrijfsemail alsook zijn privé email. Dat laatste is dus niet toegestaan, zelfs niet als zijn functioneren een agendapunt is geworden.
 • Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
  Je hoeft hiervoor geen programma te schrijven, daarvoor kun je NTFS auditing gebruiken. Als je dat op die netwerkschijf aan zou kunnen zetten (betwijfel ik), dan trek je alleen maar de aandacht.

  Waarom niet gewoon de prive e-mail op een prive account binnen laten komen?? :o
 • Was het maar zo eenvoudig. De persoon weet net zo veel van computers als ik van belastingformulieren. Zelf weet ik niet hoeveel mogelijkheden of rechten hij heeft (groot bedrijf) en ook kom ik nooit op zijn werk zodat ik hem ook niet leren kan hoe hij op andere manieren zijn zaakjes kan regelen. Ik weet zelfs niet eens of hij dit progje kan opstarten vanaf usb-stick. Op testsystemen werkt het wel, maar het computerbeleid van dit bedrijf is mij niet zo bekend.

  Maar goed, ik denk dat dit progje goed genoeg is om te doen wat hij wil, en mijn vraag is al een beetje beantwoord; ik kan niet zien wie het laatste het bestand benaderd heeft. Iedereen bedankt voor het meedenken. :wink:
 • [quote:3f05128585="DarkScribe"]Anyway, het bestand waar het over gaat zit in een verborgen map (%USERPROFILE%\Local Settings\…) ergens op het bedrijfsnetwerk.[/quote:3f05128585]
  Een roaming profile/zwervend profiel dus?

  Ligt aan het mailprogramma dat gebruikt wordt of je iets aan je methode hebt. Misschien worden alle mails wel op de server (Exchange) bewaard, dan is het zelfs nog makkelijker om mails van anderen te lezen.

  De datum van laatste toegang kan door meerdere acties gewijzigd zijn. Denk aan backup software, etc.
  [quote:3f05128585="DarkScribe"]Kortom, hij is bang dat de systeembeheerder zijn email leest, zowel de gewone bedrijfsemail alsook zijn privé email.
  [/quote:3f05128585]
  Of je het nou wilt of niet c.q. of het mag of niet. Ze kunnen/doen het toch wel.
  [quote:3f05128585="DarkScribe"]Dat laatste is dus niet toegestaan, zelfs niet als zijn functioneren een agendapunt is geworden.[/quote:3f05128585]Blijft een lastig probleem. Is het gebruikelijk dat privé mails op de zaak aankomen.
  Misschien dat het beter is dat hij zijn gedrag moet aanpassen. Laat hem zelf eens op een rijtje zetten hoe hij zelf het e.e.a. ervaart.
  Hij is hoe dan ook de klos, zeker nu het een agendapunt is geworden.
 • Het probleem is dat ik de situatie niet kan of mag uitleggen, maar ik ben er zeker van dat het gedrag van mijn vriend onberispelijk is. Als dit niet zo was dan zou ik dat ook zeggen, maar dit is een van de weinige mensen die er alles aan doet om anderen geen kwaad te berokkenen of iets oneerlijks te doen.

  Als hij al wordt ontslagen, een oneerlijke situatie, dan is dat geen probleem. Met zijn kwaliteiten heeft hij zo weer ander werk en daarnaast heeft hij een eigen bedrijf waarin hij behoorlijk wat uren maakt. Het is alleen zo dat hij in deze situatie terecht is gekomen omdat een ander, hoger geplaatst persoon, zich zelf wil indekken. Verder kan ik er niks over vertellen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.