Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Programmeren zonder muis

Anoniem
davykager
29 antwoorden
 • Hallo!

  Ik ben op zoek naar een programmeertaal waarbij de muis niet nodig is. Ik wil dus geen elementen maken door een vierkantje te tekenen, en dingen op de goede plaats slepen wil ik ook niet. In plaats daarvan wil ik alleen het toetsenbord gebruiken.

  Bestaat er zoiets, waarmee toch goede toepassingen te maken zijn? Ik neem aan van wel, maar welke taal moet je dan kiezen?
 • Op zich zzit die functionaliteit standaard in WIndows, soms moet je er als programmeur zelf opletten door het toetsenbord voldoende te ondersteunen. Dat laatste gebeurt niet altijd :-?. Windows kent opties om de muiss functies via bv het toetsenbord te gebruiken (via Toegankelijkheid opties). Het is aan de programmeur om ervoor te zorgen dat dat dan ok prettig is tre gebruiken.
 • Ja, maar ik bedoel het meer andersom: Welke programmeeromgeving of -studio is ook makkelijk zonder muis te gebruiken?

  Een voorbeeldje: PHP is makkelijk zonder muis te doen, maar iets als Visual Studio al veel minder.
 • In veel programmeertalen kan je in principe gewoon alles in notepad (of een andere teksteditor) typen, en dan via een commandline venster compileren. Dit gaat met allerlei talen, zoals c(++), c#, java, enz.

  Dus de vraag is meer: wat is je doel?
 • Inderdaad, dan blijft werken in de command line over. Anderzijds, een goed Windows programma kan altijd met het toetsenbord bestuurd worden.
 • [quote:ac3d447704="Capone"]Dus de vraag is meer: wat is je doel?[/quote:ac3d447704]

  Een moderne programmeertaal gebruiken, om programma's te schrijven met weinig graphics, en dus zonder die muis. :-)
 • Hallo,

  1) Bedoel je misschien dat je alleen een EDITOR wilt gebruiken bij het programmeren?
  2) Bedoel je dat je een programma wilt maken waarbij je alleen het toetsenbord gebruikt? (voor invoer bijvoorbeeld)

  ad. 1
  Ik ken zeer vele EDITOR based programmeertalen.
  (Oeps….. Ik gebruik Liberty BASIC, misschien kun je ook je eigen editor schrijven (23 listing voorbeelden in Liberty BASIC))

  ad.2
  Vooral bij programma's waar veel ingevoerd moet worden lijkt het gebruik van de muis mij zeer onhandig. Probeer zo te programmeren dat de cursor op één vaste plek blijft staan, terwijl er op verschillende velden ingevoerd kan worden.

  Abcott
 • Ik bedoel 1: Programmeren op basis van tekst.
  Ik neem aan dat dit met de meeste talen wel kan, maar is dat wel goed te doen als "beginner"? Ik bedoel dat een grafische omgeving waarbij je een knop op de goede plaats kunt slepen veel makkelijker werkt dan ruwe code bewerken.
 • Aha,…wel in LB werkt het zo:
  Ik kunt met een GUI ontwerpprogramma je schermen bouwen (slepen met muis enz.)
  Daarbij wordt de bijbehorende tekst (listing) op het klembord geplaatst.
  Dus je kunt, nadat je deze tekst in de editor hebt geplakt nog fine-tunen.

  Overigens ziet een commando om een knop in een Windows venster (met de handle naam #main) te plaatsen er als volgt uit:

  BUTTON #main.button "knopje" [aktie] 30 30

  Deze knop met opschrift knopje staat op 30 30 vanaf de linkerbovenhoek in het venster #main.
  Om een venster te openen gebruik je in dit geval
  OPEN "" for window as #main

  Abcott
 • [quote:fa80e5fe13="davykager"]Ik bedoel 1: Programmeren op basis van tekst.
  Ik neem aan dat dit met de meeste talen wel kan, maar is dat wel goed te doen als "beginner"? Ik bedoel dat een grafische omgeving waarbij je een knop op de goede plaats kunt slepen veel makkelijker werkt dan ruwe code bewerken.[/quote:fa80e5fe13]

  Als je als beginnende programmeur niet gebruik maakt van een visuele editor, hoef je ook niet gelijk te beginnen met uitgebreide grafische interfaces. Begin gewoon met simpele console applicaties om bekend te worden met de programmeertaal. Grafische interfaces kan je dan vanzelf wel leren in een later stadium.

  En wat een simpele taal is, is moeilijk te zeggen, iedereen heeft daar zijn eigen mening over. Het is gewoon wat je gewend bent en wat je aangeleerd is. Dus daarom: Wat voor soort programma's wil je schrijven?
 • Ik wil simpele programma's schrijven (zoals het bekende voorbeeld van een tekstvak met twee getallen die opgeteld worden), maar dan meer gericht op het internet, en absoluut niet te grafisch. :)

  Ik weet al wat van PHP, dus een taal die daar wat op lijkt zou handig zijn (Pascal wellicht?).
 • [quote:4e7b25f34c="davykager"]Ik wil simpele programma's schrijven (zoals het bekende voorbeeld van een tekstvak met twee getallen die opgeteld worden), maar dan meer gericht op het internet, en absoluut niet te grafisch. :)[/quote:4e7b25f34c]

  Gericht op het internet? Wat bedoel je daarmee? Dat het op een internetpagina kan worden weergegeven? Misschien is Javascript dan wat voor je…
 • [quote:47524106eb="Capone"][quote:47524106eb="davykager"]Ik wil simpele programma's schrijven (zoals het bekende voorbeeld van een tekstvak met twee getallen die opgeteld worden), maar dan meer gericht op het internet, en absoluut niet te grafisch. :)[/quote:47524106eb]

  Gericht op het internet? Wat bedoel je daarmee? Dat het op een internetpagina kan worden weergegeven? Misschien is Javascript dan wat voor je…[/quote:47524106eb]

  Meer dat het programma verbinding met het internet kan maken.

  De vorige keer toen ik een dergelijke discussie opstartte, gaf men Delphi als tip voor een "simpele" programmeertaal. Is dat misschien een optie?
 • Weet je, je moet ergens beginnen. Ik ben begonnen met Algol 60, Pascal, C en uiteraard met command line. Ik was maar wat blij met de muis en de daarbij horende grafische interface van Turbo Pascal daarna (voor mij dus de 80-ties). Wil je webprogrammeren gaan leren, dan kan je 2 dingen, gewoon in het diepe springen en kijken waar het schip strandt, of kijken of Java wat is. Alleen vind ik Java geen programmeertaal om mee te beginnen. Of je gunt jezelf wat tijd en begint eerst met leuk programmeren. Dat kan Java zijn maar ook best wat anders. De one-liner waar je in principe mee begint blijft toch 'Hello World' met daarbij de toeters en bellen die je zelf wil toevoegen. Mijn voorkeur gaat dus ook naar een grafisch interface omdat ik denk dat dat makkelijker is dan de simpele command line. Uiteindelijk maakt het niks uit. Maar ja, eerst komen tot dat uiteindelijk …
 • Ik snap niet veel van JavaScript, dus alles met "Java" doe ik maar niet. :)

  PHP begrijp ik wel, dus daar gaan we maar eens mee beginnen, misschien met wat Visual Basic/Studio, want daar heb ik mooie Nederlandstalige handleidingen voor.
 • [quote:d6f950ddf6="davykager"]Ik snap niet veel van JavaScript, dus alles met "Java" doe ik maar niet. :)

  PHP begrijp ik wel, dus daar gaan we maar eens mee beginnen, misschien met wat Visual Basic/Studio, want daar heb ik mooie Nederlandstalige handleidingen voor.[/quote:d6f950ddf6]

  Javascript is niet hetzelfde als Java, laat je niet in de war brengen door de namen. :wink:

  Mag ik vragen wat je tegen het werken met een muis hebt? Want je zou best bijvoorbeeld Visual C# express edition kunnen installeren (gratis van microsoft). Daarmee kan je heel goed simpele, maar ook geavanceerdere grafische interfaces maken. Dit kan door klikken en slepen, maar je zou het ook gewoon allemaal met het toetsenbord kunnen invoeren als je dat zou willen. C# is bovendien een makkelijke taal om mee te beginnen.
 • Door software op mijn pc kan ik niet slepen en neerzetten… En dat is geen probleem, het is juist de bedoeling, maar het levert wel wat problemen op. :-)
 • Nou, ik ben nu heel stoer aan C++ begonnen, maar dat is moeilijk… :)

  Misschien is VB beter.
 • C en C++ vind ik geen beginnerstaal. Niet zozeer vanwege de mogelijkheden, meer omdat je er gruwelijke fouten mee kan maken die voor een beginner soms niet zijn te herkennen. In zo'n geval is pascal of delphi een veel betere keuzze. Anderzijds, waarom geen java? Lijkt moeilijk maar dat valt best mee. VIsual Baisc lijkt me okay om mee te beginnen. Wat ik zelf belangrijk vind is dat je leert gestructureerd te programmeren. De taal doet er dan niet zo toe. Een goed boek of programmeer les vooraf, lijkt me wel wenselijk. Javascript vind ik ook maar zozo omdat er soms gebruik wordt gemaakt van verborgen functionaliteit zoals Variabelen die "zomaar" lijken te bestaan. Een taal waarin variabelen gedeclareerd moeten worden geeft beter inzicht in het gebruik ervan. Zeker als er later ook object oriented gewerkt gaat worden. Best prettig als een variabelenaam van een ander type meerdere keren gebruikt mag worden. Alleen je moet dan wel beseffen waarmee je bezig bent.
 • Als je games wilt gaan programmeren zonder muis, raad ik je O.H.R.RPG.C.E. aan.

  Official Hamster Republic RPG Construction Engine

  voor de rest weet ik niet zo snel een taaltje zonder muis :-?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.