Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Welk programma voor 3d spel?

Quatroking
7 antwoorden
 • Ik zou graag een spel zelf willen maken, liefst in 3d, zoiets als AoE.
  Welk programma zou ik hiervoor moeten hebben?
  En zou ik voor dit programma een betere pc moeten hebben?
  Mijn spec. zijn nu 700 MHz, 9 GB HDD, 256 MB Ram, en 64 MB video. Het is de HP OMNIBOOK 6000.
  En is dit een beetje makelijk te doen?
 • Om een spel te maken heb je wel veel tijd nodig. (bekende games zijn doorgaans gemaakt in een tijdspanne van ruim 1,5 jaar minimuum. En dat met toch snel zo'n 20 vaste medewerkers)

  hoe dan ook.

  Je hebt voor een spel een game engine nodig. Deze kun je ofwel downloaden/kopen danwel zelf maken. De engine zorgt voor de juiste verloop van: input/output, scores, mission objectives, de juiste tekeningen/animaties e.d, geluiden, muziek, netwerk, enz enz.

  Sommige engines zijn freeware en/of opensource, andere zijn gesloten code (free danwel commercieel verkrijgbaar). Voor een lijstje van engines:

  www.devmaster.net/engines/

  verder moet je meestal een compiler hebben, welke de programmeer code (waaruit de engine bestaat) kan omzetten naar binaire code. (welke direkt uitvoerbaar is op een computer)
  Ook hier heb je wederom keuzes uit commerciele (opensource/closedsource) en freeware compilers.

  Microsoft heeft gratis compilers voorhanden (2005 express serie).
  Daarnaast heb je bijv nog: MinGW, GCC e.a.

  Zoek maar op: free compilers in google. Je zult er nog talloze vinden.

  Let er wel op dat je engine code compatible is met de gekozen compiler! anders is het moeilijk om de code gecompiled te krijgen.

  Naast de techniek heb je ook nog het artistieke gedeelte:

  - de plaatjes/3d modellen (+animaties)/levels/geluiden/muziek/menu's

  Hiervoor zijn een gazillion aan programma's voorhanden. Maar een zoektocht op google levert snel goede hits op, naar de juiste tool.

  suc6 :D
 • Dus ik denk dat mijn laptop dat niet allemaal aan kan, al die grafische beelden?
 • En wat moeten de minimale eisen zijn voor een goede game makers pc van vandaag?
 • Hallo,
  volgens mij is in eerste instantie het probleem niet de pc waarmee je gaat werken, maar moet je ideeën hebben om een spel te maken. Als dat dan ook nog 3d moet heb je meteen een heleboel problemen tegelijk om op te lossen.
  Gelukkig bestaan er heel fraaie programmeeromgevingen om ervaring mee op de doen:
  Gamemaker, in eerste instantie gemaakt voor 2D spellen, maar inmiddels ook geschikt voor 3d spellen. Lees hierij ook de beschouwingen over wat een goed computerspel is, door M. Overmars.
  o.a. te vinden op www.gamemaker.nl
  en wat helemaal mooi is om ervaring op te doen in een 3D wereld is het in Java-geschreven Alice. Zeer de moeite waard!
  www.alice.org
 • [quote:e5e9e100ad="teebones"]Om een spel te maken heb je wel veel tijd nodig. (bekende games zijn doorgaans gemaakt in een tijdspanne van ruim 1,5 jaar minimuum. En dat met toch snel zo'n 20 vaste medewerkers)[/quote:e5e9e100ad]

  dat komt vooral omdat de bedrijven dan ook nog eens aan andere games werken; een vriend uit noorwegen werkt net een half jaar aan een 3D Action-game in z'n eentje en is al bijna klaar.. (hij doet ZELF alle resources, maps, muziek, etc.)
 • Om in ieder geval in 3D te programmeren, kun je al vast wat oefenen met SDL (Simple DirectMedia Layer). Hierbij zitten een aantal goede tutorials om de eerste beginselen te maken in 3D en met geluid uiteraard.

  Het voordeel is ook nog dat het over verschillende platforms werkt (MAC, PC, Linux)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.