Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

beginners salaris aankomend programmeur.

Anoniem
Kat
8 antwoorden
 • Hallo,

  Morgen heb ik een sollicitatiegesprek bij een detacheerder. Als ik de baan krijg dan gaat deze detacheerder me in 2 maanden opleiden tot programmeur. Daarna zal ik 4 dagen werken en een dag naar school gaan. Uiteindelijk zal ik dan een opleiding hebben voltooid wat gelijkwaardig is aan HBO ICT.
  Nu vraag ik me af welk salaris ik moet vragen morgen. Ik heb anderhalf jaar ervaring op een helpdesk en verder nog ongeveer een jaar wat aan computers gesleuteld. Mijn leeftijd is 34 en heb verder nog wel uitgebreide werkervaring alleen niet op computergebied. Ook mijn voltooide HBO opleiding heeft helemaal niets met computers te maken (theaterschool.)
  Ik zou het fijn vinden als jullie me enige indicatie zouden kunnen geven want ik heb werkelijk geen idee wat ik moet vragen. Ik heb de salarischeck gedaan op loonwijzer maar met andere beroepen vond ik die ook niet betrouwbaar, vandaar dat ik de vraag hier ook maar stel.
  Bij voorbaat dank voor jullie antwoorden.

  Groetjes,

  Kathelijne
 • Kijk eerst eens wat ze bieden, en of dat je mee- of tegenvalt. Je krijgt ook een opleiding aangeboden. Hou er rekening mee dat die waarschijnlijk ook flink geld kost. Of moet je zelf meebetalen? Een hoog loon is in het begin helemaal niet zo belangrijk. Zolang je er maar van kunt rondkomen. Zorg dat je eerst ervaring opdoet, dan komt een hoger loon vaak vanzelf.
 • Hai Gerben,

  Bedankt voor je antwoord.
  Ik zit echter met het volgende:
  Meestal vragen ze hoeveel je wilt verdienen en als je dan vraagt wat zij in hun hoofd hebben dan is dat meestal (is mijn ervaring) erg laag.
  Om dan nog omhoog te gaan vind ik erg moeilijk. Misschien is het een vrouwen-ding om niet te kunnen onderhandelen over geld, ik weet niet. Maar ik vind het een lastig iets.
  Mijn huidige werkgever wil in principe ook wel een opleiding betalen maar mijn salaris is daar (door mijn gebrekkige onderhandelings tactieken) nogal laag ten opzichte van mijn collega's. En het moet niet zo zijn dat ik toch nog betaal voor die opleiding omdat mijn loon dan laag blijft.
  Als ik van werkgever verander wil ik diezelfde fout niet nog eens maken (een te laag salaris accepteren.)
  Daarom wil ik graag een indicatie.
  Is 2400 euro bruto in de maand teveel, te weinig, precies goed?
  Wat moet ik minimaal vragen?
  Hoe snel stijgt zo'n salaris meestal? (tientjes per jaar of honderden euro's?)

  Nogmaals, bij voorbaat dank voor een antwoord.

  Groetjes,

  Kat
 • Kun je dan die collega's niet eens vragen? Als die vergelijkbaar werk doen, kun je in ieder geval hetzelfde vragen. Of iets meer (5-10%), dan kun je wat zakken als onderhandeling. Een beetje wisselgeld is nooit verkeerd.

  Salarisstijging bestaat uit twee delen. Je hebt de indexering van een of enkele procenten, die inflatie compenseert. Verder neemt je ervaring toe, en kun je daarom ook meer verlangen. Als er een cao van toepassing is, laat dan vastleggen in welke salarisschaal je terechtkomt. Dan komen de loonsverhogingen vanzelf, en hoef je daar niet elke keer weer over te onderhandelen.

  Of 2400 een goed bedrag is durf ik niet te zeggen. Ben absoluut niet thuis in salarissen in de ict wereld. Maar je moet er makkelijk van rond kunnen komen, als je geen belachelijk hoge hypotheek hebt of zo.
 • Mijn collega's zitten op een helpdesk, net als ik nu.
  En ik weet wat mijn collega's verdienen anders had ik niet geweten dat ik er ver onder zit ;)
  Ik ga nu solliciteren naar een baan als programmeur, niet als helpdeskmedewerker en daar hangt als het goed is een ander prijskaartje aan. Ik weet alleen niet welk en daarom vraag ik het hier. :)

  Voor het geval er nog mensen zijn die wel thuis zijn in ict salarissen en dit lezen voor 13 uur dan graag een indicatie.

  Bij voorbaat dank!

  Kat
 • Kijk hier anders eens rond.
 • Een salaris van €2400 is een te hoog salaris voor een beginnend programmeur. Zeker wanneer je (nog) geen HBO opleiding hebt. Maar die uitspraak geldt wanneer je een échte starter bent.
  Jij bent natuurlijk ook wat ouder, dus dan vind ik het moeilijker om te bepalen wat gangbaar is. Salariswijzers op internet gaan daar bij mijn weten ook niet goed mee om.

  Vraag je in eerste instantie ook eens af wat je zelf denkt nodig te hebben. Dat is al een goed referentiepunt om te bepalen of het bod van de werkgever 'goed' is. Probeer, wat Gerben zegt, ook te achterhalen wat je collega's verdienen.

  Natuurlijk succes met je sollicitatie!
 • Of koop eens een zaterdaguitgave van volkskrant/ad/telegraaf, of wellicht vakbladen, en kijk of je vergelijkbare vacatures kunt vinden. En misschien wordt je op een site als monsterboard ook iets wijzer.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.