Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Hoe en in welke taal?

Wim Sturkenboom
12 antwoorden
 • Ik wil vanaf de paralelle poort van mijn computer een waarde kunnen inlezen welke vervolgens in excell wordt geplaatst. Op zich niet zo moeilijk, maar nu is de bedoeling dat deze waarde elke 10 seconde wordt ge-update en in een nieuwe kolom wordt geplaatst (of cumulatief in dezelfde kolom, is ook mogelijk). Hoe kan ik mbv VB zorgen dat dit gebeurt?

  Ik gebruik Excel 2000 en win XP.

  Groet. Pim
 • Weet je al wat je wilt inlezen? Wil je een I/O poort uitlezen? Of is het een specifiek apparaat met een specifieke driver?
 • De bedoeling is dat er een PLC (Siemens S7 200)aan komt te hangen die een waarde doorstuurt die daar bepaald wordt (interne teller van een sensor).


  Pim
 • Weet je zeker dat het de printerpoort gaat worden? Is er een speciale reden voor? Overweeg seriele poort (of USB, kan evt ook via seriele poort). Programmeertechnisch kun je dan alles binnen een normaal programma houden.
 • De printerpoort was ons eerste idee, omdat het makkelijk uit te lezen is.

  Hetgeen op dit moment interessanter is (wellicht een beetje onduidelijk uit mijn eerste post), is hoe en in welke taal ik die nieuwe waarden in een nieuwe kolom plak in excel. Normaal pakt hij natuurlijk een opgegeven kolom, maar deze moet dus variabel gemaakt worden.

  [code:1:796420dce1]
  Range("D1").Select
  ActiveSheet.Paste
  [/code:1:796420dce1]

  In het voorbeeld "D1" moet dus een variabele positie kunnen worden.

  Ik ben op dit moment redelijk zeker dat ik het in ieder geval met VB ga doen.

  Groet, Pim
 • Hoe zo makkelijk onder Windows XP (en 2000)? Zonder speciale software lukt dat niet. Of beschik je al over die software en heb je dit al uitgeprobeerd?
 • Is dit wat voor je?
 • Misschien een beetje simpel gedacht… maar kun je niet gewoon met VB of C of zo die paralelle poort uitlezen. Dat excel verhaal maakt niet zoveel uit, want je dumpt gewoon de resultaten in een tekstbestand, "comma separated" dan wel (CSV). Of is het van belang dat je realtime gegevens krijgt?
 • Gewoon uitlezen van de printerpoort kan alleen met hulpsoftware. Darkscribe geeft de juiste informatie. Alleen dan ben je er dan nog niet. Wil je de informatie bitsgewijs of bytes gewijs gaan inlezen? Hoe lang moet een en ander meegaan? Jaren, dagen …
  De benodigde extra software is vaak freeware voor gewone gebruikers, voor bedrijven moet er vaak nog wel betaald worden. Verder vermoed ik dat dit geen gewoon hobbyproject is …
 • Believe it or not.

  Het kan volgens mij wel met Liberty BASIC.
  Maar eenvoudig is het niet.
  Het is ook geen hobby project.

  Je hebt misschien hardware nodig. (bijv. om een USB poort
  te gebruiken ipv de printerpoort of een com poort.)
  Je hebt een speciale driver nodig (wordt meegeleverd met Liberty BASIC)
  (Met LB heb je controle over je hardware buiten XP om!)
  Je moet misschien zelf programmeren (of vragen of de listings kopieren)
  Je zult beseffen dat XP je beschermt tegen je eigen hardware.
  Je moet niet vreemd staan kijken als het niet eenvoudig is in VB.

  Succes.

  Abcott
 • Dat kan, overigens is de COM poort via API functies te gebruiken, cq de standaard COM-poort functionaliteit in Basic. Ik vermoed dat de meeste programmeertalen bruikbaar zijn. Ik heb een en ander ook gewoon werkend in C# via DLL. Voor een zakelijke oplossing vind ik het alleen een onverstandige oplossing. Omdat Excel visual basic voor de macro's gebruik, neig ik naar een visual basic oplossing (eventueel in combinatie met een DLL oid).
 • Hallo Hans.Vosman,

  Zeker, ik vind VB ook een betere keus.
  In Liberty BASIC moet je namelijk gebruik maken van DLL's van
  derden (dus niet die van Microsoft) Er valt niet tegen die programmeurs
  van MS te concurreren. Ze zijn gewoon steen goed.

  Maar als "gekko" het in LB zou proberen, dan leren we er nog wat van.
  Ik hoop tenminste dat hij de listings publiceert. Dat is gebruikelijk in
  de Liberty BASIC wereld.

  Dirkie (een meneer uit Belgie) heeft volgens mij de listings op zijn site staan.

  Abcott

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.