Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Software voor scripten

N.Universe
19 antwoorden
 • Hallo,
  Weet iemand wat voor 'n software goed is om een Operating System te maken? Ik heb VB 2010 gebruikt, maar dat ondersteunt alleen de gui van windows (toch?).
  Groetjes,
  Noah :wink:
 • Als je zelf deze vraag niet kunt beantwoorden dan vrees ik in my humble opinion dat het zelf maken van een OS echt een stap teveel is…
  Meld je anders aan bij een Open Source club om bijv Linux te verbeteren, ik vrees dat je wel wat programmeerervaring mee moet nemen….
 • Weet je wat het is,
  Ik heb nu nog vooral geprogrammeerd bij games, maar ik heb ook al vb 2010 geprobeert (makkelijk), en C vind ik ook wel makkelijk, maar ik kan op het internet niet vinden wat goede programma's zijn om een bootable os te maken. En ik weet ook niet of alleen Ubuntu, Microsoft en Apple Operating Systems kunnen maken. Maar die software is weer door hun eigen bedrijf gemaakt, en kun je dus niet kopen. Ik weet zelf wel hoe je het moet maken behalve 2 dingen: De software voor het maken van het OS en hoe ik de bootloader door moet linken naar het logon systeem. Ik kan wel alles gaan uitleggen maar dan ben je 10 pagina's verder :D , Dus als iemand (of u) wat weet kunt u dat dan zeggen?

  Ps.
  Linux ligt mij niet zo vanwege de gui en het beperkte software aanbod.
  Apple is ok omdat zijzelf de software maken (met microsoft :? :? :? )
  En microsoft vind ik ook goed omdat zij eigenlijk het populairst zijn (bekendheid van Windows met name).

  Grts,
  Noah
 • Denk dat een mix van assembler en C++ het meest wordt gebruikt.
 • Ik denk dat C++ niet kan omdat het een scripttaal is van microsoft windows, ik kan het wel gebruiken maar dan moet ik het net. framework van microsoft herbouwen voor mijn os zodat C++ wordt ondersteunt.
  Maar assembler is wel goed. :wink:
 • C++ is niet van microsoft, dan bedoel je ms visual c++. C++ is tegenwoordig een iso standaard, en wordt ook veel in linux gebruikt. Overigens is het geen scripttaal, maar een volwaardige programmeertaal. Bij scripttalen denk je aan bijvoorbeeld php, perl, python, ruby, etc.
 • Kijk hier eens:
  www.linuxfromscratch.org

  En ik zou eerst maar is een linux os proberen, en dan nog maar is oordelen over het "beperkte software aanbod" en de "slechte gui".

  En ergens ben ik het ook wel met andre eens, een os maken is nou niet iets wat je even in een middagje in elkaar zet. :D

  Volgens mij zit het zo.
  Ubuntu heeft niet zelf iets "gemaakt om een os te maken" maar ubuntu is een linux distributie, dat wil zeggen: linux met een aantal programma's. En daar kun je zelf alles aan veranderen. Ubuntu stelt gewoon een pakket samen, simpel gezegd. Zo heb je ook redhat, opensuse, fedora, kubuntu enz.

  Kijk is naar Arch:
  http://www.archlinux.org/
  Dat is echt een "simpele" linux distributie, die je echt zelf vorm moet geven.

  Succes in ieder geval.
 • Hey Steef435,

  Ik bedoel niet dat linux slecht is, maar de applicaties die ik ken zijn gratis en een beetje minimalistisch. en met de gui bedoel ik dat het misschien een beetje extravert en dubbel op is. (vb: dubbele taakbalk??)

  En dit is misschien een beetje noobish, maar ik snap de bedoeling van LFS niet echt. of is het de zelfde bedoeling als de ISO van C++?

  En eerlijk gezegt wou ik er ook niet een middagje over doen :D , maar met een paar vrienden een jaar of 2 met het os bezig en daar omheen producten maken. Ik ben nog aardig jong, maar ik snap wel veel over computers en (vooral Javascript, maar C lukt ook wel) scripten (met scripten bedoel ik echt grote & veel scripts) (ik ben whizkid van familie :D ).

  En wat betreft opensuse en archlinux denk ik (ik weet niet of het zo is) dat het een os is die je kant en klaar download en alleen nog alles naar je inzicht moet vormen (thema's, programma's etc)( dit is nadat ik deze website heb geprobeert: susestudio.com)

  Ik ben wel blij met deze reactie's :D (niet dat ik bij alles nee (wil) zeggen).
  Ik kan wel uitleggen hoe ik mijn interface wil hebben als u wilt.

  Grts,
  Noah :wink:

  En nog een ps'je:
  Ik heb me net bedacht dat alles vanuit C (windows) of X (mac osx) word gedaan, dus mijn laatste comment is fout wat betreft C++, waar kan ik eigenlijk dat ISO file vinden gerben?
 • even een nieuw berichtje, anders wordt de andere te veel:

  Wat is precies het verschil tussen C++ en Visual C++? behalve dat Visual van ms is? bij Visual C++ (vb 2010 express) is het zo dat je de windows gui gebruikt of boxen in een bepaalde kleur gebruikt om programma's te maken (daarom weet ik ook niet een bootable os :D ), maar je kan daarmee ook nog diep in het scripten gaan (of programmeren). Sorry voor al deze vragen/dingen, maar ik ben nieuw met vrij nieuw met deze programma's en heb nog alleen ervaring met susestudio en Visual Studio van ms :? . (misschien kijk ik niet goed op google).

  Grts,
  Noah :wink:
 • [quote:77339ae902="N.Universe"]Linux ligt mij niet zo vanwege de gui en het beperkte software aanbod…..[/quote:77339ae902]Ubuntu 11 heeft al deels een metro GUI die windows 8 nog moet krijgen…..
  Je moet er van houden.. maar kijk dus wel uit waar je over praat…. er zijn dus in Linux al zeer moderne GUI's…..

  Het beperkte software aanbod….
  Je weet blijkbaar echt niet hoever Linux inmiddels is.
  Voorbeeld: de Debian 6.0 installatie staat op 1 DVD.. incl het office pakket al meteen erbij, maar je kunt er ook nog [b:77339ae902] 8 DVD's (!!!!) [/b:77339ae902] aan software bij downloaden, zoveel krijg je er bij Windows niet bij een zeker niet als Open Source!

  Kortom zet de oogkleppen eens af en kijk eens verder in deze wereld rond…. wie weet raak je meer geboeid… dan je ooit gedacht had… ;)

  Screenshot van Ubuntu 11 desktop:

  [img:77339ae902]http://www.minatica.be/downloads/ubuntu-netbook-unity_50U.jpg[/img:77339ae902]
 • Dwalen we nu niet een beetje af?
  Oke, ik heb zo mijn mening over linux en u heeft zo uw mening over linux.
  Oke, linux (11) heeft een metro interface (ps. is dat niet van iOs afgeleid?) zoals windows phone en windows 8. Maar ik ben een beetje 'n iFreak (XD) en heb dus ook niks met linux. Maar ja, maakt nu niet meer echt uit. En da's goed.

  Grts,
  Noah :wink:

  Ps. Met X11 kun je toch ook een OS maken?
 • [quote:619a465624="N.Universe"]Dwalen we nu niet een beetje af?
  Oke, ik heb zo mijn mening over linux en u heeft zo uw mening over linux.
  Oke, linux (11) heeft een metro interface (ps. is dat niet van iOs afgeleid?) zoals windows phone en windows 8. Maar ik ben een beetje 'n iFreak (XD) en heb dus ook niks met linux. Maar ja, maakt nu niet meer echt uit. En da's goed.

  Grts,
  Noah :wink:

  Ps. Met X11 kun je toch ook een OS maken?[/quote:619a465624]

  LINUX HEEFT GEEN VAST GUI MAAR UBUNTU HEEFT DIT GUI BIJ HET PAKKET ZITTEN!!! Lees posts van anderen mensen, dat doen ze niet voor niks. En ik neem aan dat je nog nooit linux gebruikt hebt, dus je kan ook helemaal geen mening hebben.
  En we dwalen helemaal niet af, we komen eindelijkt to the point.
  Ik weet niet of jij een os op de kernel van apple wilt schrijven, maar ik ben bang dat ze je niet de source zullen geven :D
 • Ten eerste: Iedereen heeft een mening, je hebt dus ook een mening als je iets ziet of hoort. ik heb gezien dat linux vooral OpenSource (en ga niet moeilijk doen, ik vind dat) en als ik naar Ubuntu kijk vind IK dat het een beetje een rip-off van mac os en windows is. Dat is mijn beeld over Ubuntu.

  Ten tweede: we dwalen wel een beetje af, want ik wou mijn eigen OS maken via C en Asembler (goed punt van Gerben :D ) maar ik heb dus nog niet de juiste software gevonden, dus ging ik naar dit forum om mensen te vragen wat hun ervaring is en welk programma hun aanraden. (wat had u in gedachten, misschien is dat dan wel goed)

  Ten derde: ik denk dat ik (de jeugd, ja de "jeugd" want ik ben 14) niet echt iets wil wat open source is. Iedereen die ik zie gebruikt of Microsoft of Mac osx. Linux is gewoon wat minder populair bij ons. Daarom wil ik liever iets anders gebruiken.

  en als laatste :P : Ik kan ook gewoon alles van mac osx behalve de kernel en bootloader verwijderen en mijn eigen idee er op maken (toch?)

  Grts,
  Noah :wink:

  Ps. dit is niet boos of lullig bedoeld hoor, het kan misschien zo overkomen.
 • Nee apple doet niet aan open-source, dus dat mag je niet gebruiken.
  [quote:cc73301931]ik heb gezien dat linux vooral OpenSource (en ga niet moeilijk doen, ik vind dat)[/quote:cc73301931]
  [quote:cc73301931]ik denk dat ik (de jeugd, ja de "jeugd" want ik ben 14) niet echt iets wil wat open source is[/quote:cc73301931]
  Bedoel je hiermee dat open-source een nadeel is??? Want als ik aan de "jeugd van 14" vraag wat open-source is dan zie ik over het algemeen een "???" gezicht. Ik vraag me ook af wat er slecht zou zijn aan windows als het open-source zou zijn. Want ik val zelf ook onder de jeugd en ik vind open-source juist geweldig.
  En ik moet je wel ergens gelijk geven als je zegt dat de gui van ubuntu een beetje maccerig is.(om het maar ff zo te zeggen) Maar dat is windows ook. Vooral dat verschrikkelijke metro.
  Maar dat maakt geen os, het gaat over de functies. En natuurlijk zal het overgrote deel van de mensen een mooier os boven een beter werkend os verkiezen, maar daar vallen wij niet onder, toch???

  En ik denk dat linux niet zo in trek is omdat veel mensen niet eens weten dat het bestaat. Er worden niet bepaald veel computers met linux op de markt gebracht. Maar kijk bijvoorbeeld naar chromium os, niet dat ik dat een geweldig os vind, maar dat is misschien wel het begin van de open-sourse besturingssystemen die iedereen gaat kennen.

  Ik raad je aan om is Ubuntu of een andere linux distributie uit te proberen, op een virtualbox of zo. Je zult zien dat het prima werkt, er is alleen gewenning nodig.

  [img:cc73301931]http:/
  aj4uonweb.com/myblog/wp-content/uploads/2010/05/unix_family_tree.jpg[/img:cc73301931]
  Kijk hier is een stamboom van unix. Osx staat ook in het lijstje.
 • Als jouw ambities zo groot zijn sluit je dan eens aan of steek je licht eens op bij ReactOS.
  http://www.reactos.org/nl/index.html
 • Andre@home,
  Dat is wel een goed idee, ik heb het gelezen en het is eigenlijk precies wat ik zocht: Een OS die niet op linux of de unix (althans, unix is wel goed in sommige dingen) en het is niet een of andere kopie van mac os of windows. En ik kan het dan met nog meer mensen maken. :D

  En voor Steef435:

  Ik vind het nadeel van Open Source dat het eigenlijk al een soort van voorgekauwd is en dat het niet helemaal van jezelf is, en het is niet echt exclusief, andere mensen kunnen het namaken zonder dat ze het je hoeven te vragen. Maar dat is dan alleen van de Dev. kant.
  En de jeugd wil gewoon makkelijke dingen die niet zo uitgebreid zijn, ze weten toch niets van de moeilijkere dingen (de meeste, die zijn met voetbal en andere dingen bezig :D) Ik denk dat de jeugd juist dit soort dingen moeten leren omdat alles steeds groter word terwijl de meeste alleen weten hoe je op 't web moet surfen en programmaatjes kunt installeren.

  Grts,
  Noah
 • Geen kopie van Windows zei je, de gelijkenis is anders erg groot. De reden dat de andere forum gebruikers je richting linux 'pushten' is dat je de complete broncode kan downloaden en letterlijk ALLES kan aanpassen, eigenlijk precies zoals je eerste instantie bedoelde. Maar in principe kan je ook zelf van scratch beginnen.

  Voor het ontwikkelen van Windows wordt C, C++, C# en een beetje assembly (Bron). C en C++ kan je op windows ontwikkelen in onder andere Eclipse(http://www.eclipse.org/cdt/) in combinatie met de GCC compiler.

  Het verschil tussen C++ en Visual c++ is dat het laatste de microsoft implementatie is van c++. C++ is ooit door een groep slimme mensen ontworpen en vervolgens zijn er verschillende implementaties gemaakt(onder andere door microsoft, linux community etc.). Een compiler, (software die broncode omzet naar uitvoerbare machinecode), bepaalt uiteindelijk de mogelijkheden van jouw code. Je kan dus ook met een andere compiler c++ code schrijven die niet gebruik maakt van het .net framework.

  Je zei eerder dat je al bekend bent met C maar bedoel je dan niet C#? Toen ik 14 was speelde ik ook met VB (6 toen der tijd). Een beetje een formulier bij elkaar klikken, acties erachter schrijven en het werkte. Bij VB.net krijg je heel veel cadeau, echter bij C en C++ en bij assembly al helemaal moet je zo goed als alles zelf doen. Je moet weten hoe het geheugen werkt, wat pointers zijn e.d. Begrijp me niet verkeerd ik wil je niet ontmoedigen, maar het is een flinke klus waar je aan wilt beginnen.

  Je kan ook beginnen met een simpeler doel, schrijf bijvoorbeeld een simpel chat programmatje in c++ dat je in staat stelt om tussen 2 computers in je netwerk te laten chatten. Kopier dan niet broncode van internet, maar ga eers uitzoeken wat je nodig hebt, en probeer alles zelf te schrijven. Probeer op die manier je kennis over c en c++ op te bouwen en dan kan uiteindelijk een grotere uitdaging beginnen.

  Succes!
 • Oke, het is wel een kopie van windows. Maar als je alles zo aanpast (als je aanmeld krijg je broncode) dat het totaal niet als windows werkt en uitziet heb je een aardig besturingssysteem :D .

  LFS is goed voor mensen die steun nodig hebben, maar ik heb zo mijn ideen hoe ik de pc bijvoorbeeld in 4 seconden kan opstarten (ik bedoel de bootloader). En ik had begrepen (youtube films gezien) dat C# de opvolger van C++ is, maar dat is dus niet zo?

  En ik snap hoe het geheugen werkt, no big deal to me :D . en een pointer is eigenlijk gewoon een variable waar je een geheugenadres in opslaat. (Variable = object). Ik heb javascript op de eerste dag dat ik begon met games te maken geleerd, en de tweede dag kon ik javascript maken :D, dus als ik 10 dagen besteed om C of C++ te leren (C = voorganger C++) kan ik het toepassen. (omdat ik C# gebruikte). En voordat ik het vergeet, kan ik C (C, C++ en C#) ook gebruiken op mac? niet dat het veel uitmaakt.

  Ik ga dan (denk ik) voor mijn os wel Eclipse, GCC en Asembler gebruiken om mijn os te maken (ps, zit daar ook een gui bij zodat ik grafisch mijn gui kan toepassen op mijn scripts?), En mijn laatste vraag (:D), kan ik net zoals ReactOS windows apps laten draaien? of moet ik dan net. gebruiken?
 • Nee dat is inderdaad niet zo. C# is een heel andere taal die bedacht en gemaakt is door Microsoft. Het heeft veel weg van Java.

  Je kan ook je geschreven C, C++ code op de mac laten uitvoeren, je hebt wel waarschijnlijk dan een andere compiler nodig. Ook kan het zijn dat dan sommige stukjes iets anders geschreven moeten worden omdat de implementaties van elkaar wat verschillen. C# programma's kan je ook grotendeels uitvoeren op een mac computer (alleen wat gui dingen willen niet altijd werken), echter moet je dan wel Mono installeren. mono de url doet het nu niet, maar zal waarschijnlijk weer snel in de lucht zijn).

  Hoe bedoel je een gui? Een gui designer bedoel je? Weet ik niet, maar je zou kunnen overwegen als die er niet in zit om Qt van nokia te gebruiken.

  Geen idee eerlijk gezegd.

  Succes!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.