Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Is Pascal een goede basis voor alle Programmeer talen?

Workshop Alex
6 antwoorden
 • Ik begin binnenkort aan een opleiding TI op ROC Ter AA te Helmond.

  De boeken heb ik al. Het Programmeer gedeelte gaat over Pascal. Is dit min of meer een moedertaal voor alle soorten programmeer talen zoals: VB, C/C++ etc. ?

 • Dat dacht ik niet, maar je begint met pascal, omdat de taal heel strict is. Je moet iedere variable declareren. (en meer?) Zo leer je dus netjes / gestructrueerd programmeren.
  Handig bij latere talen die dat stricte niet eisen.
 • Er zijn een aantal belangrijke programmeertalen waarvan in latere jaren enkele varianten zijn afgeleid. Te beginnen met COBOL en FORTRAN, die tegenwoordig antiek te noemen zijn. Deze talen zul je niet snel tegenkomen. Ze worden echter nog steeds gebruikt bij enkele grote multinationals.
  De meer bekende talen zijn Basic, C en Pascal. Deze drie talen kom je erg vaak tegen, of een erop lijkende variant. Zo zijn een heleboel script-talen een soort Basic-variant, Java lijkt weer wat op C en Modula weer op Pascal. Wat nu de beste taal is van deze drie maakt ook verder weinig uit. Ze hebben alle drie hun voordelen en nadelen.

  Ik raad mensen altijd aan om als ze echt willen leren programmeren, om dan te beginnen met Pascal. Vind je programmeren na enkele maanden nog steeds lastig, dan kun je beter naar Basic overschakelen. Is Pascal te eenvoudig voor je, ga dan over naar C/C++… Pascal zit qua complexiteit netjes tussen beide talen.

 • Ik zou beginnen met COBOL, de moedertaal van alle andere talen.
  De reden is dat COBOL bedreigt wordt met uitsterven, steeds minder
  mensen hebben hier verstand van en het wordt niet veel gebruikt
  (wel in de financiele wereld, zoals ABN AMRO, ING en Postbank).
  Dus er is veel vraag naar in de financiele wereld, en legt een goede
  basis voor andere talen, en is net als PASCAL erg strikt.
 • tja, als je graag onleesbare code zonder documentatie wilt gaan onderhouden dan zul je met COBOL waarschijnlijk de tijd van je leven hebben. ;)
  // –
  // Ralph_Boots
  Het maakt niet echt uit met welke taal je begint.
  Er zijn twee 'basistypen' wat programmeertalen betreft :
  - functionele/procedurele talen : standaard Pascal & C zijn daar voorbeelden van

  - Object ge-orienteerde talen : C++, Object Pascal (oftewel Delphi) en Java zijn voorbeelden

  Zodra je de basis-principes van deze twee types beheerst is het leren van een nieuwe taal niets meer dan het leren van wat nieuwe woordjes.
 • Pascal is ooit geschreven als 'leertaal', speciaal met het doel goed en gestructureerd te leren programmeren. En dat kan natuurlijk nooit kwaad, wat voor taal je later ook wilt gebruiken. Meen dat er in eerste instantie zelfs helemaal geen compilers beschikbaar waren.

  Een van de overwegingen was meen ik, dat daarvoor regelmatig begonnen werd met BASIC. Kun je natuurlijk ook wel leuke dingen mee doen, maar door de vrijheid die je hebt, gecombineerd met de vele beperkingen, kun je jezelf veel slechte gewoonten aanleren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.