Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

JAVA-probleem

koning
5 antwoorden
 • Ik ben een newbie wat betreft programmmeren met JAVA. Ik heb W-XP (inclusief plug-in van SUN) en de nieuwe sdk1.4.0-rc van SUN gedwonload en geinstalleerd. Als ik de (welbekende) "HelloWorld" applicatie met Notepad maak, en met de commandline instructie javac HelloWorld.java vertaal dan gaat alles goed. Als ik daarna met java HelloWorld probeer te runnen dan krijg ik de volgende foutboodschap "Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError:". Wie weet wat ik fout doe??
 • Post je code eens? Zo kunnen we er natuurlijk niks van zeggen…
 • Waarschijnlijk heb je foutafhandeling in je code zitten. Deze moet echter bij de class (of method) gedeclareerd worden!

  Met andere woorden, je moet aangeven dat deze fout eventueel "gethrowd" kan worden. Dit doe je door bij de method of class het keyword "throws" op the nemen, gevolgd door de foutclass.

  dus public void readFile() throws java. …..

  Greetz,

  Taz
 • Mijn probleem is opgelost door in de omgevingsvariabelen van Windows CLASSPATH op te nemen en daar naar de directory te verwijzen waar ik mijn class-bestanden heb opgeslagen.
 • Ah, je voerde dus het "java" commando blijkbaar vanuit de JDK directory uit. Dat is niet helemaal de bedoeling :smile: En ook die dir toevoegen aan het classpath is niet helemaal correct, de classpath is bedoeld om dirs met veel gebruikte classes in te zetten, zodat je die niet constant in de dir van de applicatie hoeft te zetten.

  Wat je dus eigenlijk moet doen is de "bin" dir van de JDK in je PATH zetten (niet classpath dus). Dan kan je "java©" gewoon vanuit de dir uitvoeren waar de applicatie staat. Ik vind het persoonlijk makkelijker om een batch file te maken waarin het hele pad naar "java" en "javac" staat.

  BTW: JDK 1.4 is nu ook uit, dus je moet alweer upgraden :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.