Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Pulsen tellen in VB

Sjoerd Boerhout
14 antwoorden
 • Iemand vraagt mij om een progje te maken die pulsen zou moeten kunnen inlezen. De pulsen komen van een meetwiel die het programma dan moet verwerken. Het aantal kan oplopen tot 100 pulsen per seconde.
  Mijn vraag is nu of er iets kan uitgelezen worden op de bestaande poorten van de computer, of er gebruikt zal moeten gemaakt worden van extra hardware.
 • Ik ben ook met zoiets bezig op het moment. Ik ben bezig met een systeem om (in dit geval) een modelspoorbaan aan te sturen via de computer.
  Via b.v de printerpoort kun je 8 uitgangen aansturen, maar deze ook inlezen is mij niet gelukt.
  Volgens mij moet het wel kunnen hoor. b.v via een seriele poort gegevens inlezen.

  Omdat ik nogal veel in- en uitgangen nodig heb heb ik een digitale I/O-kaart gekocht. Deze heeft 48 kanalen die als in- of uitgang te gebruiken zijn. Door de boel gemultiplext aan te sluiten krijg je een veelvoud aan uitgangen.

  Ik heb hem bij Conrad gekocht.
  (PIO 48 II bestelnr:
  48 kanalen 96 80 72-24
  24 kanalen 96 80 64-24)
  Op de site van de fabrikant staat nadere info en ook andere meetsystemen.

  Het is een heel simpel te gebruiken dingetje. Je prikt hem in een ISA-slot en installeert de activeXcontrol. Vervolgens kun je in b.v Visual Basic of Delphi de boel heel simpel aansturen.
  Je geeft het poortnummer en laat die uitlezen of 'aanzetten'.
  btw. Die kaar heeft mij toen F 79.95 gekost en hij is nu geloof ik iets van € 40.
  Mocht je geen isasloten hebben dan is er ook nog een usbvariant. Die is wel een stuk duurder.
 • Ik ga deze kaarten eens bekijken, en voorleggen aan de betreffende persoon.
 • Je hebt niet perse zo'n aparte kaart nodig hoor. Je kunt het ook via de seriele/paralelle poort doen. Een vriend van mij heeft een paar jaar terug een robotarm gemaakt (met stappenmotoren) en die via de paralelle poort aangestuurd…


  Kijk eens of je aan dit boekje kunt komen: http://www.hjberndt.de/book/pcsnl1.html
  http://home.t-online.de/home/b.kainka/schnnl.htm

  Of de voorganger van het bovenstaande boek: PC-poorten anders benut (Elektuur 1994).


  Geen dure hardware nodig dus :smile:
 • Vroeger heb ik ook nog eens iets gemaakt die de gewone poorten gebruikten. Maar daar had ik een speciale DLL voor, die DLL werkte enkel onder W95. Dus moest er iemand zijn die over een dergelijke DLL beschikt, die bruikbaar is onder hogere windows versies dan……..
 • Zoals ik al zei kan het idd ook via een seriele poort. Ik gebruik echter die I/O-kaart omdat ik nogal veel in en uitgangen nodig heb. (Ik heb het dan over ong 25 ingangen en bijna 100 uitgangen.) Daar was de seriele poort niet voldoende voor.
 • Op de LPT (parrallel poort), heb je naast de 8 data lijnen (uitgaand), ook diverse handshake lijnen, deze heb je uitgaande maar ook binnenkomende.
  om pulsen te tellen heb je maar 1 binnenkomende lijn nodig.
  Ikzelf heb voorheen via de parrallel poort 8 diaprojectoren aangestuurd.
  zo zijn de lijnen Select In (pin17), Error(pin15), Paper End(pin 12) en Busy(pin11) binnenkomende lijnen
 • Zou ik graag eens proberen, maar heb je ook een voorbeeld hoe ik de parallelle poort kan uit lezen in VB. Op die manier zou ik wat kunnen experimenteren.
 • Ondertussen heb ik op het net inpout32.dll gevonden om de parralelle poort uit te lezen. Maar de voorbeeldprogrammas krijg ik in XP niet aan de praat.
  Is er soms iemand die deze DLL al eens gebruikt heeft?
 • Waar heb je die DLL gevonden?
  Ik heb ook wel interesse in die DLL.
 • Ik heb gewoon in google gezocht op de naam inpout32.dll ,met deze zoek opdracht vind je verschillende pagina's over deze DLL. Op de meeste van die pagina's is ie te downen en zijn er voorbeelden te vinden, maar deze krijg ik jammer genoeg niet aan de praat. Benieuwd of het bij U zal lukken.
 • He we gaan niet schelden he…
  Een beetje U gaan zeggen tegen iemand van 18. :grin:
  Ik ga hem ff downloaden en proberen. Ik heb ook XP dus als het hier werkt moet het bij jou ook werken.
 • Ik heb een Duitse site gevonden met de DLL en 2 voorbeeldprogramma's. Voor zover ik alles begreep is dit DLL niet geschikt voor winXP.
  [i:4046997739]"Inpout32.zip contains a DLL that enables direct reading and writing to I/O ports in 32-bit Visual-Basic programs running under Windows 95."[/i:4046997739]
 • Zou er dan echt zo geen DLL bestaan die bruikbaar is onder Win XP?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.