Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

welke taal?

Anoniem
None
18 antwoorden
 • welke taal kan ik het beste gebruiken om een soort windowsachtig programma te schrijven en heeft er iemand een help bestand waarin de beginselen worden uitgelegd???
  :roll:
 • VisualBasic is wellicht een optie. Daarin kun je gewoon windows-vensters maken, compleet met knoppen, textboxen, enzovoorts…


  Op internet zijn genoeg tutorials en voorbeelden te vinden voor deze taal.

  Er zijn nog wel meer windows-gerelateerde programmeertalen (visualC++ o.a.) maar daar ben ik zelf niet bekend mee. Wellicht dat anderen daarin een advies kunnen geven.

  Als je echt met programmeren aan de gang wilt zijn bepaalde talen handiger dan andere wat betreft mogelijkheden voor de toekomst. Dan hoef je niet later weer een heel andere taal te leren… Dus misschien kun je globaal aangeven wat je plannen zijn?
 • Ik denk ook dat Visual Basic de beste optie is. Heb wel wat ervaring met visual C en mijn ervaring hiermee is dat er veel meer code vereist is om een windows omgeving te contrueren.
 • Delphi is ook een optie aangezein de 'open source/personal'-versie gratis te downloaden is …

  http://www.borland.com/delphi

  't is wellicht wat ingewikkelder om mee te beginnen, maar je kunt er heel wat meer mee ;)
 • ik denk dat ik maar delphi ga proberen, weet iemand misschien een online/offline tutorial??
 • - "Mastering Delphi", Marco Cantu …

  - http://www.drbob42.com/

  - http://www.webwareindex.com/tutorials/Delphi.html lijkt interessant

  - http://www.webmastertoolscentral.com/programming/delphi/tutorials.html

  En het belangrijkste : oefenen en experimenteren ;)
  De help van Delphi kan veel dingen uitleggen als je eenmaal de basis begrijpt.
 • Bekijk de mogelijkheden van python eens (www.python.org). Geschikt voor zowel windows als linux. Ben er even mee aan het spelen geweest en is een leuke taal en vrij eenvoudig om te leren.

  Succes
 • [quote:7d2f16062a="OS/390"]Bekijk de mogelijkheden van python eens (www.python.org). Geschikt voor zowel windows als linux. Ben er even mee aan het spelen geweest en is een leuke taal en vrij eenvoudig om te leren.

  Succes[/quote:7d2f16062a]

  Voor iemand die wil leren programmeren is Python niet zo geschikt, bijvoorbeeld omdat het niet-standaard manieren gebruikt voor nesting (tabs), etc. Ik zou voor Delphi gaan.
 • Niet dat ik iets van Delphi weet, in tegendeel, maar is deze taal niet afhankelijk van het kunnen omgaan met een (IMHO) ingewikkelde IDE? En wat bijvoorbeeld de tabs instellingen t.a.v. python betreft: ja je moet dit weten maar aan de andere kant ben je verplicht om indentation te gebruiken , alweer IMHO, wat een overzichtelijke manier van ontwikkelen leidt. Als iemand wil leren programmeren kun je naar mijn mening het beste een taal leren die niet te veel afhankelijk is van IDE's oid. Een taal als REXX is ook aardig om de programmeer concepten te leren.
  8)
 • Makkelijk en goedkoop => Delphi (Persional Edition is gratis)
  Makkelijk en duur => Visual Basic
  Lastig maar goed (en gratis) => C#

  :P
 • Dan kun je net zo goed Java nemen … da's tenminste niet van Micro$oft, maar van een andere monopolist.

  // OS/390
  Als je een taal voor het maken van een GUI wilt leren, dan moet je wel een RAD-omgeving hebben. Anders maak je het veel en veel lastiger dan het is.
  De IDE van Delphi is 'drag & drop' … je moet wel een heel erg grote idioot zijn wil je daar geen programma mee kunnen maken (of het een goed programma wordt is weer iets heel anders ;)).

  Maar als je de IDE niet wilt, dan nog kun je de commandline-compiler van Delphi gebruiken. Doordat men tegenwoordig de forms als tekstbestanden wegschrijft moet het te doen zijn om alles met een simpele text-editor te maken.
 • ja, het zou simpel zijn als het alleen maar drag & drop was, maar dat is alleen om de knoppen enz. neer te zetten. Daarachter moet je met Delphi ook nog programmeren (obj Pascal)
 • Ik moet de echte programmeer-omgeving nog zien die helemaal drag&drop is …
 • [quote:6bb2bcf411="JaFO"]Ik moet de echte programmeer-omgeving nog zien die helemaal drag&drop is …[/quote:6bb2bcf411]
  Nooit Visual Studio .NET gezien? Beter krijg je vrijwel niet.
 • Dus jij kunt bv. een tekstverwerker maken zonder ook maar een statement te typen ?
  Lijkt me vrij onwaarschijnlijk.
 • [quote:a8103c0af0="OS/390"]Niet dat ik iets van Delphi weet, in tegendeel, maar is deze taal niet afhankelijk van het kunnen omgaan met een (IMHO) ingewikkelde IDE?
  [/quote:a8103c0af0]

  De taal is (min of meer) Object Pascal en is niet gebonden aan een enkele omgeving. Bovendien kun je met goede kennis van Pascal vrij eenvoudig naar andere Pascal compilers, Modula-2, Oberon en met wat extra werk C, C++ en Java overstappen.
 • Wat een ieders mening dan ook moge zijn over het gebruik van een taal, het topic begin als ik met goed herinner wat een juiste taal geschikt zou kunnen zijn voor een beginnnend programmeur om snel een applicatie te bouwen. Naar aanleiding van die vraag was mijn eerste reactie : leer eerst maar eens de basics van programeer principes begrijpen. Natuurlijk is het hierbij belangrijk welk type taal je hiervoor wilt gebruiken; immers het is een ding om een empyrische taal als C te willen gebruiken maar het vergt een andere denk wijze om met een Object Oriented taal om te gaan laat staan een functionele taal. Toch kan ik het niet laten om de nadruk te leggen op het feit dat alvorens je begint met "een progje te schrijven" het in mijn ogen niet verkeerd is om eens na te denken of je daadwerkelijk wilt gaan programmeren oftewel een probleem wilt oplossen of dat je alleen snel iets "leuks" wilt maken. Daarna, als je besluit om je de edele kunst van programmeren eigen wilt maken moet je een besluit nemen over het type taal waar je mee wilt werken. Om dat moment kun je een keuze maken uit de talen die je doel dienen waarna je uiteindelijk zou kunnen besluiten on idd een tool als een IDE te gebruiken of alleen een tekstverwerker en een compiler/linker.

  Enfin, lange monoloog en ieder moet dit natuurlijk voor zichzelf besluiten. Laat je echter niet verleiden tot "even snel iets maken" zonder de achterliggen concepten te begrijpen. Maar ook dat moet je zelf besluiten.

  Besluitend, met vriendelijke groet,

  Een mainframer en linux gebruiker
 • [quote:7dd2ea48be="JaFO"]Dus jij kunt bv. een tekstverwerker maken zonder ook maar een statement te typen ?
  Lijkt me vrij onwaarschijnlijk.[/quote:7dd2ea48be]
  Oh, op die manier. Nee gelukkig niet :o

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.