Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

EXCEL: grafiek met 2 lijnen met afwijkende x

P. Sanders
3 antwoorden
 • Hallo,
  hoe kan ik in Excel97 twee reeksen in 1 grafiek combineren met verschillende datums als x-waarden. Het lukt me tot nu toe alleen om een reeks goed afgebeeld te krijgen (lijngrafiek), de tweede lijn beeldt wel de y-waarden af maar dan met de x-en van de eerste reeks, zelfs als ik de celbereiken aanpas als ik de lijn aanklik.
  Voorbeeld van invoer:

  reeks 1: 1-1-2003,40;8-1-2003,41;17-1-2003,38
  reeks 2: 2-1-2003,34;6-1-2003,38;20-1-2003,37
  resultaat zou moeten zijn een grafiek van bijv. 1-1-2003 t/m 31-1-2003 met 2 lijnen met punten met verschillende x.

  Wie weet raad?
  Peter.
 • Als je bij het maken van de grafiek aangeeft wáár in het werkblad de x- en y-waarden van de 2 reeksen staan, dan worden die 2 lijnen netjes getekend. Excel zal eerst zelf voor de x-as een indeling kiezen met weergave van bepaalde datums, maar die indeling kun je aanpassen (een waarde op de x-as rechts aanklikken en kiezen voor "As opmaken"). Bij min- en maxwaarde vul je als datums 01-01-03 en 31-01-03 in (Excel maakt daar zelf numerieke waarden van, die hoef je dus niet te berekenen). Als primaire maateenheid geef je bv. 10 op en als secundaire 5 (naar eigen voorkeur aanpassen). Afhankelijk van de (mogelijke) y-waarden, ook de indeling van de y-as aanpassen.

  (Dit topic lijkt mij overigens meer in de Softwarerubriek thuis te horen).
 • OK, :evil:
  gaan we naar Anders-software,
  hopelijk wordt de vraag dan wat nauwkeuriger bekeken:

  ik kan nl. maar 1 reeks voor X-as aangeven, wijzig ik die dan in de andere, dan krijg ik de meetpunten met de x-en van de andere reeks.
  De x-waarden wijken dus af van elkaar terwijl de grafiek de y-waarden van de 2e reeks plaatst bij de x-waarden van de 1e reeks.

  Peter.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.