Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Welke programeer taal???

None
33 antwoorden
 • Ik zou graag met een programmeer taal willen beginnen maar ik weet niet welke. Ik wil graag een programeertaal waarmee je ook windows programma's kan maken, printer poort aansturen en misschien ook internet toepasingen kan maken.

  Kan iemand mij misschien vertellen welke programeer taal ik het beste kan gebruiken?

  Ik heb eninge ervaring met Turbo Pascal

  Vriendelijke Groet Gar
 • Dar is eigenlijk maar een antwoord op, Delphi. Dat is een visuele omgeving waarin je heel gemakkelijk programma's maakt en waarin de taal pascal gebruikt wordt, weinig nieuws te leren dus. of zo iets
 • Alvast bedankt darkscribe. Weet je toevallig ook een boek of zo waarmee het makkelijk en snel te leren valt.

  Greetzzz Gar
 • Ik ben bang dat ik je op dat gebeid teleur moet stellen, ik ben zelf een Visual Basic programmeur, maar er zijn een aantal goede Delphi programmeurs op dit forum die je dat vast wel kunnen vertellen.

  Als ik aan Delphi zou beginnen zou ik gewoon een boek voor Dummy's kopen, 'tis een simpele start, maar jij kent al Pascal dus dat zou voor jou niets zijn.
 • Je kan ook denken aan Java (Jet Another Vague Acronym). Hier leer je tenminste echt (object georienteerd) programmeren maar de leertijd is vrij lang. Daar staat tegenover dat er veel gratis ontwikkel omgevingen zijn. Delphi is alleen op de PC te gebruiken, Java ook op je PDA, javaGSM en Linux systemen. Bovendien zijn er *erg* veel boeken over te vinden ook in de bibliotheek in je woonplaats en gidsen op het internet.

  Maar je bent gewaarschuwd…
 • Je kan ook denken aan Java [i:a13ffb1d1f](Jet Another Vague Acronym[/i:a13ffb1d1f]). Hier leer je tenminste [b:a13ffb1d1f]echt[/b:a13ffb1d1f] (object georienteerd) programmeren maar de leertijd is vrij lang. Daar staat tegenover dat er veel gratis ontwikkel omgevingen zijn. Delphi is alleen op de PC te gebruiken, Java ook op je PDA, javaGSM en Linux systemen. Bovendien zijn er *erg* veel boeken over te vinden ook in de bibliotheek in je woonplaats en gidsen op het internet.

  Maar je bent gewaarschuwd…
 • java is idd leuk omdat het overal op draaid.

  maar daarom is het ook traag(er) (toch ??)

  ik zou ook beginnen met delphi,
  ik ben begonnen met vb, maar vind dat niet echt een geweldige omgeving.

  waarom zou je een boek kopen?
  als je ook online tutorials kan lezen.

  iig zo heb ik elke taal wel zon beetje geleerd..
 • Persoonlijk vind ik het leren uit een boek een stukje lekkerder dan via een online tutorial maar zoals ik al zei, dat is iets persoonlijks.
 • Ik zou ook gaan voor Java. Delphi heeft ook zo zijn voordelen, maar heeft naar mijn idee gewoon niet de toekomst. Met Delphi maak je complete monoliete applicaties: zware klompen software. Delphi valt onder de "sleur-n-pleur" RAD (Rapid Application Development) ontwikkelpakketten en dat kun je weinig echt programmeren noemen (ik wil hier niet negatief zijn over Delphi als ontwikkelpakket, maar het is echt bedoeld om snel een applicatie in elkaar te zetten).

  Java heeft een schitterende architectuur. Je leert ontzettend veel over "Object Oriented Programming" en het biedt echte programmeeropties (gebruik dus niet van die IDE's, zoals JBuilder). Het biedt ook ontzettend veel mogelijkheden op verschillende terreinen: basis applicatie, multimedia, database, interent, client/server, enzovoort.

  Documentatie op Internet en boeken genoeg over Java.
 • [quote:d0710d98b9="Heronymus"]Ik zou ook gaan voor Java. Delphi heeft ook zo zijn voordelen, maar heeft naar mijn idee gewoon niet de toekomst. Met Delphi maak je complete monoliete applicaties: zware klompen software. Delphi valt onder de "sleur-n-pleur" RAD (Rapid Application Development) ontwikkelpakketten en dat kun je weinig echt programmeren noemen (ik wil hier niet negatief zijn over Delphi als ontwikkelpakket, maar het is echt bedoeld om snel een applicatie in elkaar te zetten).
  [/quote:d0710d98b9]
  in delphi worden ook best zware boekhoud programma`s geschreven.
  het wordt zeer zeker wel in het bedrijfs leven gebruikt.

  persoonlijk denk ik dat je meer aan c / c++ hebt als je dan toch object georienteerd wilt gaan programeren…
 • [quote:df06d93981="thatsmej"]persoonlijk denk ik dat je meer aan c / c++ hebt als je dan toch object georienteerd wilt gaan programeren…[/quote:df06d93981]Kan je dat ook onderbouwen?
 • Ehm… ten eerste als het je gaat om het OO gedeelte moet je dus niet met C beginnen. C is een goede taal, maar heeft totaal niets met OO te maken. En laten we maar niet over C++ beginnen. Ik ken ervaren C++ programmeurs en die zijn niet bepaald te spreken over deze "OO" taal. Zij geven allen de voorkeur aan Java.
 • Ik zou voor JAVA kiezen. Lekker veelzijdig en platform onafhankelijk.
  Op www.eclipse.org kun je een mooie erg goede gratis IDE downloaden.
 • [quote:132e5d13ed="uiterlix"]Ik zou voor JAVA kiezen.[/quote:132e5d13ed]

  [quote:132e5d13ed="uiterlijk"] Lekker veelzijdig en platform onafhankelijk.
  Op www.eclipse.org kun je een mooie erg goede gratis IDE downloaden.[/quote:132e5d13ed]
  Bekijk de vraag eens vanuit het oogpunt van de vraagsteller.
  Hij heeft ervaring met Pascal en wil nu grafische Windows applicaties maken. … Delphi!

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=85685
 • Maar d'r is toch niks mis met de Java Swing libraries, daarmee kun je ook prima grafische windows programma's maken. Met als voordeel dat je programma werkt op Windows, Linux, Mac etc….
 • [quote:71a878c3c4="uiterlix"]Maar d'r is toch niks mis met de Java Swing libraries, daarmee kun je ook prima grafische windows programma's maken. Met als voordeel dat je programma werkt op Windows, Linux, Mac etc….[/quote:71a878c3c4]
  Mee eens. Bovendien vind ik de Pascal achtergrond in dit geval niet echt een argument. Hij geeft niet aan dat hij persee zijn Pascal kennis wil kunnen toepassen. Het gaat er waarschijnlijk meer om, dat de programmeertaal gemakkelijk aan te leren moet zijn en Delphi is dat natuurlijk op basis van die Pascal-kennis, maar de taal Java is niet veel moeilijker. Java is gewoon net even wat flexibeler.
 • [quote:d0e8a25bb9="Bill Gates"][quote:d0e8a25bb9="thatsmej"]persoonlijk denk ik dat je meer aan c / c++ hebt als je dan toch object georienteerd wilt gaan programeren…[/quote:d0e8a25bb9]Kan je dat ook onderbouwen?[/quote:d0e8a25bb9]
  ik zie nu eenmaal vaker programma`s die in c gemaakt zijn als in java.
  enigste programma`s die ik ongeveer ken in java zijn:
  dmsn
  staroffice
  open office (als ik me niet vergis)

  terwijl ik een berg aan programma`s heb liggen die in c gemaakt zijn.
  dan is het toch slimmer om c te gaan leren?
 • Dat jij meer programma's ziet die in C geschreven zijn zegt natuurlijk niet zoveel. Ik zie ook bergen citroëns rondrijden: zijn dat dan per definitie de beste auto's?

  Java is momenteel de meest gebruikte programmeertaal in het bedrijfsleven (zoek maar eens op tweakers.net in het nieuwsarchief, dan kom je twee artikelen daarover tegen). Als je dit in ogenschouw neemt zou je net zo goed kunnen beweren dat je maar Java moet gebruiken, echter is dat _geheel_ afhankelijk van wat je percies wilt bereiken…
 • [quote:725b7cc63e="thatsmej"][quote:725b7cc63e="Bill Gates"][quote:725b7cc63e="thatsmej"]persoonlijk denk ik dat je meer aan c / c++ hebt als je dan toch object georienteerd wilt gaan programeren…[/quote:725b7cc63e]Kan je dat ook onderbouwen?[/quote:725b7cc63e]
  ik zie nu eenmaal vaker programma`s die in c gemaakt zijn als in java.
  enigste programma`s die ik ongeveer ken in java zijn:
  dmsn
  staroffice
  open office (als ik me niet vergis)

  terwijl ik een berg aan programma`s heb liggen die in c gemaakt zijn.
  dan is het toch slimmer om c te gaan leren?[/quote:725b7cc63e]
  Star Office/Open Office zijn niet in Java geschreven maar in C++
  http://www.openoffice.org/about.html#description
 • [quote:0f2429c6ed="marcelk"]
  Star Office/Open Office zijn niet in Java geschreven maar in C++
  http://www.openoffice.org/about.html#description[/quote:0f2429c6ed]
  http://wwws.sun.com/software/star/staroffice/5.2/faq.html#0q11
  en deels in java iig.

  @bill gates:
  best mogelijk dak mijn ogen er niet voor open zet, heb idd geen interesse waarin iets geschreven is, als het maar werkt…

  maar je hebt gelijk,
  t gaat er naar uit wat je wilt bereiken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.