Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Programmeren

Welke programmeertaal?

None
70 antwoorden
 • Hoi,

  Ik wil graag een programmeertaal gaan leren.
  Weet alleen niet welke. Ik heb nog nooit geprogrammeerd.
  Heb alleen ooit beetje gespeeld met html, javascript en SQL.
  Ik wil graag een taal leren die zowel onder linux als onder windows te gebruiken is. En het liefst een taal die je gewoon met het kladblok kunt doen. Kunnen jullie mij een beetje op weg helpen?

  mvg,
  Roy
 • Het ligt er aan wat je doel is. Als je normale programma's wil gaan programmeren (commandline of met een grafische interface) zijn onder zowel windows als linux de talen C/C++ als pascal/delphi aanwezig (delphi onder linux heet kylix). Onder linux zijn C en C++ de standaard. Als je je systeem wil automatiseren kan dat met perl (geinterpreteerde taal), die is er ook voor windows en linux (ik heb er zelf geen ervaring mee). Perl schijnt in elk geval onder linux ook een compiler te hebben. Ook bestaat er nog TCL/TK (geinterpreteerd) voor linux, die is er geloof ik ook voor windows. Wat je daar mee kunt doen weet ik niet precies want daar heb ik ook geen ervaring mee.
 • :roll: PHP lijkt me.
 • Eentje voor websites? Daar is inderdaad PHP voor, of perl, of iets dergelijx.
 • [quote:0cb526ad60="jossan"]PHP lijkt me.[/quote:0cb526ad60]We hadden het over programmeertalen ;)

  Vergeet zeer zeker niet naar Java te kijken, de drempel darvan is wat lager dan C/C++.
 • [quote:6949415871="Bill Gates"]We hadden het over programmeertalen ;)[/quote:6949415871] :oops:
 • Ik zou gelijk beginnen met C++. Er zitten soms wel wat moeilijke stukkies in, maar daar kom je makkelijk overheen. Ik vind het wel de leukste programmeertaal juist omdat er van die moeilijke stukjes in zitten :) . Maar als je gelijk snel en goed Windows applicaties wilt bouwen, moet je voor Delphi gaan. Wat ik een van de grootste voordelen van Delphi vind is dat het met de syntax highlighting ook codecompletion heeft. Daardoor kan je makkelijk property's en member functions vinden zonder dat je eigenlijk van tevoren moet weten of ze echt bestaan of niet. Ik heb geen ervaring met Java dus daar ga ik verder niets over zeggen.

  Ik ben zelf ook begonnen met JavaScript (was alweer een jaartje of 2 geleden :P ) en met die kennis kon ik een heleboel andere talen leren zonder al teveel problemen te hebben.
 • Ik raad je (ook) Delphi aan. Met Kylix kan je dan projecten van Delphi openen (mits ze daarvoor geschikt zijn - CLX ipv VCL gebruiken) en voor Linux compilen.

  Als je serieus voor Linux wil gaan programmeren dan zou ik kiezen voor C++.
 • Programmeertalen die je met een text-editor kunt intypen, zoals kladblok van windows, zijn C/C++ en pascal. Kylix/delphi hebben een IDE (integrated development environment) wat betekent dat ze een aparte editor hebben waarin je moeilijk kunt gaan doen. C/C++ en pascal en perl kun je gewoon met het kladblok doen.
 • Dat is niet waar. Wat Roy_startpag bedoelt met kladblok, is dat het net zoals JavaScript is. C/C++/Pascal/Java hebben allemaal een compiler nodig.
 • Beste mensen,

  Bedankt voor jullie reacties. De keuze is toch nog wel moeilijk. Als ik het zo hoor schijnt Delphie een leuke taal te zijn om mee te beginnen. Omdat er ook kant en klare dingen in zitten. En ik zit ook sterk te denken aan C of C++.

  Wat ik bedoel met kladblok:
  Ik zou het wel makkelijk vinden als de programmeertaal gewoon via het kladblok in te typen is. Zodat geen programma hoef te kopen. Dus ik wil gewoon programmeren via het kladblok.

  Alleen zit ik misschien met het probleem als ik een .exe wil maken. Het omzetten van een programmeerscript naar een .exe heet toch compilen?
  En daar heb ik dus een compiler voor nodig? Of kan het ook anders? In linux zitten gratis C en C++ compilers d8 ik. Zijn die er ook voor Windows?

  mvg,
  Roy
 • http://www.bloodshed.net
  Deze gebruik ik. Geheel gratis. Alleen kan geen graphics in dos doen :evil: . Kan wel Win32 API
 • [quote:45ed5824ec="roy_startpag"]
  Alleen zit ik misschien met het probleem als ik een .exe wil maken. Het omzetten van een programmeerscript naar een .exe heet toch compilen?
  En daar heb ik dus een compiler voor nodig? Of kan het ook anders? In linux zitten gratis C en C++ compilers d8 ik. Zijn die er ook voor Windows?
  [/quote:45ed5824ec]

  Als je een exe wil maken heet dat compilen inderdaad. Bij linux wordt standaard de GNU C/C++ compiler geleverd. Voor windows heb je die ook, maar er zijn er nog veel meer, zoals cygwin of lcc. Zowel C/C++ IDE's als Delphi/kylix zijn gratis onder zowel linux als windows, dus dat is geen reden om het kladblok te willen gebruiken.
 • En ik neem aan dat je toch een grafische Windows of Linux toepassing wilt gaan maken. Dat is niet te doen vanuit kladblok.

  Delphi Personal is gratis zolang je je producten maar niet verkoopt.
 • Delphi Personal kost 99 euro als je ze niet verkoopt.
 • Ik wil ook grafische toepassingen kunnen maken idd.
  Maar ik wil geen pakket aanschaffen. En ik d8 dat bv Delphie niet gratis was. Maar dus ook voor Delphie kan ik, programmeer en compiler software downloaden?

  Kan iemand mij ook nog vertellen wat het verschil is tussen C en C++. Wat is de beste keus tussen deze 2?
 • Volgens mij is de een net iets nieuwer dan de andere.
  Dus eerst was er C en nu heb je C++ (en ook C#).
  (toch…)
 • C++ is een uitbreiding op C.
  Daar heeft het zijn naam ook aan te danken. ++ gebruik je in C om een variabele met 1 op te hogen. C werd dus C++.

  Devcpp dat al genoemd werd is een goeie compiler en hier te vinden: www.bloodshed.net
 • Ja weet ik, maar kan ik in die compiler ook code typen?
  Of is dat puur om een exe te maken?
 • Je kan er ook code in typen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.