Vraag & Antwoord

Programmeren

Simulatieprogramma

9 antwoorden
  • Voor school moet ik (samen met een aantal anderen) een simulatieprogramma schrijven voor een fabriek van Shell. Het gaat om het verhitten van benzeen in een 'fornuis' dat op gas brand. Nou hebben wij nog helemaal geen ervaring met het programmeren van dit soort programma's en ben info aan het verzamelen over hoe we dit programma het best kunnen maken. We moeten het maken in C++. Wie kan mij vertellen hoe je iets als een simulatieprogramma het best kan maken\vormgeven. We hebben nu pas 1 jaar les gehad in C/C++ en zijn dus zeker geen experts.
  • wat moet je simuleren? De hitte? Het gas dat eraf komt? De snelheid van verbranding?
  • Het moet een programma worden waarmee operators kunnen leren te werken in de fabriek. Ze kunnen niet in de praktijk oefenen, omdat bij 1 foutje alles de lucht in kan vliegen. We moeten dus het hele proces simuleren. - Het gas in de leidingen. - De toevoer van zuustof - Het benzeen in de leiding door het 'fornuis'. Dan hebben we het over druk, temperatuur, flow etc etc. Daar komen nog een heleboel wiskundige dingen bij kijken straks. Er zijn een x aantal beveiligingen in het systeem die bij alarm in moeten grijpen.
  • Lijkt mij dat je een plaatje van de installatie ziet. Daarbij diverse knoppen heb om afsluiters open/dicht te zetten, eventueel met invoerboxen hoeveel procenten. Dan dmv een timer bijvoorbeeld iedere seconde kijken of er waardes zijn verandert en met behulp hiervan berekingingen maken. Dit is jullie probleem dan even heel snel samengevat, maar aan zoiets zat ik dus te denken... Groeten, Wouter
  • Ken je de Win32 API? Zo niet is het heeeel moeilijk. Zo wel dan is het noch erg omslachtig (tenzij je VC++ gebruikt natuurlijk :-) )
  • [quote:f0404449e5="microchip"]Ken je de Win32 API? Zo niet is het heeeel moeilijk. Zo wel dan is het noch erg omslachtig (tenzij je VC++ gebruikt natuurlijk :-) )[/quote:f0404449e5] Wat heeft Win32 API ermee te maken? :P Alles staat duidelijk uitgelegd op MSDN en volgens mij moet Sjoed Borland C++Builder gebruiken (en terecht :P ). Een tekening (gewoon, heel simpel -> Paint ;) ) en idd wat knopjes en kleurtjes en labeltjes. Gaat denk ik vooral om de werking, niet om het uiterlijk.
  • We moeten Borland Builder 5 gebruiken idd. Het gaat idd niet perse om het uiterlijk al moet daar natuurlijk wel over nagedacht zijn. Zoals in mijn vraag ook staat gaat het me vooral om de code en niet welk tekenpakket ik nodig heb voor het uiterlijk. :wink: //Microchip Ik gebruik zo min mogelijk programma's van MS dus zeker geen VC++. :P Het opslaan en weergeven van waardes is geen probleem. Het gaat me vooral om het deel van het programma dat de berekeningen doet. Hoe zet ik dat het beste op?
  • ik ook niet :-) ik maak ze in Dev-C++ (#include <windows.h>)
  • Ik weet niet hoeveel tijd jij ingeruimd hebt voor de ontwerpfase, maar bij simulatieprogramma's moet eerst stevig gemodelleerd worden. Aangezien je het in c++ moet proggen, lijkt mij UML voor de hand liggen. Kortom: maak eerst een stevig OO ontwerp. Begin eerst met alle specificaties uitwerken, welke handelingen worden er allemaal verricht bij het complete proces. Maak Use-cases, filter daar alle eisen uit. Vervolgens ga je een class-dioagram maken, d.w.z. je gaat uit alle eisen objecten identificeren, maar [b:388d76bf09]geen[/b:388d76bf09] software-entiteiten. Vervolgens ga je alle technische handelingen uitwerken, daar maak je daarna een nieuw diagram voor, zodat je daarna met het programma kan beginnen. Zorg dat je de verantwoordelijk van bepaalde classes verdeeld, wie maakt wat aan, wie is ergens verantwoordelijk voor. Maak nette packages, zodat je makkelijk library's kunt genereren en je programma herbruikbaar blijft. Immers de wiskundige functies veranderen toch niet, deze zijn in een ander programma weer herbruikbaar.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.