Vraag & Antwoord

OS Windows

Megacrash met Windows XP

Anoniem
Wilhelm Dipt
18 antwoorden
 • Vorige week had ik, alweer voor de tweede keer, behoorlijk wat last van het volgende probleem. Bij het aanzetten van de PC verscheen slechts een zwart scherm met de mededeling dat het bestand “windows/system32/config/system” beschadigd of kwijt was. Ik kreeg ook de mededeling dat ik dit kon repareren door windows opnieuw te installeren via de CD-rom en dan bij de keuze in het eerste scherm voor R te kiezen. Helaas, zelfs opstarten in de veilige modus lukte niet eens! Ik heb de PC dus maar weer naar de leverancier gebracht die het probleem met veel moeite heeft opgelost (bestanden gesaved en teruggezet/windows en alle programma’s weer opnieuw geinstalleerd/email en adresboek gered e.d.). De rekening volgt uiteraard nog. De leverancier vertelde me dat ik de tweede was met windows XP Home die dit probleem had.
  Vraag: 1. Wie herkent dit probleem ook en weet eventueel hoe ik herhaling kan voorkomen?
  2. Hoe los ik dit soort problemen zelf op als ik weer een zwart scherm mocht krijgen? Dus hoe kom ik vanaf mijn zwarte scherm bij de CD-rom drive? 3. Nadat alles hersteld was heeft mijn CD-rom speler de letter G en de CD-brander de letter F. Dit was voor de crash juist andersom en dat wil ik graag weer zo hebben. Sommige programma’s vragen namelijk om een CD en die moet ik dan in de CD-brander invoeren i.p.v. in de CD-speler, anders wordt niets herkend. Hoe los ik dit op? Eerst de CD-rom speler opnieuw installeren en daarna pas de brander helpt niet. O ja, ik heb dus Windows XP Home Edition en een Pentium 3 700 MHx. En ik weet niet of het belangrijk is, maar ik heb wel veel hardware aangesloten (CD-rom, CD-brander, scanner, printer, TV-kaart, Quick-cam, ISDN-kaart enz.)
  Alvast bedankt! Bert
 • Antwoorden:
  1. Ik herken het van andere mensen en voorkoming is er niet, er kunnen altijd fouten optreden. Het maken van regelmatige ghosts kan je veel ellende besparen.

  2. Als het goed is is je XP cd-rom bootable en kun je vanuit de setup een repair uitvoeren voor XP. Lukt dit niet dan moet je even in je BIOS kijken of als de cd-rom in boot volgorde voor of na de harddisk staat, staat hij er na plaats hem dan voor de harddisk.

  3. Je kunt de drive letters veranderen in WIndows 2000/XP. Dit wil niet in Windows 9X versies.
  Je klikt op My Computer -> Rechtermuisknop [b:89e6d3c516]Manage/Beheer[/b:89e6d3c516] -> Klik je op [b:89e6d3c516]Disk Management[/b:89e6d3c516].
  Dan krijg je een zozelfde overzicht:
  [img:89e6d3c516]http://members.home.nl/ajjs/manage.png[/img:89e6d3c516]
  Om nu de brander en cd-rom drive van letter te kunnen veranderen klik je op de [b:89e6d3c516]cd-rom ( G: )[/b:89e6d3c516] -> Rechtermuisknop [b:89e6d3c516]Change driveletter and path[/b:89e6d3c516] en kies je voor [b:89e6d3c516]Remove[/b:89e6d3c516] -> Nu klik je op [b:89e6d3c516]cd-rom ( F: )[/b:89e6d3c516] -> Rechtermuisknop [b:89e6d3c516]Change driveletter and path[/b:89e6d3c516] en kies je voor [b:89e6d3c516]Edit[/b:89e6d3c516] en geef je [b:89e6d3c516]G:[/b:89e6d3c516] aan deze drive -> Dan klik je op de cd-rom zonder driveletter -> Rechtermuisknop [b:89e6d3c516]Change driveletter and path[/b:89e6d3c516] en kies je voor [b:89e6d3c516]Add[/b:89e6d3c516] en geef je [b:89e6d3c516]F:[/b:89e6d3c516] aan deze drive -> En klaar is het.
 • Dit windows/system32/config/system wijst misschien naar een vergelijkbaar probleem. Het staat een paar topics verder. Software kan wel eens beschadigd raken door bv. een virus maar ook door een niet goed functionerende harde schijf. Dat laatste komt vaker voor dan je misschien denkt. Overigens vind ik WIndows XP een stuk robuuster dan zijn voorgangers, maarre als het misgaat, dan heb je ook een probleem.
 • Je zit hier toch niet mee? (van de vrienden :D )
  http://forums.breekpunt.nl/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4773
 • [quote:19bd3a9b81]
  1. Wie herkent dit probleem ook en weet eventueel hoe ik herhaling kan voorkomen? [/quote:19bd3a9b81]
  Heeft mijn zwager ook gehad, daar bleek het uiteindelijk om een fout in het moederbord te gaan.

  Max
 • Dat je brander de letter F krijgt en je cd-speler de letter G komt hoogstwaarschijnlijk door Master/Slave instellingen. De Master gaat voor de Slave dus krijgt een 'lagere' driveletter toegewezen. Ik denk dat je brander Master is en je cd-speler Slave.
  Misschien heb jij, toen je pc nog goed werkte (of de pc-winkel) daarin iets veranderd. Bij een nieuwe install krijg je dan andere instellingen.
  Grote kans dat de gang naar de winkel helemaal niet nodig was omdat je de XP-cd in je cd-speler hebt gestopt terwijl je pc van je brander probeerde op te starten…
 • beste Jeroen, nee dat is het niet geweest. De CD-rom had voor de crash nog de juiste letter maar de pc wilde niet met de Windows XP CD-rom opstarten. Inmiddels heb ik begrepen (en in het BIOS veranderd) dat de CD-rom speler eerst aangeroepen moet worden en dan pas de harde schijf. Dan moet het bij een eventuele volgende crash wel lukken.
  Waar de crash nu precies aan te danken is blijft uit de reacties de meningen verdelen. Sommigen zeggen de harde schijf (ook op andere forum), anderen geven net als ik Windows XP de schuld. Ik wacht af.
  Iedereen die gereageerd heeft bedankt voor jullie tips! Bert
 • Ik heb het enige tijd ook gehad, het is bij die ene keer gebleven gelukkig. Ik heb toen op internet gezocht en het een en ander aan info gevonden. Ik raad je aan deze link even te volgen en dan de links die in dat topic staan te lezen.

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=74040&highlight=
 • Hallo!
  Dit weekend wederom een megacrash (thanks Bill!) onder Windows XP Home Edition. Gelukkig kon ik dit keer via eerdere tips op dit forum zelf de boel herstellen. Dat betekende herinstallatie van Windows, reparatie lukte niet. Alles draait weer, maar ik zit nog met onderstaande, kleinere problemen:
  1. Office 2000 Standaard geherinstalleerd. Alles werkt weer, maar bij het opstarten van Word duurt dit enige seconden en meldt de pc dat hij bezig is met het configureren van Word. Een dergelijke vertraging en melding kreeg ik vóór de crash nooit.
  2. De pc sluit niet meer vanzelf af maar start opnieuw op. Bij het (hernieuwd) opstarten krijg ik de foutmelding EM_EXEC.EXE Entrypoint niet gevonden. Kan entrypoint van procedure CleariFeelDevicePaths niet vinden in DLL-bestand COMNCTR.DLL. Wil ik de pc afsluiten, dan moet ik dit met de aan/uit-knop doen.
  3. De muis wordt wel herkend, maar niet de 4-knopsmuis van Logitech die ik heb. Aan de zijkant zit een duimknop waar ik nu niks aan heb. Jammer want deze gebruikte ik om te dubbelklikken.
  4. Norton Anti-virus deed niks meer. Dus verwijderd en geherinstalleerd. Dat lukt bijna, maar op het eind draait-ie de hele actie weer terug.

  Wie me helpen kan, alvast bedankt! O ja, ik heb een Pentium III met 700 MHz processor.
  Bert
 • hoeveel geheugen heb je er in zitten.
  wat voor mobo heb je
 • Als het een harde schijf probleem is dan weet je dat binnen een maand zeker, de problemen nemen dan alleen maar toe. Ik blijf erbij dat Windows XP vrij robuust is. De Windows Verkenner reken ik overigens wel tot bagger software.
 • Even voor Plextor opgezocht:
  396 MB geheugen, mobo ABIT BX-1.67M
  Groeten, Bert
 • Probleem 2 en 3 hebben met elkaar te maken..
  Logitech muis verwijderen, opnieuw installeren, met andere drivers proberen.
  Probleem 4 begrijp ik niet goed: graag wat meer uitleg.
 • Toelichting probleem 4: Norton AV start de installatieprocedure op en meldt de voortgang via een balkje. In dit balkje zie je ook welke bestanden op de harde schijf worden gezet. Als het balkje bijna 'vol' is meldt Norton dat-ie de installatie terugdraait ivm een fout. Het balkje loopt weer leeg en er staat niets op de harde schijf.
 • Heb je al eens geboot van de XP-pro CD?

  Dan kan je vandaar uit een repair of een nieuwe installatie doen.
  Ook kan je eventueel partities verwijderen en aanmaken.
 • Stomme vraag misschien, maar gebruik je mIRC? Daar is al enige tijd een worm in omloop die deze files weghaalt. Ik had hem zelf helaas ook. :( Alleen een reinstall hielp. Zodra je op een .jpg plaatje klikt die die worm heeft, verwijderd ie allemaal bestanden.
 • Nee, niet geboot vanaf XP pro. Ik heb de Home uitvoering.
  En wat is mIRC? Zegt me niets dus geen idee of ik het gebruik. Ben er inmiddels wel achter dat ik een virus had omdat ik de Norton niet geherinstalleerd had (dit lukte immers niet) en toch m'n email had opgehaald. Virussen zijn weer weg, ik draai nu McAfee 30 dagen op proef en wie weet krijg ik intussen Norton weer aan de gang, ideeen blijven welkom. Bedankt voor het meedenken allemaal!
 • hallo allemaal! Het probleem met Norton en niet willen afsluiten is opgelost. Voor Norton moest ik eerst de oude bestanden van "symantec" verwijderen (volgens mij bewaart-ie daar de virusupdates), daarna Norton opnieuw installeren en daarna de verwijderde "symantec"-bestanden weer terugzetten. En voila!
  Het afsluitprobleem lag waarschijnlijk aan een virus; dat is nu verwijderd en alles werkt weer. Alleen de muis- en Office/Word-problemen heb ik nog. Wie het weet mag het zeggen. Bedankt alvast! Bert

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.