Vraag & Antwoord

OS Windows

onbekende mappen??

Anoniem
ODF
6 antwoorden
 • ik draai onder win98.
  met 2 schijven c: en d:
  nu staan er bij mij zomaar mappen op de d: schijf.
  een paar met 0kb bestanden.
  en een paar mappen, met 1,4 gig.
  in het totaal 30.000 files.
  ik weet niet waar ze vandaan komen en hoe ik ze kan verwijderen
  omschrijving van de mappen zijn…file 27a4.chk.
  alle mappen hebben een file name met .chk bestanden.
  kan iemand mij vertellen wat dit is.
  waar ze vandaan komen.
  en hoe ik ze kan verwijden.
  het is mij 1 keer gelukt om ze te verwijderen.vraag niet hoe.
  maar ze komen telkens terug.
  weet iemand raad..
  thanks.
 • Deze worden aangemaakt na het draaien van Checkdisk (scandisk), waarschijnlijk blijft je pc soms (regelmatig) hangen bij het afsluiten of sluit je om een andere reden niet goed af, hierdoor zal scandisk gevonden beschadigingen reparen en eventueel gewiste of aangepaste files in de door jou omschreven files plaatsne, al vind ik 30.000 wel erg veel.
 • Voor zover mij bekent kun je niks met chk files die aangemaakt worden als Windows niet goed afgesloten word of de schijf fouten genereert.
  Je kunt ze gewoon verwijderen, scheelt veel ruimte.

  Ze worden aangemaakt als bijvoorbeeld je Windows helemaal gaar is en toe is aan een schone installatie of dat de schijf waar Windows op staat toe is aan vervanging.
 • [quote:ae732fdc1c="ODF"]Voor zover mij bekent kun je niks met chk files die aangemaakt worden als Windows niet goed afgesloten word of de schijf fouten genereert.
  Je kunt ze gewoon verwijderen, scheelt veel ruimte.

  Ze worden aangemaakt als bijvoorbeeld je Windows helemaal gaar is en toe is aan een schone installatie of dat de schijf waar Windows op staat toe is aan vervanging.[/quote:ae732fdc1c]Doorgaans kun je hier inderdaad weinig of niets mee. Meestal mis je niets als je ze zondermeer verwijdert. Het zijn vaak flarden van gefragmenteerde clusters die ooit wel ergens bij hebben gehoord, maar die na deleten achter zijn gebleven. Soms kun je bij fwijfel, als je ze even inleest als txt-file, er nog wel eens herkenbare brokken uit halen. Maar een poging om ze weer samen te voegen tot een geheel heeft weinig zin.

  Weggooien dus, en daarna eventueel even defragmenteren. Schoont ie lekker van op.

  Jan de Boer
 • Als een toepassing onder Windows crasht, dan wordt hij niet normaal afgesloten - dus worden ook alle bestanden die in gebruik zijn bij die toepassing niet normaal afgesloten. Alle gegevens die nog naar die bestanden hadden kunnen/moeten worden geschreven komen (per bestand!) in een chk-bestand terecht. Je kunt weinig met chk-bestanden; soms kun je, als je zo'n bestand opent met Notepad, nog nagaan bij welke toepassing het is fout gegaan en/of welk bestand niet goed werd afgesloten.
  Kennelijk werkt je pc/Windows niet optimaal - anders zou je niet zoveel van die bestanden hebben. Het wil nog wel eens helpen om, met Drwatson (c:\windows\drwatson.exe) te kijken of er problemen zijn gekonstateerd door Windows zelf. Om wat meer informatie over een crash van een programma te krijgen kun je een snelkoppeling naar drwatson.exe toevoegen aan de Opstartgroep in je Start menu.
 • dank jullie voor je antwoord op mijn vraag,
  ik ga het 1 en ander proberen..
  alleen het verwijderen gaat niet.
  hij zegt dat hij het bestand niet kan verwijderen.
  omdat het in gebruik is.
  tip.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.