Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

partities maken

Anoniem
elios
3 antwoorden
 • hallo,
  heb een probleem :roll: , namelijk ik heb 2 HD's in mijn pc, 1 van 80GB en 1 van 20GB, op allebei staat XP Pro geinstalleerd, de ene gebruik ik en de andere schijf mijn zoon, nu zou ik die schijf van 80GB in 4 partities willen delen, en de schijf van 20GB als 5°partities willen maken, zodoende dat XP op de kleinste schijf verwijdert kan worden.
  hoe kan ik tewerkgaan, met natuurlijk zo weinig mogelijk dataverlies natuurlijk, de kleine schijf mag desnoods gans verwijdert worden daar staan alleen spellen op, waar ik al de originele versies van heb
  ik heb reeds een trial van partition magic gedownload maar wacht nog om eraan te beginnen, daar ik eerst voldoende info wil inwinnen
  ik hoop dat jullie me kunnen helpen
  thks bij voorbaat
  elios
 • Ik ken PM niet zo, maar wat adviezen:

  [u:55f0aa974c]De belangrijkste:[/u:55f0aa974c]
  Hoewel je met PM in principe zonder dataverlies kunt partitioneren, zul je de eerste niet zijn waarbij het fout gaat. Maak dus een [i:55f0aa974c][b:55f0aa974c]backup[/b:55f0aa974c][/i:55f0aa974c] van al je belangrijke data.

  [u:55f0aa974c]En verder:[/u:55f0aa974c]
  Primaire partities gaan voor secundaire partities als het gaat om de toewijzing van drive letters.
  Dus als je op beide HDs een primaire partitie maakt, en op de eerste verder secundaire partities, krijg je
  C > primaire partitie 1e HD
  D > primaire partitie 2e HD
  E en volgende > logical stations in extended partitie van 1e HD

  Overweeg dus om de tweede HD alleen een extended partitie te geven.

  [u:55f0aa974c]En het laatste:[/u:55f0aa974c]
  Persoonlijk zou ik een dual-boot maken met 2x WinXP. Als je zoon dan spelletjes installeert en weer verwijdert, gebeurt dat in zijn WinXP en blijft jouw WinXP schoon (in dat geval moet je volgens mij wel weer een primaie partitie hebben op de 2e HD). Misschien geldt dit niet zo meer voor WinXP, maar in W9x was dit wel handig.
 • De trial-versie van PM heb je verder niks aan, daar kun je alleen mee spelen maar geen wijzigingen aanbrengen. Je hebt dus beslist de volledige versie nodig. Maar een PM Bootdisk van een kennis is ook al voldoende, dan kun je wijzigingen in DOS aanbrengen.

  De schijfletter-toewijzing in WinXP gaat anders dan in de Windows 9X, dus primair eerst, uitgebreid later is niet zo van toepassing. Gewoon partities maken en WinXP installeren op de 2e partitie is prima. Laat daarbij gewoon de 2e HDD zitten, dan kun je later data overzetten en eventueel formatteren. Je hoeft daarna alleen nog in boot.ini de regel die naar die 2e schijf verwijst verwijderen, dan ben je klaar.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.