Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

opstarten Windows vanuit DOS

None
18 antwoorden
 • Ik heb een oude 486 laptop, waar ik net Windows95 op kan draaien. Vaak is dit echter niet nodig en kan ik goed uit de voeten met DOS.

  Dus, wat ik zou willen is om vanuit DOS Windows95 op te starten en ook weer te kunnen terugkeren naar DOS. En niet andersom zoals nu het geval is. Met Windows3.1 was dit geen probleem, maar ik weet niet hoe dit aan te pakken met Windows95.

  Waarschijnlijk moet er wat gedaan worden met de autoexec.bat files en config.sys of system.ini.

  Wie kan mij adviseren?

  Bij voorbaat mijn dank.

  Hein
 • ik dacht F8
 • Als je in DOS zit kna je gewoon "win" intypen.
 • [quote:7bbe2346b6="Venzent"]Als je in DOS zit kna je gewoon "win" intypen.[/quote:7bbe2346b6]Nee EXIT
 • Je kunt ook de msdos.sys aanpassen, en daar BootGUI=1 veranderen in BootGUI=0. Je komt dan bij het opstarten altijd in DOS. Windows start je dan op met "win". Bij het afsluiten van windows kom je weer in DOS.
 • [quote:bd6649fc36="plextor"][quote:bd6649fc36="Venzent"]Als je in DOS zit kan je gewoon "win" intypen.[/quote:bd6649fc36]Nee EXIT[/quote:bd6649fc36]Als ik me goed herinner: inderdaad win intypen en enteren. Eventueel in de Windowsmap gaan staan.

  O ja: 'k heb hem, Venzent (en Plextor):

  1. Als je vanuit windows naar Dos bent gegaan dan inderdaad gewoon exit typen en enteren.
  2. ben je in dos òpgestart (vb met bootdiskette) dan typ je win in.

  Dus: je hebt allebei gelijk!
 • [quote:a7e0567479="gerben"]Je kunt ook de msdos.sys aanpassen, en daar BootGUI=1 veranderen in BootGUI=0. Je komt dan bij het opstarten altijd in DOS. Windows start je dan op met "win". Bij het afsluiten van windows kom je weer in DOS.[/quote:a7e0567479]

  Mijn dank.
  Dit is inderdaad de oplossing die ik voor ogen had. Echter hoe de Msdos.sys te editen? Indien ik het met Norton probeer, krijg ik de melding "there was an error writing the file Msdos.sys". Waarschijnlijk omdat het een hidden file is?

  Gaarne suggestie voor het aanpassen van de msdos.sys.

  Bvb dank.

  Hein
 • bovendien is hij read-only

  Ga in dos naar C:\, en typ dan: attrib -r -d -h msdos.sys
  aLS JE KLaar bent (caps, sorry)
  typ dan: attrib +r +d +h msdos.sys
 • [quote:680dc282ed="webspider"]bovendien is hij read-only

  Ga in dos naar C:\, en typ dan: attrib -r -d -h msdos.sys
  aLS JE KLaar bent (caps, sorry)
  typ dan: attrib +r +d +h msdos.sys[/quote:680dc282ed]

  Mijn dank. Inderdaad na eerst de attributen verwijderd te hebben, is het mij gelukt de Msdos.sys te veranderen.

  Echter probleem nog niet van de baan. Opstarten nog steeds in/via Windows95, dat daarna op DOS overgaat.
  Bij vervolgens afsluiten van Windows,
  of computer uit en dus niet naar DOS,
  of indien via opstarten en DOS, daarna met EXIT niet terug naar Windows.

  Het lijkt mij dat het basis probleem schuilt in het opstarten.

  Dus, hoe te vermijden dat Windows opstart?
 • [quote:311a5ada79="ldej24"]Echter probleem nog niet van de baan. Opstarten nog steeds in/via Windows95, dat daarna op DOS overgaat.
  Bij vervolgens afsluiten van Windows, of computer uit en dus niet naar DOS[/quote:311a5ada79]Als je bij 95 kiest voor afsluiten, krijg je toch drie opties, onder andere een optie in de aard van : naar Dos (ik ken de juiste term niet meer, is al te lang geleden) - of zit ik fout?
  [quote:311a5ada79="ldej24"]indien via opstarten en DOS, daarna met EXIT niet terug naar Windows.
  Dus, hoe te vermijden dat Windows opstart?[/quote:311a5ada79]Ah ja: dàn moet je win gebruiken (eventueel dus - zoals boven gezegd - in de windowsmap gaan staan m.a.w. c:\cd windows - enteren - en dan ingeven win en terug enteren) Exit is alleen als je al in je windows geweest bent!
  [quote:311a5ada79="ldej24"]Dus, hoe te vermijden dat Windows opstart?[/quote:311a5ada79]Door hem vòòr te zijn en op te starten met een opstartdiskette (bootdisk)
 • [quote:9325f2a681="Passer"][quote:9325f2a681="ldej24"]Echter probleem nog niet van de baan. Opstarten nog steeds in/via Windows95, dat daarna op DOS overgaat.
  Bij vervolgens afsluiten van Windows, of computer uit en dus niet naar DOS[/quote:9325f2a681]Als je bij 95 kiest voor afsluiten, krijg je toch drie opties, onder andere een optie in de aard van : naar Dos (ik ken de juiste term niet meer, is al te lang geleden) - of zit ik fout?
  [quote:9325f2a681="ldej24"]indien via opstarten en DOS, daarna met EXIT niet terug naar Windows.
  Dus, hoe te vermijden dat Windows opstart?[/quote:9325f2a681]Ah ja: dàn moet je win gebruiken (eventueel dus - zoals boven gezegd - in de windowsmap gaan staan m.a.w. c:\cd windows - enteren - en dan ingeven win en terug enteren) Exit is alleen als je al in je windows geweest bent!
  [quote:9325f2a681="ldej24"]Dus, hoe te vermijden dat Windows opstart?[/quote:9325f2a681]Door hem vòòr te zijn en op te starten met een opstartdiskette (bootdisk)[/quote:9325f2a681]


  Wellicht is het verstandig om de vraag toe te spitsen:

  1. is het mogelijk om een HDD waarop Windows95 is geinstalleerd zo te aan te passen dat bij opstarten van de HDD niet Windows95 maar DOS wordt gestart - zonder gebruik van opstartdiskette - ?

  Inmiddels is duidelijk dat onder DOS met 'win' dan Windows opgestart kan worden.

  En tweede deel van de vraag:
  2. kan Windows95 zodanig volledig afgesloten worden dat er een werkelijke DOS prompt komt - en niet een DOS prompt als deel van het Windowssysteem -? Zodanig dat een nieuwe 'win' nodig is om Windows weer op te starten.
  Op een zelfde manier als het mogelijk is om Windows3.1 op te starten en af te sluiten onder DOS.
 • Je boot gewoon naar dos, maar dat is onderdeel van win95. Je krijgt dus eerst een win95 bootscherm te zien, maar dat betekent verder niks. Kun je ook wel weer uitzetten, door het toevoegen van "logo=0" in msdos.sys.
 • [quote:ef9f111c37="gerben"]Je boot gewoon naar dos, maar dat is onderdeel van win95. Je krijgt dus eerst een win95 bootscherm te zien, maar dat betekent verder niks. Kun je ook wel weer uitzetten, door het toevoegen van "logo=0" in msdos.sys.[/quote:ef9f111c37]

  Het lijkt mij dat het 'gewoon booten naar DOS' niet zo gewoon is. Dit duurt geruime tijd; maw het hele Windows-arsenaal wordt opengetrokken. Dit heeft dan later tot gevolg dat er niet zomaar van Windows naar DOS kan worden overgegaan en vice versa als boven aangegeven.

  Wat ik zou willen is een werkelijke DOS boot.
 • Volgens mij kan je ook gewoon een opstart diskette maken en die volledig in de root van C: zetten.
  Tijdens het opstarten voert de pc dan gewoon de opstart diskette uit van de HD.

  Alleen maak wel eerst een backup van de bestanden in de root want somigen zullen dan wel overschreven worden.
 • Het kan wel, en makkelijk.

  in msdos.sys dus bootGUI=0 zetten
  dan start het in DOS (heb 2 pc's waar dat zo werkt)

  Als je dan met <win> windows start, en dan windows weer afsluit, kom je terug in dos, echter met het windows95 'u kunt nu de computer uitzetten' scherm. Je kunt bv eindigen met een menu, of dat in ieder geval <iets> wordt opgestart zodat je het eindscherm kwijt bent. Ik had op een gegeven moment een foutje gemaakt en toen startte na het aflsuiten van windows 95 opeens windows 3.1 op… oeps :-)
 • [quote:a27da8bb11="webspider"]Het kan wel, en makkelijk.

  in msdos.sys dus bootGUI=0 zetten
  dan start het in DOS (heb 2 pc's waar dat zo werkt)

  Als je dan met <win> windows start, en dan windows weer afsluit, kom je terug in dos, echter met het windows95 'u kunt nu de computer uitzetten' scherm. Je kunt bv eindigen met een menu, of dat in ieder geval <iets> wordt opgestart zodat je het eindscherm kwijt bent. Ik had op een gegeven moment een foutje gemaakt en toen startte na het aflsuiten van windows 95 opeens windows 3.1 op… oeps :-)[/quote:a27da8bb11]

  Ik heb in msdos.sys bootGUI=0 staan. Dit geeft een DOS prompt, maar 'via' Windows.
  Het afsluiten van Windows geeft het 'computer uitzetten' scherm.
  Welk menu of 'iets opstarten' kan dit eindscherm voorkomen/uitzetten.

  Zou het probleem niet in de config.sys zitten, of andere sys, dat Windows - ongevraagd - doet starten?
 • Doe na het opstarten eens "mem /d/p". Kijk of daar iets van windows tussen staat. Het win95 bootscherm is normaal, zie je ook als je vanaf een win95 bootflop opstart. En windows past echt niet op een floppy.
 • [quote:5f85f49efd="gerben"]Doe na het opstarten eens "mem /d/p". Kijk of daar iets van windows tussen staat. Het win95 bootscherm is normaal, zie je ook als je vanaf een win95 bootflop opstart. En windows past echt niet op een floppy.[/quote:5f85f49efd]

  Goed advies. Inderdaad, geen aanwijzing voor Windows in memory. Terwijl na opstarten Windows WIN in memory.

  Resultaat tot nu:
  - opstarten naar DOS
  - met WIN naar Windows
  - vanuit Windows opnieuw opstarten in DOS
  - nu vanuit DOS weer naar Windows.
  probleem:
  - WIN geeft 'divide-overflow'
  - EXIT, geeft Windows start opnieuw op, maar 'tijdens het initialiseren van IOS, Windows beschermingsfout': machine hangt.

  Toch een adder in het Windows gras?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.