Vraag & Antwoord

OS Windows

XP opnieuw instellen

Anoniem
Binary
13 antwoorden
 • ik weet niet of dit het juiste topic is, maar goed, mijn probleem:
  Ik had XP op mijn C schijf, heb daarna win 2000 geinstalleerd op mijn tweede harde schijf. Hiertoe heb ik met PartitionMagic de tweede schijf (D) actief gemaakt.
  Ik kan nu alleen nog maar windows 2000 opstarten, als ik probeer XP op te starten doet de pc niks. Volgens mij ligt dit aan het feit dat ik nu dus 2 actieve schijven heb, alleen kan ik via Partition Magic de D-schijf niet meer deactiveren. Mijn vraag is dus hoe ik weer in mijn oude XP kan komen (door evt. win 2000 te verwijderen)?
  Wat ik eigenlijk wilde was windows 2000 te installeren ipv XP, alleen XP geeft je niet de mogelijkheid terug te gaan naar een oudere versie, terwijl ik windows 2000 beter vind.

  Hoop dat iemand kan helpen!

  mvrgr Kasper
 • Je kunt met het dos-programma FDISK kiezen welke primaire partitie actief is.

  Maar als je toch van XP af wilt kun je beter je C schijf formateren en hier 2000 op zetten. Maar wel even C schijf activeren, anders staat W2K weer op je tweede schijf.

  FDISK werkt alleen goed met een [b:825fbcd657]bootdisk[/b:825fbcd657], niet proberen vanuit Windows. Hier is [b:825fbcd657]FDISK[/b:825fbcd657] te downloaden.
 • ok, dat heb ik geprobeerd. Het werkte niet :(
  Het probleem zit hem volgens mij hierin:
  Op de een of andere manier zijn beide schijven actief, maar herkent hij alleen de C-schijf als actief. (FDISK zei ook dat de enige schijf die actief gezet kon worden al actief was, die had 38 GB: evenveel als mijn C-schijf). Volgens mij moet ik dus ervoor zorgen dat de D-schijf dus niet meer actief is.
  Overigens, het zal zeker niet veel uitmaken als ik de D-schijf tijdelijk verwijder of de master slave instellingen omdraai oid?
 • Als je 2 actieve partities hebt moet je gebruik maken van een bootmanager. Deze geeft je een keuze menu waarin je kan kiezen welk OS je wil opstarten en maakt de ene dan hidden ten opzichte van de andere.
  Bootmagic zit bij partition Magic en kan dit klusje klaren, maar dan moet je het wel kunnen installen op een FAT32 partitie.
 • Als je perse nog om het 1 of het ander in winxp moet, zou je de D schijf (waar 2000 toch opstaat?) eruit kunnen trekken. Zo moet-ie wel van C booten, en kan je nog eventjes in XP. Als je er echter toch vanaf wil, en gewoon 1 data schijf wil houden, moet je de C schijf formateren…

  Jochem
 • Bootmanager is niet gelukt: als ik XP selecteer dan start windows 2000 ff op en daarna wordt het scherm zwart en moet ik opnieuw opstarten. Het bestandssysteem was nog wel NTFS; kon niet veranderen naar FAT32 met partition magic omdat die dan moet opstarten en gewoon 2000 opstart.
  Overigens las ik net in een andere thread op ditf forum dat als je de C schijf actief laat, en de andere partitie met OS ook actief maakt, er automatisch een bootmanager wordt gemaakt door windows (is ook bij mij het geval), maar die werkt dus nie :-?
  Ook het lostrekken van de schijf werkte niet, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik (heel stom) windows 2000 nogmaals over XP heb geprobeerd te installeren. Alhoewel ik betwijfel of het dan wel had gewerkt. Dus ik heb nou 2 keer windows 2000 en 1 keer XP op mijn computer staan.
  Nog andere oplossingen misschien? Ik begin me nou toch wel een beetje zorgen te maken :cry:
 • Hoeveel belangrijke data hebbie op je hdd's? Ik zou persoonlijk de boel geformateerd hebben, en dan schoon opnieuw beginnen.

  Kun je mss ffies een overzichje maken met hoe je schijven nu ingedeeld zijn, ben namelijk de kluts een beetje kwijt ;).

  Jochem
 • Als je windows 2000 over XP heen geïnstalleerd hebt zal XP zeker niet meer booten omdat een aantal bootbestanden (NTLDR,…) van XP overschreven zijn door een oudere versie van windows 2000. Booten van de XP-cd en de recovery console gebruiken kan wonderen doen. Het commando dat je achter de prompt moet intikken is fixboot dacht ik.

  Bootmenu van Xp zal je alleen krijgen als 1 van de OS op een actieve partitie staat en 1 op een logisch station. Staan beide windowsversies elk op een andere actieve partitie dan heb je een bootmanager nodig.
  En je hebt bootmagic geïnstalleerd op een NTFS-partitie??? Ik wist niet dat dit kon. Dit verbaast me.
 • Hmm…op mijn harde schijf staat vrij veel belangrijke data. Ik kan het wel naar mijn 2e hd kopieren (heb ook backup gemaakt), maar ik wil ook mijn favorieten in IE en dergelijke blijven gebruiken. Ik weet niet of dat die ook bewaard blijven.
  [quote:0f7e348b34]Kun je mss ffies een overzichje maken met hoe je schijven nu ingedeeld zijn, ben namelijk de kluts een beetje kwijt :wink: .
  [/quote:0f7e348b34]
  C schijf (40 GB) is master. Hierop staat windows XP en alle data, nu ook nog windows 2000.
  D schijf (120 GB) is slave. Hierop staat windows 2000 ook, en een backup van de bestanden van XP (gemaakt met backup).

  Idd, windows 2000 is een keer over XP geinstalleerd, maar de bestanden van 2000 staan in een andere map (XP heeft map WINNT en 2000 de map WINNT2). Ik kan inderdaad wel eens de XP cd erin gooien om te kijken wat die dan doet, maar ik wil dus eigenlijk windows 2000 gebruiken, maar dan wel met al mijn instellingen uit XP (favorieten, saved games etc.)
  Misschien dat dat kan door bepaalde mappen op de andere HD schijf te zetten en dan C te formatteren en die mappen dan weer terug te kopieren?

  Beide windowsversies staan idd allebei op een andere actieve partitie, en ik gebruik dan ook een bootmanager (die niet werkt). Ik maak overigens geen gebruik van bootmagic omdat ik mijn NTFS schijf niet kan veranderen naar FAT32 met PM. Ik gebruik een freeware bootmanager van download.com.
  Ik ga nu eerst proberen om de D-schijf eens logisch station te maken en dan de XP cd erin doen, kijken wat er dan gebeurt :-?
 • update:

  Ik heb de C schijf geformateerd en daarna windows 2000 erop gezet. Werkt nu wel naar behoren. Vertrouw op de backup die ik gemaakt heb :) Enige is dat de C-schijf nu F heet en de D-schijf is nu C, en ik kan geen bestanden van de ene harde schijf naar de andere kopieren.
  Die letters kan ik zelf wel veranderen. Misschien dat iemand een oplossing heeft voor het kopieren van bestanden van de ene schijf naar de andere, zodat ik ook de 120 GB schijf kan formatteren, en alle OS's gewist zijn?

  Tnx in advance :wink:
 • [quote:b56c03e966="psychonetics"]Enige is dat de C-schijf nu F heet en de D-schijf is nu C, en ik kan geen bestanden van de ene harde schijf naar de andere kopieren.[/quote:b56c03e966] Ik weet niet of je dat gaat lukken. Vermoedelijk heb je de D schijf nog steeds actief en de C: in de BIos op NOne gezet?
  Volgens mij moet C in ieder geval actief zijn en C: moet in de Bios gewoon op Auto staan. Met fdisk o.i.d. moet het lukken, gewoon de 2e schijf even loskoppelen. Ik vermoed wel dat je Win2000 nog eens opnieuw moet installeren.
  Als je favorieten en zo wilt bewaren, dan moet je minimaal de map met de gebruikersnaam in de map Document and Settings backuppen. Je mag ook gewoon de gehele map backuppen.

  Overigens zou ik verwachten dat je F: gewoon zou kunnen lezen (onder WinXP of Win2000).
 • Ok, het meeste is gelukt. Heb mappen van grote schijf naar kleine gekopieerd, en daarna grote geformatteerd.
  Nu is alles redelijk ingesteld, enige wat niet lukt is de letter wijzigen van het station waar Windows 2000 op staat. Komt zeker omdat die altijd actief is of zo? :-?
  Maar ja, laat het wel zo tenzij iemand een makkelijke oplossing weet (zonder opnieuw 2000 te installeren: heb het wel gehad na 4 keer :wink: ).
  Maakt het overigens uit als de grote schijf (nu D) actief staat, en de schijf waarop 2000 staat (nu F) ook? Weet namelijk niet helemaal wat hiermee bedoeld wordt:
  [quote:abe51f13a5]Ik weet niet of je dat gaat lukken. Vermoedelijk heb je de D schijf nog steeds actief en de C: in de BIos op NOne gezet?
  [/quote:abe51f13a5]

  vriendelijke groet, Kasper
 • [quote:828b4c471a="psychonetics"]Ok, het meeste is gelukt. Heb mappen van grote schijf naar kleine gekopieerd, en daarna grote geformatteerd.[/quote:828b4c471a]Mooi.
  [quote:828b4c471a="psychonetics"]Nu is alles redelijk ingesteld, enige wat niet lukt is de letter wijzigen van het station waar Windows 2000 op staat. Komt zeker omdat die altijd actief is of zo? :-? [/quote:828b4c471a] Misschien. Ik heb die situatie een keer gehad toen mijn Ultra-Ata 30GB schijf gecrashed was (was de C:). Toen een 4GB schijf bijgeplaats op secondary slave. Oorspronkelijk C: in de bios op "None" gezet i.p.v. "Auto" (wordt dan niet herkend door de Bios). WinXP en Win2000 herkennen de harde schijf alsnog. Het is wel zo, dat de 2e schijf dan C: wordt, dus ja, dat is toch wel een verschil met jouw situatie.
  [quote:828b4c471a="psychonetics"]Maar ja, laat het wel zo tenzij iemand een makkelijke oplossing weet (zonder opnieuw 2000 te installeren: heb het wel gehad na 4 keer :wink: ). [/quote:828b4c471a] Daar kan ik me wat bij voorstellen, zeker als de SP's er ook bij zitten.
  [quote:828b4c471a="psychonetics"]Maakt het overigens uit als de grote schijf (nu D) actief staat, en de schijf waarop 2000 staat (nu F) ook? Weet namelijk niet helemaal wat hiermee bedoeld wordt:[/quote:828b4c471a]
  [quote:828b4c471a="psychonetics"][quote:828b4c471a]Ik weet niet of je dat gaat lukken. Vermoedelijk heb je de D schijf nog steeds actief en de C: in de BIos op NOne gezet? [/quote:828b4c471a][/quote:828b4c471a]Nee, ik denk niet dat het veel uitmaakt. Ik ben even kwijt of de D schijf op de secondary IDE zat. Als dat een UDMA33 harde schijf is, dan maakt het niks uit. Een ATA-66 schijf of sneller komt op de secondary IDE niet geheel tot zijn recht, die zou dus nog wat sneller kunnen werken.
  Wat betreft auto en none, pak de handleiding van het moederbord erbij. Kijk vervolgens eens bij het hoofdstuk over de Bios instellingen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.