Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Verschil tussen Windows-OEM en Windows-retail?

None
24 antwoorden
 • Wat is het verschil tussen de OEM-versie van WinXP pro en de "volledige" versie? En dan bedoel ik niet de prijs en de juridische verschillen, maar alleen het verschil in software: Wat heeft de ene versie dat de andere versie niet heeft?
 • Ik had jouw toch wel wijzer gedacht.
  Die vraag is al zo vaak beantwoord.
 • Ben zo flauw geweest om de titel aan te passen zodat deze duidelijker is..

  Max
 • En er is geen verschil dus.
 • [quote:06a0e701d3="Belg"]En er is geen verschil dus.[/quote:06a0e701d3]

  Jawel, upgrades zijn niet geschikt voor OEM versies. Ik draai nu XP Home OEM editie en als ik XP Pro wil, zal ik de hele versie moeten kopen.
 • Dus als je XP home gekocht hebt in de winkel kun je daar wel XP Pro overheen zetten?
  Maar eigenlijk is dat licentiebeleid, de vraagstelller wil weten wat het verschil is qua functionaliteit.

  Voorbeeld:
  Win'95 OEM had bij OSR2 (of zo) de mogelijkheid om fat32 te benaderen, terwijl de retailversie dat nooit heeft gekund.

  Is er dus een derglijk verschil tussen de OEM-versie van XP en die in de winkel ligt?

  Max
 • Nee er is geen verschil en van een appel kan je geen peer maken.
 • Retail, Oem of Bulk, wat is het verschil?

  Deze vraag wordt nogal eens gesteld, vandaar deze korte omschrijving.

  [b:f95b49c003]Retail[/b:f95b49c003] - (Detailhandel) is de meest uitgebreide vorm van verkoop, je koopt bijvoorbeeld een videokaart en krijgt daarbij een beschrijving, een cd met de benodigde software en ander toebehoren. Alles wordt fraai verpakt afgeleverd, het product wordt na aankoop eigendom van de koper.

  [b:f95b49c003]Oem[/b:f95b49c003] - (Original Equipment Manufacturer) is een soortgelijk of hetzelfde product dat in dit geval door derden wordt geleverd. Bijvoorbeeld: Windows is van Microsoft maar computerleveranciers hebben niets aan een computer zonder besturingssysteem, in zo'n geval maakt men een overeenkomst met Microsoft om Windows met hun computer mee te kunnen leveren. De koper hoeft dus niets te betalen voor die Windows versie, want die kosten zijn al door de computerleverancier voldaan. Deze Oem producten zijn normaal gesproken niet los van een ander product verkrijgbaar, worden geen eigendom en blijven bij het product behoren!

  [b:f95b49c003]Bulk[/b:f95b49c003] - (In dit geval te omschrijven als los onderdeel) is nog altijd een retail product, maar deze keer zonder alle (vaak overbodige) franje, waardoor het product een stuk goedkoper wordt.

  NB. Oem producten gaan vaak vergezeld van de benodigde software, je koopt bijv. een scanner en krijgt daarbij een programma om te kunnen scannen, of een Cd schrijver, waarbij je het benodigde branderprogramma krijgt. Vaak, zo niet meestal, gaat het dan om zogenaamde 'Lite' (lichte of uitgeklede) versies van programma's, die alleen voor het betreffende apparaat te gebruiken zijn en/of een aantal mogelijkheden missen die in de retail versie wél te vinden zijn.

  Ik geloof dat je hiermee wel vooruit kunt, toch !
  Maarja, iets als [b:f95b49c003]dit[/b:f95b49c003] had je natuurlijk ook kunnen proberen…
 • Kleine aanvulling nog. Bij windows kan de lite versie wel heel erg lite zijn. Het komt regelmatig voor, dat windows alleen op de harddisk staat, en je een soort certificaat krijgt, dat het een originele windows is. Als je een OEM versie los koopt (wat eigenlijk niet mag), krijg je meestal wel een cd, en een (dun) boekje.
 • [quote:186de699b5="HoOdLuM™"]
  [b:186de699b5]Oem[/b:186de699b5] - (Original Equipment Manufacturer) …… De koper hoeft dus niets te betalen voor die Windows versie, want die kosten zijn al door de computerleverancier voldaan. Deze Oem producten zijn normaal gesproken niet los van een ander product verkrijgbaar, worden geen eigendom en blijven bij het product behoren![/quote:186de699b5]

  Beetje zeikerig, maar de koper betaalt natuurlijk wel gewoon voor die Windows, alleen zit het bij in de totale koop. Vaak staat er voor de OEM gewoon ook een bedrag op de rekening. ALs je aangeeft de OEM niet te willen omdat je thuis al een licentieversie hebt, gaat er vaak ook geld van de pc af. Een aantal irritante leveranciers zoals DELL weigeren echter systemen te verkopen zonder nieuwe licenties.

  OEM software wordt geen eigendom maar dit geldt ook voor retail software. BIjna alle softwarebedrijven hanteren een licentievorm waarbij de koper gebruiksrecht en vruchtgebruik krijgt maar geen eigendomsrecht, de bits en bytes blijven van de maker die zo zijn eigendom afschermt.

  mvrgroet Edmond
 • De OEM versie wil zich ook niet laten installeren op andere systemen, zo wilde ik (ik weet dat het niet mag :oops:) Nero, die ik bij mij brander had gekregen, installeren op een andere machine. Kreeg na de installatie een menuutje waar ik de brander uit moest kiezen, dat deed ik > krijg ik een melding dat ie alleen met mijn brander werkt :O.

  Vind ik ook > Dell = slecht, altijd al gevonden. O.a. ook door dat OS.
 • Ik heb bij de aankoop van mijn laptop geen WinXP cd gekregen, maar wel betaald voor de licentie van Windows. Ik dacht dat je als klant ALTIJD een Windows cd kreeg met een bijhorende bootdisk.

  Nu staat er wel op mijn systeem een verborgen partitie met een ghost bestand. Bij de eerste boot van het systeem werd dan een image terug gezet. Met alle gevolgen van dien: pre-installed software dat je toch niet gebruikt enzo…

  Maar onder welke noemer valt mijn licentie dan? Is dat ook een OEM of een volledige versie?
 • [quote:c4d29075b0="Mr. Snooby"]De OEM versie wil zich ook niet laten installeren op andere systemen, [/quote:c4d29075b0]

  Dit kan, heb het zelf met een WIndows ME die bij een Dell laptop kwam en niet bij mijn vader wil installeren op zijn pc, maar het is geen resoluut kenmerk van OEM software. Het komt echter voor zoals hier bij Dell dat zij een dergelijke beveiliging inbouwen, de software doet een BIOS-check ofzo, maar lang niet alle OEM software is hiermee uitgerust. Ik denk dat Dell dit doet omdat het dan nog minder hoeft te betalen voor die software (gokje).

  Overigens is het koppelen van hardware aan software niet legaal, zo heb ik eens vernomen. Europese wetgeving schijnt dit (terecht) te verbieden.

  mvrgroet Edmond
 • Ziet je COA label er zo uit:
  [img:32ede74630]http://www.microsoft.com
  esources/howtotell/windows/images/block2_1.jpg[/img:32ede74630]  of zo:
  [img:32ede74630]http://www.microsoft.com
  esources/howtotell/windows/images/block2_2.jpg[/img:32ede74630]
 • BIj aankoop, voor aankoop moet ik zeggen, altijd hiernaar informeren en indien je geen CD krijgt gewoon de koop niet door laten gaan. Vaak komt die CD dan ineens toch op de proppen.

  Bovendien koop je dan een pc met een HD in de folder van 100 GB bijvoorbeeld en ben je er al 5 of 10 kwijt aan die image. Dan zou ik ook niet voor 100GB willen betalen.

  Of jouw versie volledig of OEM is, ik vermoed OEM. VOlledige versies gaan volgens mij altijd vergezeld van de CD en licentiesticker.

  Overigens zou je van iemand een Windows XP cd kunnen kopieren (de CD, niet de sleutel) en uit jouw installatie de sleutel opdissen waarmee die geinstalleerd is of, als er een licentiesticker op de pc zit, daar de code aflezen, en controleren of je dan kunt installeren. Dus met je eigen installatiesleutel maar met de gekopieerde cd. werkt het, dan gooi je toch mooi die partitie met dat GHOST geval eraf.

  Verder geldt dat consumenten wat meegeleverde software betreft veel kritischer moeten zijn. Maar vaak is men zo 'koopgeil' en 'hardwaregeil' dat men er niet eens naar vraagt. Ik sta vaak in computerwinkels om te luisteren wat mensen anno nu kopen, waarvoor ze het kopen en hoor dus ook de verkooppraatjes, en die zijn vaak erg slecht en soms zelfs onwaar en vol onwaarheden. Schaamtevol. De rubriek MYSTERY SHOPPER in Hardwareinfo Magazine is daar vaak ook een getuige van.

  mvrgroet Edmond
 • [quote:dbec5736aa="Edmond Varwijk"]Overigens zou je van iemand een Windows XP cd kunnen kopieren (de CD, niet de sleutel) en uit jouw installatie de sleutel opdissen waarmee die geinstalleerd is of, als er een licentiesticker op de pc zit, daar de code aflezen, en controleren of je dan kunt installeren. Dus met je eigen installatiesleutel maar met de gekopieerde cd. werkt het, dan gooi je toch mooi die partitie met dat GHOST geval eraf.[/quote:dbec5736aa]

  Ik heb even naar de sticker gekeken en die ziet eruit zoals zoals de eerste foto op de post van Belg. Alleen staat er een andere tekst op : Windows XP Home en daaronder GMT-NET (=de fabrikant). Nergens staat OEM te lezen.

  Dus als ik het goed begrijp kan ik met een kopie van een WinXP en mijn product key ook een legale installatie van Windows uitvoeren?
  Dus dat image bestand (overigens 1,1 gieg) kan ik daarna met een gerust hart verwijderen?

  Misschien als opmerking wel 1 voordeel dat een image bestand heeft : alle drivers en updates van WinXP waren al geinstalleerd. Na pakweg 10 minuten had ik een volledig werkend systeem. Alleen spijtig van die overtollige software…
 • Zoals ik zeg ' controleren of je dan kunt installeren". Dus niets weggooien voor je een werkend alternatief hebt gevonden.

  Mocht die lukken, en ik heb het bij een laptop van mijn werk gedaan, dan zie ik er geen bezwaar in. Dan liever een eigen installatie op maat maken (zonder die overtollige software maar met de juiste drivers en updates) en daar zelf een image weer van maken voor snelle recovery.

  mvrgroet Edmond
 • Mijn XP OEM versie hoef ik na een formattatie ook niet opnieuw te activeren
 • De eerste sticker is OEM. En waar OEM-name staat moet de firmanaam staan die geleverd heeft.
  En je krijgt ten alle tijden een CD en een boekje.
 • [quote:e76681178a="Belg"]Nee er is geen verschil en van een appel kan je geen peer maken.[/quote:e76681178a]

  Beetje kromme vergelijking, een appel is een statisch product, software is dat niet.


  Zoals ik al aangaf was er ten tijden van Windows'95 wel degelijk verschil tussen OEM en retail (OEM was verder doorontwikkeld). Dat zou nu ook zo kunnen zijn, bijv. dat er extra's worden meegeleverd met de retailversie..

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.