Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP Home Edition (formateren en installeren)

Anoniem
badeend
12 antwoorden
 • Ik heb al een ruim jaar een redelijke computer. Het is een Dell 1.8 GHz met een Pentium 4 processor, met Windows XP Home Edition. Na een jaar is mijn computer echter vol met rotzooi geraakt, en ben ik van plan mijn computer te formateren. Ik heb hier een paar redenen voor. Ik wil namelijk weer eens beginnen met een "schone" pc, en sommige programma's (spellen) werken niet meer goed. Ik denk dat dit komt door kleine foutjes, die ik er niet uit krijg, ook niet door het de-installeren van deze spellen. Ik heb al aan verschillende mensen gevraagt hoe formateren nu precies in zijn werk gaat.
  Ik heb echter nog een paar vraagjes over het formateren en installeren van mijn computer.
  1) Moet ik om te formateren gewoon de cd van windows erin doen, setup kiezen, dan formateren als FAT 32, en dan is het klaar?
  2) Na het formateren, herkent mijn computer dan mijn DVD-Rom speler en mijn CD-RW speler? Of moet ik deze weer opnieuw installeren (deze zaten standaard in mijn computer, dus ik heb volgens mij geen software van deze dingen).
  3) Moet ik kleine dingen, zoals JAVA en mijn speakers opnieuw installeren?

  Als jullie meer tips hebben, hoor ik deze graag van jullie.

  Ik heb al backups gemaakt van de dingen die ik wil behouden. Ook heeft iemand me aangeraden om de windows instellingen te bewaren, dit heb ik gedaan via > Start, Programma's, Bureau Accessoires, Systeem werkset, Wizard bestanden en instellingen overzetten.

  Ik hoop dat jullie mij kunnen/willen helpen.
  Alvast bedankt!
  Lucas
 • [quote:264f165fb1="badeend"]Ik heb al een ruim jaar een redelijke computer. Het is een Dell 1.8 GHz met een Pentium 4 processor, met Windows XP Home Edition. Na een jaar is mijn computer echter vol met rotzooi geraakt, en ben ik van plan mijn computer te formateren. Ik heb hier een paar redenen voor. Ik wil namelijk weer eens beginnen met een "schone" pc, en sommige programma's (spellen) werken niet meer goed. Ik denk dat dit komt door kleine foutjes, die ik er niet uit krijg, ook niet door het de-installeren van deze spellen. Ik heb al aan verschillende mensen gevraagt hoe formateren nu precies in zijn werk gaat.
  Ik heb echter nog een paar vraagjes over het formateren en installeren van mijn computer.
  1) Moet ik om te formateren gewoon de cd van windows erin doen, setup kiezen, dan formateren als FAT 32, en dan is het klaar?
  2) Na het formateren, herkent mijn computer dan mijn DVD-Rom speler en mijn CD-RW speler? Of moet ik deze weer opnieuw installeren (deze zaten standaard in mijn computer, dus ik heb volgens mij geen software van deze dingen).
  3) Moet ik kleine dingen, zoals JAVA en mijn speakers opnieuw installeren?

  Als jullie meer tips hebben, hoor ik deze graag van jullie.

  Ik heb al backups gemaakt van de dingen die ik wil behouden. Ook heeft iemand me aangeraden om de windows instellingen te bewaren, dit heb ik gedaan via > Start, Programma's, Bureau Accessoires, Systeem werkset, Wizard bestanden en instellingen overzetten.

  Ik hoop dat jullie mij kunnen/willen helpen.
  Alvast bedankt!
  Lucas[/quote:264f165fb1]

  1)Ja, of formateren als NTFS, moet je zelf weten. NTFS is wel veiliger, en daar maakt XP goed gebruik van.
  2)Harde schijven, CD en DVD branders worden automatisch herkent. (diskettetstations ook)
  3)Ja, alle kaarten die in je pci en agp sloten zitten, moet je installeren. Houdt dus de cd´s met drivers bij de hand. Zoek die EERST op voordat je gaat formatteren. Anders kom je d´r in eens achter dat je een cd niet kunt vinden.
 • Ik heb even alle cd's opgezocht van deze computer. Ik heb natuurlijk de XP cd, en van verschillende software (antivirus, cd copy enz.). Ik vond 3 cd's waarvan ik denk dat ik ze dus ook moet installeren, namelijk deze 3:
  1) Dell Dimension Resource CD for reinstalling Device Drivers and Using Diagnostics, Utilities, and System Documentation.
  2) Internet ISP Software
  3) Displays By Dell, E771a Color Monitor Quick Setup
  Bij dat beeldscherm vraag ik me af of ik deze moet installeren. De andere twee kan ik mij wel goed voorstellen.
 • [quote:5fe8600de2="badeend"]1) Dell Dimension Resource CD for reinstalling Device Drivers and Using Diagnostics, Utilities, and System Documentation.
  2) Internet ISP Software
  3) Displays By Dell, E771a Color Monitor Quick Setup
  [/quote:5fe8600de2] Wat je echt nodig hebt zijn CD's die de XP drivers bevatten voor specifiek hardware. Of alles nodig is een beetje de vraag. Windows kent veel hardware. De resource CD is ook niet altijd even praktisch. Hoe zet die de boel terug … Wat je nodig hebt kun je er verder gewoon afhalen. De ISP software is alleen nodig als die bepaalde instellingen voor je maakt. Meestal heb je dat zelf ook zo ingeklopt, dus kun je vaak zonder die schijf ook goed uit de voeten. Die laatste heb je heel misschien nodig. De overige software naar noodzaak installeren. Wat niet nodig is, niet installeren. Op zich ben je al een heel eind als je weet wat je op de computer allemaal had geïnstalleerd. Wat je gebruikt moet er weer op de rest ook daar waar je je twijfels over hebt, eraf laten. Je merkt vanzelf wel of je wat mist.
 • Ik had al een lijst gemaakt met software die ik vaak gebruik. Ik merk inderdaad wel of ik wat mis. Maar wat is dan precies het verschil tussen FAT 32 en NTFS formateren? En de ISP software, gewoon niet installeren, en kijken of java al geinstalleerd is dus? En als dit niet het geval is, kijken wat er op de cd-rom staat? En de beeldscherm cd-rom denk ik dus niet dat ik nodig heb, want anders zie je denk ik ook vrij weinig bij het installeren van windows xp :lol: of zie ik dat verkeerd?
 • NTFS is het bestandssysteem waar windows het beste mee overweg kan.
  Het is tevens (iets) sneller, maar verder merk je niks. Mocht je ooit terugwillen naar windows 98 o.i.d. dan zul je de schijf als FAT32 moeten indelen, want win98 kan niet overweg met NTFS (hij kent het niet).
  Ik gebruik altijd nog FAT32 omdat ik geen bootable winxp cd heb, en hem alleen vanuit windows kan starten. (moet dus zo: bootdisk->win98instaleren->winxp instaleren).
  Terugkomend op jou probleem, ik zou voor NTFS gaan heb er nog weinig slechts over gehoord.

  Ik heb ook een mooie cd (van @home, mijn ISP) mar die gebruik ik nooit, want met windowsXP(PRO ENG) kan ik direct na de instalatie op internet. Bij home moet ik eerst mijn netwerk kaart instaleren, en dan zelf ffies een verbinding met internet creëren.

  Bij mijn videokaart en beeldscherm waren geen problemen (behalve dat ik nu niet meer in 640x480 kan draaien).

  Die Dell cd heb je waarschijnlijk niet nodig. Gewoon windows erop zetten en kijken wat er gebeurt… Als je merkt dat iets niet klopt doe je er wat aan of vraag je hier wat je eraan kan doen :D
  Succes!
 • [quote:9c2ae8d175="turbo-pascal"](moet dus zo: bootdisk->win98instaleren->winxp instaleren).[/quote:9c2ae8d175] Huh, ik dacht dat ik geduldig was, maarre dat gaat me toch te ver, tenzij je een dual boot configuratie wil maken. De installatie diskette van Windows 98 is voldoende lijkt me. Verder moet je dan naar een speciale map gaan om de XP installatie te starten. Als je dat niet wilt moet je inderdaad eerst nog 4 installatie diskettes maken.
 • [quote:504a5d6039="badeend"]Ik had al een lijst gemaakt met software die ik vaak gebruik. Ik merk inderdaad wel of ik wat mis. Maar wat is dan precies het verschil tussen FAT 32 en NTFS formateren? En de ISP software, gewoon niet installeren, en kijken of java al geinstalleerd is dus? En als dit niet het geval is, kijken wat er op de cd-rom staat? [/quote:504a5d6039]Ik zou zeggen gewoon beginnen en kijken waar het schip strand. Het is wel verstandig om de drivers voor de netwerkkaart of modem greed te hebben liggen als je eventuele updates wil downloaden. Drivers geluidskaart e.d. kun je er later wel bijzoeken. Java is in principe als WIndows update beschikbaar. Wat betreft de ISP software, wat je echt nodig hebt zijn de ISP instellingen. Deze staan normaal op een brief. Helaas zijn die lijstjes niet altijd compleet of de terminologie is niet zo duidelijk. Tot nog toe 1 provider gehad die er erg geheimzinnig over deed (12move). Tja, ik heb toen maar een andere gekozen, misschien dat ze nu wat opener zijn geworden. Heb je een modem, ADSL of kabel internet verbinding?
 • Ik heb adsl, met een netwerk dat ik deel met 3 andere pc's hier in huis. Een andere computer is ingesteld als hoofdcomputer, dus ik doe m'n UTP stekkertje erin, en hij doet het als het goed is. Ik hoop dat dit namelijk meteen werkt, kan ik meteen alle drivers en dergelijke downloaden. Maar wat is er met die windows 98 installatie diskette's? Ik heb namelijk Windows XP, en dit zat ook standaard op deze computer. Is het nu wel of niet gewoon de cd erin, formateren, en weer cd erin en installeren maar?
 • [quote:438228b261="badeend"]Ik heb namelijk Windows XP, en dit zat ook standaard op deze computer. Is het nu wel of niet gewoon de cd erin, formateren, en weer cd erin en installeren maar?[/quote:438228b261] Normaliter is een Windows XP installatie schijf bootable (zelfopstartend) als de computer kan opstarten vanaf de CD-Rom soms is dat toevallig al ingesteld en dan kun je gelijk aan de slag. Als de computer niet vanaf de CD-Rom gaat opstarten, dan moet je de Bios instellingen nakijken. Vrijwel altijd kan dit worden ingesteld. Als je een upgrade versie hebt van WIndows XP, dan moet je de WIndows 98 installatie CD-Rom ook nog even laten zien. Voor de rest heb je niks nodig. Dus waarom iedereen Windows 98 wil installeren als je toch geen dual boot wil hebben, tja dat weet ik niet. Sommige OEM WIndows versies hebben overigens geen product key nodig.
 • [quote:acf64ffd0f]Als de computer niet vanaf de CD-Rom gaat opstarten, dan moet je de Bios instellingen nakijken. Vrijwel altijd kan dit worden ingesteld. [/quote:acf64ffd0f]
  Dit klinkt nogal ingewikkeld. Het is dus niet zo van: Schijf erin, formateren, schijf erin, installeren? Als het dus niet werkt, (het opstarten van de computer via de cd) heb ik dus een probleem?
 • [quote:9927faa585="badeend"]Dit klinkt nogal ingewikkeld. Het is dus niet zo van: Schijf erin, formateren, schijf erin, installeren? Als het dus niet werkt, (het opstarten van de computer via de cd) heb ik dus een probleem?[/quote:9927faa585] Valt wel mee. Eerst uitproberen, mocht het werken dan hoef je niet moeilijk te doen. Mocht het niet werken, dan kijk je even in de Bios, daar leer dan ook gelijk wat van. Vervolgens herstarten, en dan afwachten of die wel opstart.
  Mijn systeem (K7S5A) staat standaard ook niet op opstarten vanaf CD-Rom, dus zal wel bij meer computers zo zijn. Ik kan wel met een druk op een toets een opstart menu krijgen. Via dat menu kan ik aangeven of ik bv van CD-ROm wil booten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.