Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Zijn alle Windows-versies dos-based?

Anoniem
maximilaan
61 antwoorden
 • Ik had een discussie met iemand over het volgende:

 • dos t/m win me is dos based, win nt, win 2000 en win xp is niet meer dos based (jammer genoeg).

  Jochem
 • [quote:4d06f4ab1f="XBL"]dos t/m win me is dos based, win nt, win 2000 en win xp is niet meer dos based (jammer genoeg).

  Jochem[/quote:4d06f4ab1f]Ook de NT Windows versies zijn nog steeds DOS-based, DOS staat namelijk voor Disk Operating System, Windows 9X versies waren MS-DOS based en dat zijn de NT versies niet meer.
 • Ok, dat klopt… maar ik denk dat het hier ging om MS-Dos, het oude besturingssyteem van Microsoft (toendertijd was macintosh al met muis en hetzelfde principe van mappen e.d. als nu windoze).

  Jochem
 • En toch blijf ik nog steeds het gevoel houden dat WindowsXP onder DOS draait.
  En of dat nou MS-DOS of PC-DOS of gewoon DOS is.

  Waarom?
  Omdat je onder DOS nog steeds je windows kan installeren.
  En dat zal (gelukkig) altijd zo blijven.

  Ik weet dat ik me op glad ijs begeef, maar ik ben nog niet overtuigt.
 • Windows NT, 2000 en XP zijn niet gebaseerd op MS-DOS zoals de andere Windows-versies dat waren. NT, 2000 en XP zijn namelijk volledig 32 bits-besturingssystemen, terwijl MS-DOS een 16 bits OS was.
 • [quote:a4c9cb8255="spiderned"]Omdat je onder DOS nog steeds je windows kan installeren.[/quote:a4c9cb8255] Voor Windows 2000 geldt dit wel, maar als je de pc opstart met een DOS-flop (van Windows 98, bijvoorbeeld) en dan de setup van de installatie cd-rom van Windows XP wilt uitvoeren, dan meldt het systeem toch dat de setup niet onder DOS kan worden uitgevoerd…
 • [quote:9d61fb08b5="Brbnts rkl"][quote:9d61fb08b5="spiderned"]Omdat je onder DOS nog steeds je windows kan installeren.[/quote:9d61fb08b5] Voor Windows 2000 geldt dit wel, maar als je de pc opstart met een DOS-flop (van Windows 98, bijvoorbeeld) en dan de setup van de installatie cd-rom van Windows XP wilt uitvoeren, dan meldt het systeem toch dat de setup niet onder DOS kan worden uitgevoerd…[/quote:9d61fb08b5]
  Wel als je bladert naar de map "i386"
 • [quote:d7738a73da="spiderned"]Wel als je bladert naar de map "i386"[/quote:d7738a73da] Heb ik ook geprobeerd - werd ik niet echt blij van…
 • [quote:faee0463d2="Brbnts rkl"]Heb ik ook geprobeerd - werd ik niet echt blij van…[/quote:faee0463d2]

  hoezo niet !? omdat hij [b:faee0463d2]toch[/b:faee0463d2] installeerde.

  Want de setup van Windows XP kun je ook van uit DOS opstarten. En als een OS niet (MS)DOS-Based is kan dat niet meer lijkt me…
 • Rare conclusies alhier.
  Ik kan Linux vanuit DOS opstarten.
  Betekent dat dat Linux DOS-gebaseerd is?
  Ik dacht het toch echt niet :)

  Wat is het geval?
  Vroeger had je alleen DOS, daarna kwam een grafische schil genaamd Windows Grafical Environment For DOS-systems.
  Bij versie 4.0 vervangt deze schil vrijwel alles van DOS, maar om compatible te blijven met oudere programma's zit DOS nog wel in het systeem verwerkt (een kapitale fout, omdat vele problemen met Windows 4.x hierdoor veroorzaakt werden).
  In de tussentijd ontwikkelde Microsoft van de grond af een ander systeem, dat ze, ivm de populariteit van de merknaam Windows ook Windows noemden, maar dan met de extensie "New Technologie". (Windows NT dus). Windows NT kent wel een commandoprompt, maar die is niet gebaseerd op DOS NT bevat geen enkele DOS-technologie. Wel schijnt het mogelijk te zijn om DOS-programma's onder Windows NT te draaien, maar dat gebeurt niet zoals bij Windows 95 door DOS in het OS te verweven, maar door een DOS-emulatie te starten.

  Max
 • [quote:48fa26af04="ODF"][Ook de NT Windows versies zijn nog steeds DOS-based, DOS staat namelijk voor Disk Operating System, Windows 9X versies waren MS-DOS based en dat zijn de NT versies niet meer.[/quote:48fa26af04]
  Tja, ook zo'n conclusie: hoe kom je er bij??
 • [quote:33e38fda46="XBL"]dos t/m win me is dos based, win nt, win 2000 en win xp is niet meer dos based (jammer genoeg).
  [/quote:33e38fda46]

  Wat is daar eigenlijk jammer aan??

  Max
 • [quote:9a756d6614="maximilaan"]Ik kan Linux vanuit DOS opstarten.
  Betekent dat dat Linux DOS-gebaseerd is?
  [/quote:9a756d6614]

  Als je mijn stelling
  [quote:9a756d6614]Omdat je onder DOS nog steeds je windows kan installeren. [/quote:9a756d6614]
  hier op los laat, ja dan Linux eigenlijk ook :lol:
 • [quote:5b38ade629="maximilaan"]Wat is daar eigenlijk jammer aan??[/quote:5b38ade629]Omdat vele programma's (en spelletjes) niet (of met allerlei omwegen) onder Windows xp oid gedraait kunnen worden.

  Jochem
 • [quote:814b4757d3][quote:814b4757d3]Omdat je onder DOS nog steeds je windows kan installeren. [/quote:814b4757d3]
  hier op los laat, ja dan Linux eigenlijk ook :lol:[/quote:814b4757d3]

  Nee, ook dan niet :)

  Grote denkfout hier: alleen het [b:814b4757d3]SETUP[/b:814b4757d3] programma draait onder DOS! Nadat setup klaar is heeft het een nieuw besturingssysteem geinstalleerd. Vervolgens herstart je je PC en start het nieuwe operating system op. In het geval van NT, 2000 en XP zijn dat besturingssystemen die niet op DOS gebaseerd zijn. Alleen het setup programma draaide tijdelijk eventjes onder DOS, maar na de eerste reboot kwam er al geen DOS meer aan te pas.
 • [quote:8f82e99a5a="spiderned"][quote:8f82e99a5a="maximilaan"]Ik kan Linux vanuit DOS opstarten.
  Betekent dat dat Linux DOS-gebaseerd is?
  [/quote:8f82e99a5a]

  Als je mijn stelling
  [quote:8f82e99a5a]Omdat je onder DOS nog steeds je windows kan installeren. [/quote:8f82e99a5a]
  hier op los laat, ja dan Linux eigenlijk ook :lol:[/quote:8f82e99a5a]

  Je stelling klopt dus niet.
  Je kunt bijv. Linux onder Windows installeren.
  Maar dat wil niet zeggen dat Linux onder Windows draait, omdat op het moment dat je Linux opstart, Windows eerst wordt afgesloten.

  Windows kun je overigens wel onder Linux draaien (via Win4Lin), maar dat betekent niet dat Windows op Linux gebaseerd is..

  Max
 • Ja, maar van dat Linux was ook maar een geintje, daarom ook die smiley.

  Hoewel…..
  Hoe heet het stukje software (besturingssysteem) wat er voor zorgt dat een CD gestart wordt na de POST??
  Met andere woorden; die Linux installatie CD moet toch aangestuurd worden om te starten, die doet het niet vanzelf.

  Dus eigenlijk moet ik zeggen:
  Niet alle besturingssystemen draaien onder DOS, maar ze hebben DOS wel allemaal nodig om uberhaupt geinstalleerd te kunnen worden.
 • [quote:9c8c83780a="Kamikaasje"]
  Grote denkfout hier: alleen het [b:9c8c83780a]SETUP[/b:9c8c83780a] programma draait onder DOS! Nadat setup klaar is heeft het een nieuw besturingssysteem geinstalleerd. Vervolgens herstart je je PC en start het nieuwe operating system op. In het geval van NT, 2000 en XP zijn dat besturingssystemen die niet op DOS gebaseerd zijn. Alleen het setup programma draaide tijdelijk eventjes onder DOS, maar na de eerste reboot kwam er al geen DOS meer aan te pas.[/quote:9c8c83780a]

  En daarom vond ik het van Bill Gates ook erg kinderachtig toe hij zei bij de introductie van XP: "daaaaag DOS".
  Hij bedoelde dus [b:9c8c83780a]NA[/b:9c8c83780a] een installatie van XP.
  Ja, zo ken ik er ook nog een paar.

  Conclusie; van DOS komen we nooit af (gelukkig maar :lol: ).
 • Uiteindelijk komen we wel van DOS af hoor, duurt alleen nog ff.
  De reden waarom het Setup programma nog onder DOS wordt opgestart is eigenlijk heel simpel. Niet iedereen heeft de beschikking over een PC die van CD kan opstarten. In zo'n geval moet je dus eerst van een DOS floppy opstarten (met CD support), vevolgens ga je naar de Windows CD en start je Setup om Windows te gaan installeren. Daarvoor moet dat Setup programma zelf wel onder DOS draaien natuurlijk. Het is een beetje overbodige moeite om 2 aparte Setup programma's te maken, eentje onder DOS en de andere niet. Waarom ook? Die onder DOS werkt prima. Dat is voor zo'n Setup programma ook helemaal onbelangrijk. Je draait 't toch maar 1 keer.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.