Vraag & Antwoord

OS Windows

Geld terug na aanschaf Windows

Anoniem
None
14 antwoorden
 • De vraag is vast al 100x gesteld, maar ik kan het antwoord niet vinden ;)

  ik heb een laptop gekocht met daarop Windows XP Home Edition
  Alles leuk en aardig, maar ik wil helemaal geen Windows (XP (Home Edition)) hebben, en dus wil ik mijn geld terug. Immers, ik heb betaald voor de licentie en ik gebruik het niet.

  NB: uiteraard heb ik geen verpakkingen opgemaakt, geen licentiekey's ingevoerd etc

  iemand enig idee waar ik dat bedrag kan reclameren?
 • [quote:73b5a1ff31="Mithrandir"][quote:73b5a1ff31="Venzent"]Bij de aanschaf van je laptop stond ongetwijfeld vermeld dat je er een Windows OEM licentie bij "kreeg", dat was het moment om te reclameren en te kijken of de leverancier iets met de prijs wil/kan doen.[/quote:73b5a1ff31]

  Ja, da's wel waar, maar die vlieger gaat niet op. om de EULA te lezen moet je de boel openmaken. Openmaken staat gelijk aan accoord gaan. (en aangezien ik die EULA wel een beetje ken hoef ik de verpakking niet open te maken om te weten dat ik niet accoord ga.)

  Daar komt bij: de winkelier kan je het systeem niet zonder licentie verkopen. Reclamatie dient na aanschaf plaats te vinden.[/quote:73b5a1ff31]
  Maar je wist wel dat er een Windows-versie bijgeleverd werd, en dat die dus in de prijs berekend was. Je had toen kunnen proberen die laptop te kopen zonder licentie, het gaat er niet om of je instemt met de voorwaarden zoals MS die stelt, het gaat er jou om dat je een windows-licentie hebt betaald die je niet wilt hebben.
 • Dat wordt heel moeilijk denk ik, ik kon alleen het volgende stukje vinden van Microsoft:
  [quote:5370d7f946]Microsoft verwijst de klagers, met instemming van de OEM-partners, door naar de leveranciers die de PC's hebben verkocht. In de Windows-licentie staat immers duidelijk dat kopers die niet akkoord gaan met de voorwaarden onmiddellijk met hun leverancier contact moeten opnemen en dat zijn fabrikanten en dealers die het besturingssyteem bij Microsoft's OEM-partners hebben aangeschaft. Microsoft wijst de kritiek van Linux-aanhangers dat het praktisch nogal lastig is een PC te kopen zonder een pre-installed Windows-versie van de hand. `De Linux-gebruikers hebben een Windows-PC gekocht en reageren vervolgens verbaasd dat er daadwerkelijk Windows op staat. Als ze de software niet wilden hadden ze dat bij hun leverancier moeten aangeven en als ze de licentie terug willen geven moeten ze ook bij hen zijn', aldus een Amerikaanse Microsoft-woordvoerder.
  Microsoft Nederland wijst erop dat er voor PC-kopers keus genoeg is en dat het geen enkel probleem is om een PC zonder Windows te bestellen. Men schat dat er wereldwijd meer dan 200.000 OEM's bij PC's de configuratie exact aanpassen aan de wensen van de klant, inclusief het besturingssysteem. Daarnaast zijn er in steeds meer landen PC-fabrikanten die Linux voor-installeren. Genoeg alternatieven voor Windows dus, vindt Microsoft dat ook in de rechtszaal Linux als bewijs aanvoerde dat het met Windows geen monopolie heeft. De Linux-gemeenschap blijft erbij dat het `extreem moeilijk' is Windows-vrije PC's, en vooral notebooks, te krijgen. [/quote:5370d7f946]
  Dit gaat dan over Linux aanhangers, die het ook niet wil hebben.
 • Bij de aanschaf van je laptop stond ongetwijfeld vermeld dat je er een Windows OEM licentie bij "kreeg", dat was het moment om te reclameren en te kijken of de leverancier iets met de prijs wil/kan doen.
 • Het staat je natuurlijk ook vrij die windows cd plus licentie te verkopen.
 • Dan moet je wel de cd-rom erbij gekregen hebben en niet zo'n aparte image specifiek voor je laptop. :)
 • [quote:98e87c5b97="gerben"]Het staat je natuurlijk ook vrij die windows cd plus licentie te verkopen.[/quote:98e87c5b97]
  Ahum, nee dus, een OEM-licentie is alleen geldig indien deze verkocht wordt met een systeem en is onafscheidelijk verbonden aan dit systeem. Enig discussiepunt hierin is, wat is je systeem? Mag je het moederboard vervangen, mag je de cpu vervangen etc etc. Vandaar dat de OEM licenties als sticker op de kast zitten en neit verwijdert kunnen worden.

  Copy-paste:
  Wat is een OEM Licentie?
  Original Equipment Manufacturers (OEM's) zijn fabrikanten van hardware, zoals pc's en handhelds. Voor hen heeft Microsoft een licentieprogramma dat hen toestaat om hun producten aan te bieden compleet met Microsoft-software, zoals Microsoft Windows XP Home, Windows XP Professional of Windows CE. [b:98e87c5b97]Dit houd dus in dat deze licenties alleen bij nieuwe systemen mogen worden verkocht![/b:98e87c5b97]

  Gebruiksrechten.

  Omwille van hun kenmerken en prijzen, zijn de gebruiksrechten van de OEM-licenties beperkt. Deze beperking is niet nadelig voor het gebruik door een particulier of een kleine onderneming. De gebruiksrechten worden beschreven in de licentie die altijd bij de software wordt geleverd.

  De licentie is niet overdraagbaar :
  De OEM-licentie maakt integraal deel uit van de computer waarop de software is geïnstalleerd. Ze kan niet naar een andere computer worden overgedragen, zelfs al werd er een retail upgrade aangekocht. Bij de aankoop van een nieuwe computer moet er altijd een nieuwe licentie worden aangekocht. De Windows software kan nooit worden overgedragen.

  [edit]
  Nog ff de hele posting nagelzen en zag dat er niet gesproken werd over een OEM-licentie, hier ben ik blindelings vanuit gegaag, indien het zo is, dan gaat bovenstaand verhaal in.
  [/edit]
 • [quote:acf3291504="Venzent"]Bij de aanschaf van je laptop stond ongetwijfeld vermeld dat je er een Windows OEM licentie bij "kreeg", dat was het moment om te reclameren en te kijken of de leverancier iets met de prijs wil/kan doen.[/quote:acf3291504]

  Ja, da's wel waar, maar die vlieger gaat niet op. om de EULA te lezen moet je de boel openmaken. Openmaken staat gelijk aan accoord gaan. (en aangezien ik die EULA wel een beetje ken hoef ik de verpakking niet open te maken om te weten dat ik niet accoord ga.)

  Daar komt bij: de winkelier kan je het systeem niet zonder licentie verkopen. Reclamatie dient na aanschaf plaats te vinden.
 • [quote:5762b1f305="Venzent"]Maar je wist wel dat er een Windows-versie bijgeleverd werd, en dat die dus in de prijs berekend was. Je had toen kunnen proberen die laptop te kopen zonder licentie, het gaat er niet om of je instemt met de voorwaarden zoals MS die stelt, het gaat er jou om dat je een windows-licentie hebt betaald die je niet wilt hebben.[/quote:5762b1f305]

  Nee, het gaat er mijniet om of die licentie er nu wel of niet bij zat, maar hierom dat ik mijn geld terug krijg dat ik voor een windows-licentie heb betaald. Dus niet of ik van te voren wist of er een windows licentie bij zat of niet. Want dat wist ik inderdaad, en ik wist ook dat ik het ding niet zonder kon kopen.
 • Geld terugvragen doe je bij de winkel waar je de pc hebt gekocht, of bij de pc-fabrikant die de OEM-licentie van de meegeleverde software verstrekt.
  In geen enkel geval kun je bij Microsoft reclameren, omdat zij niet degenen zijn die je de licentie hebben verkocht..

  Lees hierover ook de EULA.

  Max
 • [quote:8fbfa7a319="Mithrandir"][
  Ja, da's wel waar, maar die vlieger gaat niet op. om de EULA te lezen moet je de boel openmaken. Openmaken staat gelijk aan accoord gaan.
  [/quote:8fbfa7a319]
  Dat is niet rechtsgeldig, je kunt volgens de wet pas accoord gaan met een licentie als je die op voorhand krijgt aangeboden.
  Op het moment dat je de zegel breekt en dus accoord gaat mogen er in de verpakking geen additionele licentiebeperkingen worden aangedragen.

  [quote:8fbfa7a319]
  Daar komt bij: de winkelier kan je het systeem niet zonder licentie verkopen. Reclamatie dient na aanschaf plaats te vinden.[/quote:8fbfa7a319]
  Hoe dan ook, je meldt bij de winkelier dat je niet accoord gaat met de licentie, en dat je daarom volgens de licentie recht hebt op restitutie..
  Dat zal een leuke strijd worden, aangezien geen enkele leverancier hier rekening mee houdt..

  Max
 • [quote:e44e31df1f="Venzent"][
  Maar je wist wel dat er een Windows-versie bijgeleverd werd, en dat die dus in de prijs berekend was. Je had toen kunnen proberen die laptop te kopen zonder licentie, het gaat er niet om of je instemt met de voorwaarden zoals MS die stelt, het gaat er jou om dat je een windows-licentie hebt betaald die je niet wilt hebben.[/quote:e44e31df1f]

  De EULA van MS stelt dat als je niet accoord gaat met de licentie, dat je dan recht hebt op teruggave van het bedrag dat voor de licentie is neergeteld.
  Dat kan in principe tijdens de installatie van Windows, als dat het enige moment is waarop je de licentie onder ogen krijgt.

  Als de verpakking aangeeft dat je door deze te openen accoord gaat met de licentie, dan dient deze licentie op voorhand te worden aangeboden.


  Kortgezegd kun je dus een laptop kopen met Windows, vervolgens na het lezen van de EULA besluiten dat je hiermee niet accoord gaat, en vervolgens Windows verwijderen, en evt media waar Windows op staat terug brengen naar de winkel en je geld terug vragen.

  Theoretisch prachtig, in de praktijk zal de (rijdende) rechter er mogelijk aan te pas moeten komen….


  Max
 • [quote:3b3cb7da72]Nee, het gaat er mijniet om of die licentie er nu wel of niet bij zat, maar hierom dat ik mijn geld terug krijg dat ik voor een windows-licentie heb betaald. Dus niet of ik van te voren wist of er een windows licentie bij zat of niet. Want dat wist ik inderdaad, en ik wist ook dat ik het ding niet zonder kon kopen.
  [/quote:3b3cb7da72]
  Daarmee zeg je dus al dat je akkoord bent gegaan met het produkt, geleverd MET XP OEM.
  Alleen als de verkopende partij je iets heeft verkocht dat niet aan de (voor)gestelde eisen voldoet kun je aanspraak maken op een vervangend produkt en indien de levarncier daar niet aan kan voldoen heb je recht op retournering van het aankoopbedrag.
  Je bent echter overeengekomen dat de machine XP OEM voorgeinstalleerd heeft.
  Als je een kast koopt en je gebruikt de la niet, kun je niet de la terugbrengen met de melding 'die gebruik ik niet' en het bedrag dat de la vertegenwoordigd terugeisen.
 • [quote:e3a9415a22="Ruud de Wit"]
  Daarmee zeg je dus al dat je akkoord bent gegaan met het produkt, geleverd MET XP OEM.
  Alleen als de verkopende partij je iets heeft verkocht dat niet aan de (voor)gestelde eisen voldoet kun je aanspraak maken op een vervangend produkt en indien de levarncier daar niet aan kan voldoen heb je recht op retournering van het aankoopbedrag.
  Je bent echter overeengekomen dat de machine XP OEM voorgeinstalleerd heeft.
  Als je een kast koopt en je gebruikt de la niet, kun je niet de la terugbrengen met de melding 'die gebruik ik niet' en het bedrag dat de la vertegenwoordigd terugeisen.[/quote:e3a9415a22]

  Daarom kan hij dus alleen terugvallen op de licentie waar hij niet mee accoord gaat.
  Acheraf zeggen van ' ik hoef geen XP' is inderdaad niet mogelijk, omdat van te voren bij de aankoop bekend was dat XP aanwezig zou zijn.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.