Vraag & Antwoord

OS Windows

Hoe zelf je virtueel geheugen instellen

Anoniem
Hans.Vosman
12 antwoorden
 • Dag,

  Ik ben van plan - vermits harde schijven tegenwoordig toch zo gigantisch groot zijn - een partitie aan te maken om daar Windows zijn Virtueel Geheugen te plaatsen.

  Nu kan ik wel verwijzen naar die partitie (ik heb hem 1,2 G groot gemaakt, wat toch genoeg zou moeten zijn, niet, voor een Pentium 2 met 256 Mb SDRam en Win 98?), maar ik weet niet wat bij de min en max waarden in te vullen. Ik heb wel eens een artikel gelezen waarin men zegt dat 'het virtueel geheugen op ongeveer 2 maal de grootte van het intern geheugen gezet moet worden', maar om welke waarde gaat het hier dan, de min of de max, en wat moet je dan bij de andere waarde invullen? Of moet je bij min en max hetzelfde invullen?

  Alvast bedankt voor alle reakties.

  Roeland
 • http://aumha.org/win4/a/memmgmt.htm
 • Indien je een fixed swapfile aan wil maken, moet je zowel de minimum als de maximum waarde gelijk houden. De discussies over hoeveel dit moet zijn wisselt nogal, persoonlijk gebruik ik voor een configuratie zoals jij beschrijft 2,5x het interne geheugen.
 • [quote:86d9f8cbba="Venzent"]… configuratie zoals jij beschrijft 2,5x het interne geheugen.[/quote:86d9f8cbba]Dit is antiek. Gebruik wat je nodig hebt. Ik heb 256MB DDR geheugen in mijn computer en dacht dat 384-768MB virtueel geheugen wel genoeg was. Tot dat een bepaald programma toch ging klagen. Ik bleek zo'n 1GB nodig te hebben. Even de boel aangepast. Meer dan nodig is, zou ik niet gebruiken. Je merkt vanzelf wel wanneer je meer nodig hebt, dan moet je kiezen: of meer geheugen of meer virtueel geheugen. Dat eerste is in mijn geval de verstandigste oplossing. Ga je onder de factor 2-3 tja, dan maakt het niet zoveel uit. Zorg wel voor een snelle harde schijf, dan is het leed wat minder.
 • [quote:ce6c80c86e="Hans.Vosman"][quote:ce6c80c86e="Venzent"]… configuratie zoals jij beschrijft 2,5x het interne geheugen.[/quote:ce6c80c86e]Dit is antiek. [/quote:ce6c80c86e]

  Klopt, maar in digitermen is W98 dat ook ;-), vandaar.
 • Het virtuele geheugen is een verlengstuk van het fysieke RAM-geheugen. Is dit RAM-geheugen vol dan gaat Windows de niet-benodigde delen tijdelijk op de harde schijf opslaan.Zodra u deze delen weer nodig hebt start een gecompliceerde ruilprocedure, waarbij de andere RAM-onderdelen tegen de benodigde onderdelen worden omgeruild. Voor u betekent dit dat u, ondanks het beperkte RAM-geheugen, over bijna onbeperkt veel geheugen voor uw programma's beschikt. U kunt het virtuele geheugen uw leven lang negeren en er gewoon blij mee zijn dat het er is, maar omdat het een belangrijke snelheidsfactor is voor uw computer, is het de moeite waard om de instellingen ervan te controleren en met een paar aanpassingen misschien sneller te maken. Klik op Start / Instellingen / Configuratiescherm / Systeem. Selecteer het tabblad 'Prestaties' en klik op de knop 'Virtueel geheugen'. Er verschijnt een nieuw venster en daarin is normaal gesproken de instelling 'Windows de instellingen van het virtuele geheugen laten beheren (aanbevolen)' geactiveerd. Daarmee geeft u Windows vrij spel en geeft u alle controle uit handen. Wie zijn virtueel geheugen beter wil instellen kiest in plaats daarvan 'Instellingen van het virtuele geheugen zelf opgeven'.
  Wie meer dan één harde schijf gebruikt, moet het wisselbestand op de snelste schijf plaatsen. Normaal gesproken gebruikt Windows voor het wisselbestand de harde schijf waarop ook Windows is geïnstalleerd en dat kan vertragend werken.
  Mocht u een harde schijf in meerdere partities hebben opgedeeld, gebruik dan indien mogelijk de eerste partitie, want die is sneller dan de overige. Het is nog beter om het wisselbestand in een eigen partitie onder te brengen, omdat die dan niet meer gefragmenteerd kan worden. Bij 'Vaste schijf' geeft u in welke partitie Windows mag gebruiken voor het virtueel geheugen.
  Bij 'Minimum' geeft u best niet de waarde nul in, maar de omvang die het wisselbestand normalerwijze inneemt. Deze omvang verklapt u de systeemmonitor, als u de gegevensbron 'Omvang wisselbestand' uit het 'Geheugenbeheerprogramma' onderzoekt. Start de normale programma's die u gebruikt en kijk dan naar de omvang in de systeemmonitor. Wie desondanks als minimum nul instelt, remt zijn systeem onnodig af: Windows legt dan eerst een heel klein wisselbestand aan en moet dat vervolgens voortdurend uitbreiden. Dat kost niet alleen tijd, maar het fragmenteert ook het wisselbestand meer en meer: het wisselbestand wordt niet in één stuk op de harde schijf opgeslagen, maar in meerdere delen. Wie daarentegen een behoorlijke minimumomvang opgeeft, bezet weliswaar in ieder geval deze ruimte op de harde schijf, maar daarna hoeft Windows niet meer voortdurend aan het bestand te prutsen. Het is één stuk aanwezig en dat zorgt voor snelheid. Wie met de systeemmonitor het typische wisselbestandsformaat heeft weten te achterhalen, verspilt geen ruimte, omdat het wisselbestand ook met de nulinstelling vroeg of laat de ingestelde waarde bereikt.
  Als maximale grootte moet u de grootst mogelijke waarde instellen die u met de kleine pijlknoppen rechts van het veld kunt instellen. Dit komt overeen met de maximale vrije ruimte op de gekozen harde schijf. Deze ruimte wordt niet automatisch in beslag genomen, maar is wel voor alle gevallen beschikbaar. Algemeen mag gesteld worden dat het virtuele geheugen best 2,5 à 3 keer groter ingesteld wordt dan de hoeveelheid RAM-geheugen in de pc. Voor het beste resultaat defragmenteer je best je harde schijf voordat je de settings van het virtuele geheugen verandert.
  Windows slaat het wisselbestand op in een bestand met de naam 'Win386.swp'.
 • Voor de goede orde M@rc's verhaal een W9x verhaal. De essentie geldt wel voor Windows XP, maar niet meer dan dat. Standaard adviseerde Windows XP virtueel geheugen van 384MB (bij 256MB). Dat is voor standaard gebruik ook meer dan genoeg. Bij abnormaal gebruik is meer geheugen nodig. Het is een beetje zot en vrijwel altijd overbodig om bij 1,5GB geheugen 4 GB virtueel geheugen te hebben. ALs je dan ook bedenkt dat data transport vanuit het geheugen naar harde schijf en vice versa veelal lager is dan 100MB/s, tja, dan wordt elke computer vanzelf sloom.
 • [quote:ebae2cf414="Hans.Vosman"]Voor de goede orde M@rc's verhaal een W9x verhaal. De essentie geldt wel voor Windows XP, maar niet meer dan dat. Standaard adviseerde Windows XP virtueel geheugen van 384MB (bij 256MB). Dat is voor standaard gebruik ook meer dan genoeg. Bij abnormaal gebruik is meer geheugen nodig. [b:ebae2cf414]Het is een beetje zot en vrijwel altijd overbodig om bij 1,5GB geheugen 4 GB virtueel geheugen te hebben.[/b:ebae2cf414] ALs je dan ook bedenkt dat data transport vanuit het geheugen naar harde schijf en vice versa veelal lager is dan 100MB/s, tja, dan wordt elke computer vanzelf sloom.[/quote:ebae2cf414]Aan 1.5 GB heb je volgens mij bij alle progs wel genoeg (okay, misschien niet autocad, maar dat ff terzijde). Om dan ookn og een virtueel geheugen in tes tellen, lijkt me een beetje overbodg.
 • De kern van het verhaal is: vergeet die factor 2,5 tot 3 maal en gebruik gewoon wat nodig is. En ja, WIndows XP heeft het virtuele geheugen het liefst op dezelfde partitie als de installatie staat. Het hoeft niet persé maar bij een crash van WIndows XP heb je een probleem. En ja, dit ondanks het feit dat virtueel geheugen op een andere sneller werkt … Het kan je systeem gewoon op slot zetten.
 • Ook voor dit onderwerp kan ik de vrager doorverwijzen naar de [b:596597196e]Windows FAQ - de meest gestelde vragen en hun antwoorden[/b:596597196e].
 • Hmm, de informatie over virtueel geheugen is daarin nog gedateerder, enne, nog discutabeler. Dan liever M@rc's verhaal. Of mijn verhaal op mijn homepage.
 • [quote:20c58a5d8b="Hans.Vosman"]Hmm, de informatie over virtueel geheugen is daarin nog gedateerder, enne, nog discutabeler. Dan liever M@rc's verhaal. Of mijn verhaal op mijn homepage.[/quote:20c58a5d8b]Als je dat vind kun je een updated verhaal naar [b:20c58a5d8b]Edmond Varwijk[/b:20c58a5d8b] sturen. Grote kans dat het geplaatst word.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.