Vraag & Antwoord

OS Windows

Dualboot XP+98se (faq gelezen)

Anoniem
Klaasje
13 antwoorden
 • Op dit moment heb ik een systeem met 1 HD die is onderverdeeld in 2 gedeeltes. 1 primaire NTFS-partitie met Windows XP professional en 1 niet toegewezen gedeelte.
  Nu wil ik daarvan 3 partities maken. De partitie met XP moet blijven zoals 'ie is. Daarnaast wil ik Win98se installeren en dus een dualboot maken. Als 3e partitie wil ik gewoon een NTFS-partitie maken waarop geen besturingssysteem geïnstalleerd wordt. (het is niet erg dat ik die partitie dan niet kan benaderen vanuit Win98)
  Voor deze operatie wil ik het programma Partition Magic gebruiken.
  Ik heb de FAQ erbij gepakt:
  [quote:61a605286f]
  14. Q. Ik heb Windows XP op een NTFS partitie en wil daarnaast Windows 9X installeren

  A. Hiervoor heb je extra software nodig. Ik gebruik altijd Partition Magic en Boot Magic, maar er zijn ook andere programma's die net zo goed voldoen. Bij voorkeur maak ik in PM opstartdiskettes, zodat ik de wijzigingen in DOS kan uitvoeren. Met Partition Magic maak je de bestaande NTFS partitie een stukje kleiner door het begin een stuk op te schuiven. In de hierdoor vrijgekomen ruimte maak je een PRIMAIRE FAT32 partitie. Maak deze partitie vervolgens ACTIEF. Voer de wijzigingen uit en herstart de PC. Boot dan vanaf de Windows 9X CDROM en installeer Windows. Installeer daarna ook Boot Magic en herstart de computer. De keuze voor beide Windows versies zijn nu beschikbaar. Beide partities zijn in deze situatie voor elkaar niet zichtbaar, omdat Boot Magic de andere primaire partitie op hidden zet tijdens het opstarten.
  [/quote:61a605286f]
  En nu wil ik even kijken of ik het wel goed begrijp. Ik heb namelijk geen zin om XP weer opnieuw te moeten installeren. (ik heb wel een backup gemaakt van mijn belangrijkste documenten)
  Ik was van plan met PM een actieve FAT32 partitie te maken voor de NTFS partitie met XP en na de XP-partitie een lege NTFS-partitie.
  Ik heb dan dus het volgende:
  1. Local Disc (D:) FAT32 Active Primary
  2. Local Disk (C:) NTFS Hidden Primary
  3. Local Disk (G:) NTFS None Primary

  Vervolgens wil ik opnieuw opstarten met de Win98se cd-rom en dan Win98se installeren op de D-schijf.
  Daarna installeer ik PM ook op Win98 en dan zou ik weer opnieuw moeten opstarten en dan kan ik kiezen tussen Win98se en WinXP bij het opstarten?

  Alvast bedankt iig!
 • Voor het schakelen tussen W98 en XP heb je een bootmanager nodig (Boot Magic, etc) . Voor de rest heb je wel gelijk.
 • Klopt. Je zegt "Daarna installeer ik PM ook op Win98", maar ik neem toch aan dat je hier BM (BootMagic) bedoelt? Dat is in ieder geval wel wat ik aangeef.
  Verder is het onjuist om de partities zo aan te geven. Immers, zowel de primaire FAT32 als NTFS partities zijn "C" op het moment dat het besturingssysteem daarop actief wordt. De andere is dan hidden en krijgt geen letter toegewezen.
 • Bedankt voor de reacties.
  [quote:657d0aaae0="Binary"]Klopt. Je zegt "Daarna installeer ik PM ook op Win98", maar ik neem toch aan dat je hier BM (BootMagic) bedoelt? Dat is in ieder geval wel wat ik aangeef.
  Verder is het onjuist om de partities zo aan te geven. Immers, zowel de primaire FAT32 als NTFS partities zijn "C" op het moment dat het besturingssysteem daarop actief wordt. De andere is dan hidden en krijgt geen letter toegewezen.[/quote:657d0aaae0]
  Ja met PM bedoel ik ook BM. (BM zit in PM, toch?)
  Maar moet ik dan ook nog wat in BM instellen nadat ik het geïnstalleerd heb? Ik neem aan van wel, maar hoe doe ik dat precies?
  Dus als ik dat met die schijfletters goed begrijp, gebeurt er dit:
  Als ik met Win98 werk, kom ik in "Deze Computer" alleen een C-schijf tegen die FAT32 geformatteerd is.
  Als ik met XP werk, kom ik in "Deze Computer" ook een C-schijf tegen, maar dat is de NTFS partitie. En kom ik daarnaast dan ook nog de lege NTFS partitie tegen, die waarop geen OS staat?
  En hoe zit het dan met de letterverdeling welke schijf krijgt welke letter als ik werk met XP/98. De C: en de D: zijn nog vrij, de E: en F: zijn mijn dvd/cd spelers, dus vanaf G: is alles vrij.

  Wederom alvast bedankt!
 • Nog even voor de duidelijkheid en zekerheid, zo wil ik het doen in PM:
 • Windows 98 wijst dynamisch driveletters toe in de volgorde Active Primary > Andere (zichtbare) primaries > Logicals > Andere (CDROM's). Maar Win98 ziet alleen maar FAT, dus is er alleen C:, gevolg door CDROM's.
  WinXP wijst driveletters toe in de volgorde "wie het eerst komt…" waarbij C: eigenlijk altijd de active primary is. De rest wordt wel toegewezen, maar kan worden veranderd. Als bij installatie alleen de oorspronkelijke NTFS partitie bestaat, dan is dat C: en wordt gevolgd door de CDROM's. De extra NTFS partitie krijgt nu de eerstvolgende beschikbare letter (bv E of F). In schijfbeheer kun je dat eventueel naar behoefte aanpassen. Alleen de boot- en installatie-partities kun je niet aanpassen.
 • [quote:8c8f141ffa="Binary"]Windows 98 wijst dynamisch driveletters toe in de volgorde Active Primary > Andere (zichtbare) primaries > Logicals > Andere (CDROM's). Maar Win98 ziet alleen maar FAT, dus is er alleen C:, gevolg door CDROM's.
  WinXP wijst driveletters toe in de volgorde "wie het eerst komt…" waarbij C: eigenlijk altijd de active primary is. De rest wordt wel toegewezen, maar kan worden veranderd. Als bij installatie alleen de oorspronkelijke NTFS partitie bestaat, dan is dat C: en wordt gevolgd door de CDROM's. De extra NTFS partitie krijgt nu de eerstvolgende beschikbare letter (bv E of F). In schijfbeheer kun je dat eventueel naar behoefte aanpassen. Alleen de boot- en installatie-partities kun je niet aanpassen.[/quote:8c8f141ffa]
  Thnx voor je duidelijke uitleg.
  Rest mij nog één vraag. Moet ik nadat ik Win98se geïnstalleerd heb en vervolgens ook Boot Magic, nog wat instellen in Boot Magic zodat ik bij het opstarten kan kiezen tussen XP en 98? Of gaat dat automatisch?

  Alvast bedankt! :)
 • Gaat automatisch
 • [quote:e056a76081="Binary"]Gaat automatisch[/quote:e056a76081]
  OK mooi. Dan weet ik voor zover genoeg en ga ik er vanavond of morgen aan beginnen. Ik laat nog wel horen of het gelukt is.
  Bedankt iig!
 • Het is gelukt! Bedankt allemaal!
  Alleen wel iets anders dan er in de FAQ staat. Bootmagic stelde alles namelijk niet automatisch goed in. Met de automatisch gedetecteerde instellingen kon ik mijn lege NTFS-schijf niet benaderen, maar dat was zo verholpen door dat te veranderen in BM.
  Voor de rest ging alles super! Nogmaals bedankt… :)
 • Ja, dat had ik kunnen weten. Omdat je die 2e NTFS partitie als PRIMARY hebt ingesteld gaat BM er van uit dat daar ook een besturingssysteem op staat en zet hem automatisch op hidden. Als je die partitie als logisch station had gemaakt, dan was het direct [i:c55fbf72fe]helemaal[/i:c55fbf72fe] goed gegaan.
 • [quote:227a66f20e="Binary"]Ja, dat had ik kunnen weten. Omdat je die 2e NTFS partitie als PRIMARY hebt ingesteld gaat BM er van uit dat daar ook een besturingssysteem op staat en zet hem automatisch op hidden. Als je die partitie als logisch station had gemaakt, dan was het direct [i:227a66f20e]helemaal[/i:227a66f20e] goed gegaan.[/quote:227a66f20e]
  Aha ik snap het.
  Alleen wat is nu eigenlijk het verschil tussen PRIMARY en LOGIC. In de praktijk merk je er volgens mij niets van, maar wat is het verschil in theorie?
 • Er kunnen op een schijf maximaal 4 partities worden geplaatst. Meer ruimte is er niet in de MBR, waar dit staat genoteerd. Om nu toch meer stations te kunnen maken is de truc van de extended partition bedacht. Hierin kunnen dus zoveel stations worden gemaakt als je maar wilt.
  Er is echter wel een maar…, je kunt een extended partitie noch een logisch station op ACTIVE zetten. En dus kun je niet booten vanaf zo'n station. Over het algemeen geen groot probleem, want je hebt nog altijd 3 waarvan je wel kunt booten.

  Wil je er meer van weten, dan kun je hier meer info vinden: http://www.sjoerd-visser.demon.nl/multiboot/partitie.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.