Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP installeren

Edwin van Mirre
14 antwoorden
 • Ik heb misschien een heel stomme vraag:
  Ik heb voor net een heel nieuwe computer in elkaar gezet, met een heel nieuwe (en dus compleet lege) harde schijf. De HD moet nog geformateerd worden voordat Windows XP erop kan, maar het probleem is dat ik geen floppydrive heb. De XP cd die ik heb geeft aan dat hij niet kan installeren omdat de schijf nog niet in orde is (ik weet niet meer precies wat er werd gemeld, maar het kwam hierop neer)
  Hoe kan ik nu mijn harde schijf formateren?

  Met vriendelijke groet,

  Martijn
 • [quote:460764ca7c="martijnpos"]Ik heb misschien een heel stomme vraag:
  Ik heb voor net een heel nieuwe computer in elkaar gezet, met een heel nieuwe (en dus compleet lege) harde schijf. De HD moet nog geformateerd worden voordat Windows XP erop kan, maar het probleem is dat ik geen floppydrive heb. De XP cd die ik heb geeft aan dat hij niet kan installeren omdat de schijf nog niet in orde is (ik weet niet meer precies wat er werd gemeld, maar het kwam hierop neer)
  Hoe kan ik nu mijn harde schijf formateren?

  Met vriendelijke groet,

  Martijn[/quote:460764ca7c] Heb je toevallig kennisen die Windows 98 draaien ? zoja maak daar een opstartflop aan en dan via die flop formatteren. Greetz Senior.
 • Ik vermoed dat je eerst je schijf nog moet klaarmaken door primaire en uitgebreide partities aan te maken en door je schijf te activeren.

  Lees hiervoor: http://www.breekpunt.nl/artikel.asp?Artikel=297&art;=Yes

  Je moet dus eerst een primaire partitie aanmaken en deze dan activeren. Dan kan je met formateren beginnen (vanaf de windows-CD)

  (je kan ook terecht hier op het forum in de Windows Faq: http://forum2.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=93702 )
 • Moet niet nodig zijn. Deze functie wordt volledig door de setup van WinXP uitgevoerd. Mits de schijf in orde is natuurlijk, en dat lijkt het probleem te zijn. Dat probleem zal dus eerst moeten worden opgelost. Misschien een idee om die melding even te noteren?
 • Het klopt ja dat ik de schijf moet activeren. Ik heb een S-ATA HD van Maxtor. Moet ik nu het Maxtor programma gebruiken (MaxBlast), of het programma FDISK wat op de opstartdisk staat. Ik wil windows XP erop gaan zetten.
 • ik snap niet waarom altijd verwezen, ook door Mediors en Oude rotten, wordt naar zo'n Neanderthalerprogramma als FDisk.
  En ik snap in jouw geval ook niet waarom je een floppy nodig hebt. De CD van XP (en als je hem niet hebt, eis 'm op bij je leverancier) is bootable: stop dat ding in je rom, geef in je BIOS aan dat je wil opstarten vanaf cd-rom en dan wordt partitioneren en formatteren bij mijn weten keurig geregeld. Mocht dat partitioneren idd niet lukken, pak dan alsnog Fdisk en formatteer tijdens het installeren. Daarna kun je binnen XP nog altijd opnieuw partitioneren, bijv. met XP, of bijv. Drive Image, of Partition Magic.
  Kies dan ook voor de NTFS-schijfindeling als efficiency en veiligheid je lief zijn en FAT32-partitie (vreet schijfruimte) als je per se hele oude programma's wil laten draaien.

  En o ja, hoe ging het cliché ook alweer? Er bestaan alleen stomme antwoorden, geen stomme vragen.
 • [quote:b4d1b2df55="martijnpos"] De XP cd die ik heb geeft aan dat hij niet kan installeren omdat de schijf nog niet in orde is (ik weet niet meer precies wat er werd gemeld, maar het kwam hierop neer)
  [/quote:b4d1b2df55]

  Tsja, 'stomme antwoorden' en slecht lezen zal ik bij deze maar even op een hoop gooien…
 • [quote:32e47f03ae="Mr. 18"]Tsja, 'stomme antwoorden' en slecht lezen zal ik bij deze maar even op een hoop gooien…[/quote:32e47f03ae]en flamen en flauwe antwoorden van meelezende ei**ls die zelf niets toe te voegen hebben, ook.
  Geen kwestie van slecht lezen, want ik houd zelf de optie tot FDisk open.
  :evil: :evil: :evil:
 • Niet om het één of het ander, maar Fdisk hét partitieprogramma. Ik weet niet van het probleem, maar wel kan ik je zeggen dat er niets mis is met Fdisk, en dat het zeker geen 'neanderthalerprogramma' is (wat dat ook volgens jou kan inhouden :roll:).

  Verder zou ik dan van jou wel willen weten, nadat dit probleem is opgelost, wat jij dan ipv Fdisk zou gebruiken.

  Jochem
 • [quote:bd669f1c15="XBL"]Verder zou ik dan van jou wel willen weten, nadat dit probleem is opgelost, wat jij dan ipv Fdisk zou gebruiken.
  [/quote:bd669f1c15]ik noem het neanderthaler, want in de kern een stokoud dos-progje natuurlijk. en eerlijk is eerlijk: ik heb partition magic, maar dat is natuurlijk niet gratis (maar wel veruit te prefereren).
  marcel.
 • Okeej, leuk allemaal over FDISK, maar ik ben er eerlijk gezegd nog niet mee geholpen. Wat Windows XP dus zegt is: "Setup kan geen vaste schijfstations vinden", terwijl ik toch zeker weet dat er een 80Gb Maxtor S-ATA HD in zit (trouwens, het feit dat het een Serial-ATA HD is kan geen oorzaak zijn?)
  Volgens mij ligt het aan het feit dat een nieuwe HD eerst een keer geformatteerd moet worden, en dat wil dus niet helemaal lukken. Zijn er nog mensen met tips? (ik heb geen floppydrive btw, maar dat had ik hierboven ook al genoemd)

  Met vriendelijke groet, Martijn
 • Je boot wel van cd? Kan je de boel dan niet formateren met een opstart floppy vanaf cd (als je begrijp wat ik bedoel ;)). Ik weet niet waar je die kan krijgen (mss www.bootdisk.com), anders zelf maken (geen idee hoe… weet wel dat ze bestaan).

  Jochem
 • [quote:90a0db4ec7="martijnpos"]Wat Windows XP dus zegt is: "Setup kan geen vaste schijfstations vinden", terwijl ik toch zeker weet dat er een 80Gb Maxtor S-ATA HD in zit (trouwens, het feit dat het een Serial-ATA HD is kan geen oorzaak zijn?)[/quote:90a0db4ec7] Is er misschien nog driver nodig voor die Serial ATA? Zonder floppy disk kun je die niet aanbieden, maar via CD-Rom zou Windows daar ook om kunnen vragen. het kan best een bugje zijn in het installatieprogramma dat die dat juist niet doet. Eventueel een 2e speler bijplaatsen als die er niet inzit.
 • [quote:9ca539ec2f]Wat Windows XP dus zegt is: "Setup kan geen vaste schijfstations vinden",
  [/quote:9ca539ec2f]

  Je hebt volgens mij, een hardware probleem. Dat je de HD de eerste keer moet formateren zal best. Maar je moet je systeem wel eerst zover krijgen dat de HD wordt herkend. Als je de pc opstart, zie je dan in de regels die er over je scherm scrollen, of je hd herkend wordt door het bios? (of anders, als je in je bios kijkt, is je HD dan herkend en juist ingesteld?) zo niet? maak dat eerst in orde. De XP cd is opstartbaar en zeker weten in staat je schijf te formateren en te partitioneren. Maar daarvoor moet je HD eerst worden herkend! Weet je ook 100% zeker dat niets verkeerd aangesloten is, of master/slave jumpertjes verkeerd staan?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.