Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

lees tekens lijst?

None
10 antwoorden
 • bestaat er een overzicht van alle leestekens (puntje boven de o of de e bijvoorbeeld) in xp pro, of heeft iemand zoiets op het internet geplaatst?

  ik weet niet zo gauw hoe ik het moet noemen, maar ik zou het wel handig vinden.
 • Tja, wat is je bedoeling met zo'n lijst??

  Max
 • Bedoel je misschien dit?

  Start >> All Programs >> Accessories >> System Tools >> Character Map
 • Of dit?: http://www.bbsinc.com/symbol.html (of zoek met Google naar [b:ca4372593e]ASCII Table[/b:ca4372593e]).
 • Dat heet een ASCII-tabel :-p
  http://www.cdrummond.qc.ca/cegep/informat/Professeurs/Alain/files/ascii.htm

  In word:
  Invoegen/symbool

  Edit:
  Die van binary is dacht ik da ANSI-set, die van mij de ASCII-set. In windows gebruik je meestal de ANSI-set…
 • sorry, misschien niet duidelijk genoeg geweest.

  ik zoek een overzicht van de toest combinatie om bijvoorbeeld te ^ boven een O te plaatsen, zonder dat ik steeds het special tekens knopje moet zoeken in mijn start menu (bureau accesoires).

  dus bijvoorbeeld een combinatie van de O en een andere toets, die zou mij dan de puntjes of iets dergelijks boven deze O geven.

  hoop dat jullie het een beetje kunnen volgen, want ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen.
 • De eenvoudigste manier om samengestelde lettertekens te maken is om de "United States-International" toetsenbord layout te gebruiken.

  Ga naar Start >> Control Panel en klik op "Regional and Language Options".
  Selecteer het tabblad "Languages" en klik op de knop "Details".
  Klik op "Add" en kies in het tweede veld bij "Keyboard layout/IME" voor "United States-International" en sla de wijzigingen op.

  Selecteer op de Windows-taakbalk in de toetsenbord toolbar de "United States-International" layout.

  Als je nu het ´ teken intypt gebeurt er in eerste instantie niets. Als je vervolgens een e intypt krijg je een é. Zelfde met de andere accenten. Als je een normaal ´ teken wilt typ je het ´ teken gevolgd door een spatie.
 • Dat kan inderdaad werken voor een aantal eenvoudige tekens. Ik werk daar nooit mee, omdat je dan steeds een spatie moet typen om wel dat teken te krijgen in plaats van de combinatie met een klinker.
  Die tabellen (ANSI, Extended ASCII of EBCDIC) zijn nou juist bedoeld om dat op een andere manier te krijgen. Bijvoorbeeld ALT+139=ï, ALT+130=é en ALT+0128=€ om er maar een paar te noemen. Daar heb ik een aantal van in mijn hoofd, en de rest haal ik van een blaadje wat ik meestal bij de hand heb.
  http://developers.evrsoft.com/articles
  ef_extended_chars.shtml
 • Vroeger, onder DOS, kende ik de ASCII tabel bijna uit m'n hoofd :)

  Ik denk dat het er ook vanaf zal hangen wat je het meest gebruikt. Typ je regelmatig tekst waar accenten in voorkomen zal het handiger zijn om de internationale layout te gebruiken. Heb je het maar af en toe nodig, of gaat het juist voornamelijk om de overige speciale tekens dan kun je het misschien beter laten zoals het is en de codes uit je hoofd leren. Er is ook nog een derde mogelijkheid. Ik gebruik zelf een toetsenbord met de "Nederlandstalige" layout. Daar zitten een aantal extra toetsen op speciaal voor het maken van samengestelde letters. Maar het punt is dat er verschillende manieren zijn om het voor elkaar te krijgen en afhankelijk van de benodigde functies kan hij kiezen wat voor hem het gemakkelijkst werkt.

  PS. Er is ook nog een 4e mogelijkheid: Microsoft Keyboard Layout Creator
  Daarmee kun je zelf een eigen keyboard layout maken. Zo kun je bijvoorbeeld speciale tekens die je vaak gebruikt toevoegen aan je bestaande layout. Overigens zijn er in de standaard layout al een aantal voorgedefinieerd. Bijvoorbeeld AltGr+E=€ AltGr+R=¶ AltGr+S=ß enz.
 • Als er nog mensen geïnteresseerd zijn in die lijst: ik heb hem even op mijn website www.xx-xy.nl gezet op de laatste pagina: laatste aanwinsten. Het hoort daar helemaal niet. Daarom laat ik het een paar dagen staan en dan haal ik het er weer af. (ascii.exe, starten, wordt ascii.jpg.)

  Gerda

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.