Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

help ruimte verdwijnt!

sdk
10 antwoorden
 • Weet niet precies waar dit topic hoort, gok het op windows.

  Ik heb een F schijf met een grote van 7,85 GB. Nu is daar nog maar 171 van vrij. Dit is op zich al gek want als ik de grote mappen bij elkaar optel (downloads 2,0 gig muziek 2,0 gig film 1,4 gig) houd ik nog 2 gig over.
  Nu verplaats ik vervolgend mijn map met updates die bij 700 mp op cd gebrand worden naar d. Deze map was 300 mb groot. Als ik nu echter op f kijk is er maar 20 mb vrijgekomen! Heb er toch echt 300 afgehaald!. Wat is hier aan de hand? (heb al norton disc check gedaan)
 • heb handmatig de mappen gekeken hoe groot ze zijn en allen in mb's opgeteld. Hierbij heb ik 1,9 GB geteld als 1900 mb.

  Ik kom dan op 7043,2 MB
  Bij windows staat capaciteit 7,85 GB gebruikt 7,66 GB.

  Is dit dan een omreken fout? Of klopt het toch niet.
 • Er is altijd een verschil tussen de werkelijke grootte van bestanden en de werkelijke ruimte die ze in beslag nemen. Het verschil (genaamd slack) wordt veroorzaakt doordat niet alle clusters op de schijf optimaal worden benut. Kleine bestanden en het laatste stukje van een groter bestand nemen toch de ruimte van een volledige cluster in.
  Een tweede oorzaak kan zijn dat je geen verschil maakt tussen "echte" MB's van 1024 en van 1000 Kb's. Als je in Gigabytes rekent kan dat ook al een verschil van zo'n 7% uitmaken (1,024 tot de derde macht).
  En tot slot kan het best zijn dat je verborgen- en systeembestanden niet meetelt, omdat die door Windows niet altijd worden weergegeven.
 • Staat je swap-file op die schijf? die kan hem ook helemaal volschrijven.
 • nooit aan swapfile gezeten, neem aan dat die op c staat.

  Zal waarschijnlijk dat slack space verhaal zijn, norton plaatst regels vol met slack space. Toch maar de windows defrag gebruiken dan
 • Defrag lost het probleem van de slack niet op!. De clusters worden netjes achterelkaar gezet, maar verder verandert er niks.
 • Ik begrijp dat je Norton gebruikt (systemworks oid). Deze houdt zijn eigen prullenbak bij die je moet legen.
 • [quote:fac9814a4a="Wim Sturkenboom"]Ik begrijp dat je Norton gebruikt (systemworks oid). Deze houdt zijn eigen prullenbak bij die je moet legen.[/quote:fac9814a4a]

  urm norton protected system files? Lijkt met toch niet de bedoeling die te legen omdat daar allemaal dll 's in staan.

  Tijdens defraggen ruimt norton hele regels in voor rose=slack space. Dit doet hij het liefst aan begin van de disk. Als je dan met analyse later kijkt zit daar dan een groot gat.
 • Ik ken Norton niet, ik denk echter niet dat het om [i:1b2323b6ed]protected system files[/i:1b2323b6ed] gaat. Ik weet alleen dat er een aantal topics zijn geweest waarin mensen grote files verwijderden via de windows explorer en vervolgens tot de conclusie kwamen dat er geen (of amper) ruimte vrij kwam. Veroorzaker was een Norton functionliteit.
 • Norton (systemworks & family) voegt een soort undelete-functionaliteit toe aan de prullebak.
  Deze houdt daar "norton protected files" vast, eigenlijk alle bestanden die gedelete worden door de gebruiker en door het systeem zelf.
  Door rechts op de prullebak te klikken kan je kiezen voor "purge protected files" en dan worden deze ook weggegooid.

  p.s. waarschijlijk kloppen de termen niet precies, ik zit nl nu niet achter mijn eigen pc, maar op m'n werk en moet het dus even uit het blote hoofd doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.