Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Register nieuw opbouwen W98se

None
18 antwoorden
 • Ik probeer mijn register te verkleinen door het opnieuw op te bouwen. Daarbij volg ik de handleiding zoals op computertotaal.nl staat. Daar staat:

  *************************************************************cd windows
  attrib -s -h -r system.dat
  del system.dat
  attrib -s -h -r user.dat
  del user.dat
  Het huidige register van Windows is verwijderd. Het gaat om vitale bestanden, de pc start niet meer op zonder opstartdiskette. Vandaar dat u direct het nieuwe register bouwt. Dat duurt, afhankelijk van de pc en het beschikbare geheugen, enkele minuten tot ruim een uur. Om het geheel wat te versnellen doet u er goed aan om smartdrive te laden. Dat doet u met het commando 'smartdrv'. Hoe meer RAM u hebt, hoe sneller u het proces kan laten verlopen. Dit kunt u doen door smartdrive een buffer mee te geven (de helft van uw internet geheugen). Bijvoorbeeld 'smartdrv 32768' als u 64 RAM in de pc hebt. Een nieuw register opbouwen is simpel, type: regedit /c . In ons geval regedit /c G: ieuw.reg. Herstart de pc en boot naar Windows.
  *************************************************************

  Mijn probleem is dat windows bij het aanmaken op het floppy wil schrijven totdat het vol is en dan stopt het aanmaken van het register.

  Ik heb het register toen maar weer teruggezet.

  Uit de handleiding heb ik smrtdrv niet geladen omdat dit niet op mijn opstartflop stond. Dat lijkt me weinig uit te maken. Ik heb trouwens 320MB intern

  Wie weet wat ik verkeerd doe?

  NB. (de helft van uw internet geheugen) moet natuurlijk zijn (de helft van uw INTERNE geheugen)


  Met vriendelijke groeten,
  Ger
 • Nadat je vanaf diskette bent opgestart, moet je naar de c-schijf gaan: [code:1:a04b9eb548]c:[/code:1:a04b9eb548]Daarna ga je naar de directory waarin windows is geinstalleerd: [code:1:a04b9eb548]cd \windows[/code:1:a04b9eb548]Daar gebruik je het commando: [code:1:a04b9eb548]regedit /c g:ieuw.reg[/code:1:a04b9eb548]Nu wordt het register opgebouwd op C:
 • :D
  Klinkt zowel logisch als very easy.
  morgen ff proberen

  :lol:
  Tks

  ger/gerjo/jogger
 • Het is niet duidelijk wat je wilt: je register opnieuw opbouwen? Maar dan gooi je alle informatie weg over de hardware- en softwareconfiguratie!
  Of alleen comprimeren?; maar dan moet je je register niet weggooien!
  Voor comprimeren (aannemende dat c:\windows je systeemmap is):
  <Opstarten in MS-DOS mode (druk op F8 tijdens het opstarten, en kies in het menu: opstarten in MS-DOS mode>, en dan in DOS:
  cd c:\windows
  rem - backup register:
  attrib -s -h -r system.dat
  attrib -s -h -r user.dat
  copy system.dat *.old
  copy user.dat *.old
  rem - vervang 'oude' register uitvoer:
  del register.old
  regedit /e register.old
  rem - bouw register op vanuit 'oude' register uitvoer:
  regedit /c register.old
 • Op http://www.tweakers.net
  eviews/24/1
  staat (denk ik) dezelfde manier om het register te verkleinen.

  [quote:e4f7a83e5b]Mijn probleem is dat windows bij het aanmaken op het floppy wil schrijven totdat het vol is en dan stopt het aanmaken van het register.
  [/quote:e4f7a83e5b]

  Alleen daar wordt geen opstartfloppy gebruikt,maar gaat men via Start > Afsluiten > Opnieuw opstarten in MS-Dos modus naar Dos.
  Ik denk dat daar het probleem zit,jogger.

  In dat geval kun je ook gebruik maken van Smartdrv,dat staat nl in de Windowsmap.
  Ik weet niet hoe oud jouw register is,maar stel je er niet teveel van voor,het zal waarschijnlijk slechts enkele kB's schelen.
 • Ik wil mijn register verkleinen. Ik heb nl een [size=9:f67fed1957]celeron 300 MHZ[/size:f67fed1957]. en sinds die tijd heb ik er niets aan gedaan. System en user dat zijn samen zo'n 10 MB.

  Ik hoop dat ik het ouwe beestje een beetje aan de gang kan houden.

  Kzal t dit weekend proberen

  :o
 • [quote:0202446924="Brbnts rkl"]Het is niet duidelijk wat je wilt: je register opnieuw opbouwen? Maar dan gooi je alle informatie weg over de hardware- en softwareconfiguratie!
  Of alleen comprimeren?; maar dan moet je je register niet weggooien!
  Voor comprimeren (aannemende dat c:\windows je systeemmap is):
  <Opstarten in MS-DOS mode (druk op F8 tijdens het opstarten, en kies in het menu: opstarten in MS-DOS mode>, en dan in DOS:
  cd c:\windows
  rem - backup register:
  attrib -s -h -r system.dat
  attrib -s -h -r user.dat
  copy system.dat *.old
  copy user.dat *.old
  rem - vervang 'oude' register uitvoer:
  del register.old
  regedit /e register.old
  rem - bouw register op vanuit 'oude' register uitvoer:
  regedit /c register.old[/quote:0202446924]

  Ach, ach, ach, onder W98SE kan dit toch veeeeel eenvoudiger en veeeeel sneller! In plaats van al deze DOS commando's (een typefout is zo gemaakt…), trage export van het register en nog tragere opbouw van het nieuwe is dit DE methode:
  Stap 1. Start op in real DOS (Start> Afsluiten> Opnieuw opstarten in MS-DOS modus)
  Stap 2. Type achter de c:\windows> scanreg /fix en geef Enter, waarna herstel van het register begint. Type vervolgens scanreg /opt en Enter, waardoor het register gecomprimeerd wordt. Toets dan Crtl+Alt+Del, waardoor Windows weer opgestart wordt. Samenvatting DOS commando’s:
  c:\windows>scanreg /fix [Enter]
  c:\windows>scanreg /opt [Enter]
  dan Crtl+Alt+Del (of Aan/ Uit knop…)

  Nog eenvoudiger? Open Notepad (Kladblok) en type:
  scanreg /fix
  scanreg /opt

  Sla het bestand op als compreg.bat, dan hoef je bij stap 2 alleen maar compreg in te typen en dan loopt het vanzelf 8)
  Opmerking: Bij iedere herstart maakt W98SE een gecomprimeerde reserve kopie van het register aan die de volgende keer geladen wordt. wanderer heeft dus gelijk: een nieuw register is nauwelijks kleiner. Alleen na een schoonmaakbeurt met "regcleaners" kan het iets uitmaken. Echter, mijn ervaring met gerenommeerde regcleaners is slecht. Zelfs JV's Regcleanre en Micrsoft's Regclean verwijderen ook GELDIGE sleutels, waardoor software en hardware niet meer goed functioneren. Derhalve is mijn advies: deel je harde schijf op in een aantal partities en houdt de Windows partitie zo "schoon" mogelijk (dus alle niet-direkt aan windows gekoppelde prog's op een andere partitie). Als na een jaartje of zo W98 toch stroperig wordt, gewoon een format c en een clean instal. Dan kijk je meteen ook kritisch naar welke software je echt nodig hebt :wink:
 • Interessant. '/opt' is niet gedocumenteerd…; Microsoft claimt dat alleen scanregw.exe (onder Windows) bepaalt of optimalisatie nodig is, en die optimalisatie dan uitbesteed aan scanreg.exe. Vraag: waar heb je deze optie opgeduikeld?
 • gerjo,

  [quote:bcd83dfe17] System en user dat zijn samen zo'n 10 MB.

  [/quote:bcd83dfe17]

  Beide best. zijn bij mij 3.04MB,dus ik ben benieuwt of ik op mijn opmerking dat het slechts enkele kB's zal schelen,moet terug komen :wink:

  chris middelburg,

  [quote:bcd83dfe17]trage export van het register[/quote:bcd83dfe17]

  Dat duurde bij mij enkele seconden,maar het register is dan ook niet zo groot.

  [quote:bcd83dfe17]Type vervolgens scanreg /opt en Enter, waardoor het register gecomprimeerd wordt. [/quote:bcd83dfe17]

  Wat is de zin van comprimeren,afgezien van het feit dat het bestand kleiner wordt natuurlijk.

  [quote:bcd83dfe17]Alleen na een schoonmaakbeurt met "regcleaners" kan het iets uitmaken[/quote:bcd83dfe17]

  Natuurlijk,maar dat staat dan ook op de site die ik gegeven heb.

  [quote:bcd83dfe17](dus alle niet-direkt aan windows gekoppelde prog's op een andere partitie). [/quote:bcd83dfe17]

  Niet zinvol is mij duidelijk gemaakt,ook al installeer je de prog's op een andere partitie,er wordt toch data op de "boot" partitie geschreven.
  Dus na een "format" moet alles weer opnieuw geïnstallerd worden.

  [quote:bcd83dfe17]Als na een jaartje of zo W98 toch stroperig wordt, gewoon een format c en een clean instal.[/quote:bcd83dfe17]

  Ik heb een image (Ghost) gemaakt van een frisse installatie,Mijn Documenten,Favoriten en de mail op een andere partitie gezet,dus als ik opnieuw wil beginnen staat de hele handel er met een paar min. op.
 • [quote:7215c8b231="Brbnts rkl"]Interessant. '/opt' is niet gedocumenteerd…; Microsoft claimt dat alleen scanregw.exe (onder Windows) bepaalt of optimalisatie nodig is, en die optimalisatie dan uitbesteed aan scanreg.exe. Vraag: waar heb je deze optie opgeduikeld?[/quote:7215c8b231]
  Command-Line Switches for the Registry Checker Tool
 • [quote:540f969066="chris middelburg"]
  Command-Line Switches for the Registry Checker Tool[/quote:540f969066] Een misser van Microsoft, dat artikel. De opt-parameter werkt inderdaad niet. Voor de syntax van het scanreg command onder DOS worden twee versies gegeven, waarbij bij één van de versies ook de slash voor het woord 'backup' ontbreekt. Misschien heeft de schrijver van het artikel geanticipeerd op een volgende versie van scanreg? Ik zal de fout bij Microsoft melden.
 • [quote:516553f20e="Brbnts rkl"][quote:516553f20e="chris middelburg"]
  Command-Line Switches for the Registry Checker Tool[/quote:516553f20e] Een misser van Microsoft, dat artikel. De opt-parameter werkt inderdaad niet. Voor de syntax van het scanreg command onder DOS worden twee versies gegeven, waarbij bij één van de versies ook de slash voor het woord 'backup' ontbreekt. Misschien heeft de schrijver van het artikel geanticipeerd op een volgende versie van scanreg? Ik zal de fout bij Microsoft melden.[/quote:516553f20e]
  Heb je dit wel eens zelf gechecked? Ik wel en geconstateerd dat het WEL werkt. Doe ook maar een een "google"op scanreg/opt; ik kreeg 984 treffers met tientallen artikelen die de funktie bevestigen (bijv. http://www.pcworld.com/howto/article/0,aid,38751,pg,3,00.asp http://www.windows-help.net/windows98/tune-31.shtml http://www.aumha.org/win4/a
  egpak.php http://computing.lifetips.com/TipSC.asp__Q__id__E__10558 http://fhctech.org/fhc/systems/tuneuptips.htm http://www.compguystechweb.com/troubleshooting/windows/compress_reg.html ).
  Of zijn dit soms ook allemaal missers :roll: :roll:

  Overigens [b:516553f20e]wanderer[/b:516553f20e]: door compressie wordt een bestand idd kleiner en zou daardoor misschien wel eens sneller door Windows geladen kunnen worden… Tegenwoordig met de 2+ GHz/ 256+ MB RAM PC's niet zo belangrijk meer, maar 4 jaar terug op m'n 233MHz/48MB RAM machine wel :wink:
 • Ik zal de reaktie van Microsoft even afwachten… Dat iets in honderdvoud op internet is terug te vinden bewijst niet dat het ook zo is: internet staat vol met zooi die blindweg gekopieerd wordt.
 • [quote:70f5bdff85="Brbnts rkl"]Ik zal de reaktie van Microsoft even afwachten… Dat iets in honderdvoud op internet is terug te vinden bewijst niet dat het ook zo is: internet staat vol met zooi die blindweg gekopieerd wordt.[/quote:70f5bdff85]
  Nogmaals, check het zelf eens een keertje.
  cd c:\windows, attrib -s -h -r system.dat, enz., enz., stamt nog uit het W95 tijdperk. Scanreg.exe van W98 heeft meer functionaliteit en werkt zelfs onder W95.
  Nog een tip: defrag.exe van WinME werkt ook onder W98 en is vele malen sneller…
 • [b:f8ed0f194b]Interessante discussie voeren jullie. Ik lees aandachtig verder……[/b:f8ed0f194b]
  :D :lol: :P :D :lol: :P :D :lol: :P :D :lol: :P :wink:
 • [quote:1a2ca84e9c="jogger"][b:1a2ca84e9c]Interessante discussie voeren jullie. Ik lees aandachtig verder……[/b:1a2ca84e9c]
  :D :lol: :P :D :lol: :P :D :lol: :P :D :lol: :P :wink:[/quote:1a2ca84e9c]
  Wat mij betreft is de discussie gesloten. Brbnts rkl is eigenwijs, noemt adviezen van gerenommeerde PC-magazines en websites "zooi" en MOET gelijk hebben. Nou, dan wachten wij maar op het antwoord van Microsoft…
 • Jogger, Chris Middelburg heeft gelijk - althans wat betreft de /opt switch. De door mij beschreven methode werd door Microsoft geadviseerd voor de bèta versies van Windows 98… en is hier in de documentatie blijven hangen. Bij de definitieve versie van Windows 98 was het registerprobleem, wat deze methode noodzakelijk maakte, inmiddels verholpen.
  Overigens moet het me van het hart dat ik het op prijs zou stellen als deelnemers van het forum zich IETS beleefder opstellen; en zich ook niet zo laatdunkend over anderen uitlaten. Ook wat mij betreft is de discussie nu gesloten.
 • Beste Topic lezers/schrijvers.

  Ik heb m'n register verkleint
  1. backup + kopie user en system.dat gemaakt
  2. herstart in dos-modus
  3. scanreg /opt /fix gerunt vanuit c:\windows
  4. doorlooptijd plm 17 min op mijn 300mhz systeem met 320MB
  5. user.dat van 876.576 KB naar 811.040 KB = -/- 7.5%
  system.dat van 8.114.208 KB naar 7.966.752 KB = -/- 1.8%
  overall minus 2.4%

  Scanreg[b:0d5a7b862c]w[/b:0d5a7b862c].exe kan ook vanuit win98/me gelopen worden.

  Allen bedankt.

  Greetz
  Jogger

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.