Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Compressie van bestanden ?

None
7 antwoorden
 • Ik weet niet zeker waar ik dit moet vragen, (welk forum) dus heb het maar in Windows gezet.
  Ik vraag mij al lange tijd af hoe het comprimeren van bestanden in elkaar steekt. Ik werk al jaren met ZIP ed, maar ik kan er maar niet achter komen, hoe comprimeren in elkaar zit.
  Logischg nadenken hielp mij niet op weg, want ik kom telkens bij de volgende redenatie uit:
  Als er honderd tekens zijn moet je uiteindelijk weer honderd tekens hebben om het orginele bestand of progamma weer te laten werken.
  Dus hoe kan je nou ooit een kleiner bestand krijgen waar toch hetzelfde inzit… :-? ?

  Kan iemand mij dit uitleggen?
  (waarom: ik ben zelf programeur, maar nu wil ik mijn eigen installer maken, en dus alle bestanden in data1 verwerken die de installer dan uitleest…)
 • Van http://62.197.135.182/artikel/extigy.html
  [quote:7f5742dd57]
  Hoe werkt compressie?

  Iedereen kent waarschijnlijk WinZip, het programma dat de bestandsgrootte van computerdata kan verkleinen, zodat het makkelijker te e-mailen is of op een diskette past. Bestanden die via WinZip zijn Ingepakt (gecomprimeerd) zijn dus kleiner - bij het ene bestandstype is de verkleining omvangrijker dan bij het andere. Het voordeel van WinZip is dat er geen data verloren is als de bestanden weer uitgepakt zijn. Dit noemen we lossless compressie. Tekstcompressie bijvoorbeeld werkt door middel van een tabel waar veel voorkomende karaktercombinaties (zoals woorden) in staan, gekoppeld aan hun positie in het document. Een woord dat honderd keer voorkomt in een tekst wordt slechts eenmaal in de tabel opgeslagen, samen met de locaties waar het hoort te staan. Op deze wijze wordt alles veel efficiënter bewaard en dat bespaart ruimte. Aangezien alle posities netjes in de tabel staan, kan het document zonder enig probleem weer volledig in de originele staat terug worden gebracht. Compressie van video en audio….[/quote:7f5742dd57]
 • Het werkt door het coderen van tekenreeksen. Net zoiets als steno.

  Door vaste tekenreeksen te vervangen door 1 of 2 ander(e) teken(s), kan je veel ruimte besparen.

  De gebruikte coderingen ken ik niet. Ook weet ik niet of dit telkens dezelfde codering is. Als je in een bestand 10 keer dezelfde tekenreeks tegen komt, kan je die vervangen door een teken dat niet in het bestand voor komt en 1 maal de code opnemen, zodat het uitpak programma weet welke tekenreeksen weer vervangen moeten worden.

  Uiteraard zit er een tweetal optimum compressies in deze methodiek. Snelheid van in/uitpakken en grootte van het bestand.
  Een en ander vraagt dus wel wat tijd om het optimum te bepalen.
 • :D Thanx Johnny321!!
 • Op zich eigenlijk heel simpel. Ik neem ff een voorbeeld (tekst van HermanH :lol:

  origineel

  De gebruikte coderingen ken ik niet. Ook weet ik niet of dit telkens dezelfde codering is. Als je in een bestand 10 keer dezelfde tekenreeks tegen komt, kan je die vervangen door een teken dat niet in het bestand voor komt en 1 maal de code opnemen, zodat het uitpak programma weet welke tekenreeksen weer vervangen moeten worden.

  compressie :lol:

  De gebruikte %4en ken ik niet. Ook weet ik niet of dit telkens dezelfde %4 is. Als je in een %3 10 keer dezelfde %2 tegen komt, kan je die %5 door een teken dat niet in het %3 voor komt en 1 maal de %1 opnemen, zodat het uitpak programma weet welke %2en weer %5 moeten worden.

  code = %1
  tekenreeks = %2
  bestand = %3
  codering = %4
  vervangen = %5

  zo kun je een poos doorgaan
 • Ik zal een gaan kijken of ik dat in mijn programma kan verwerken :D
 • wordt denk het wel lastig met wat voor een kenmerk je een reeks wilt aanduiden, maarja, jij wilt het :lol:

  succes

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.