Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Opstartdiskette onder XP

Anoniem
Ultra
6 antwoorden
 • Bestaat onder Xp de mogelijkheid om net als onder Win 98 een opstartdiskette te maken. Ik wil nl meerdere partities op mijn harde schijf aanbrengen. Dus met Fdisk en format werken.
  Nu heb ik één partitie waarbij ik overigens zie dat ca 4 mb van de schijf verdwenen is. Ik heb deze pc bij Otto gekocht maar na diverse installatieproblemen opnieuw geformateerd met nfts. Dit is gedaan vanaf de orginele Win XP cdrom.
 • Je kan in XP een DOS opstartdiskette maken.
  (Deze computer/op diskettestation klikken/Menuoptie Bestand/Formatteren/Een MS-DOS-opstartdiskette maken.

  Met deze diskette kan je geen NTFS-partities bekijken.
  Als je fdisk gebruikt ben je alles op je harde schijf kwijt.
  Partition Magic is een makkelijker programma dan fdisk. Je hoeft dan je computer niet eerst leeg te halen (formatteren en partitioneren met fdisk.)

  Succes!
 • Met de opstartdiskette die je op bovenstaande manier in WinXP maakt kun je helemaal niet Fdisken en/of formatteren. Daarvoor moet je een diskette downloaden vanaf www.bootdisk.com. Daarop staat zowel Format als Fdisk.
 • je kan toch rechtstreeks via je XP cdrom je partities aanmaken!!
  heb je geen opstartdiskette nodig noch moet je FDISK uitvoeren of niets
  niets is simpelder dan met XP te patitioneren
  elie
 • [quote:ef62954b5f="elios"]je kan toch rechtstreeks via je XP cdrom je partities aanmaken!!
  heb je geen opstartdiskette nodig noch moet je FDISK uitvoeren of niets
  niets is simpelder dan met XP te patitioneren
  elie[/quote:ef62954b5f]
  Als je geen ongepartitioneerde ruimte meer hebt op je HD kun je vanuit XP niet met je partities goochelen zonder de inhoud ervan te vernietigen. Wat dat betreft is er geen verschil met Fdisk. Heb je die ruimte wel, dan kan je een nieuwe partitie erbij maken zonder de oude partitie(s) te beschadigen. Overigens klopt dit verhaal wel.
  Dat je met in XP aangemaakte DOS-diskettes geen fdisk uit kan voeren klopt. Ik wist het niet, want ik ben altijd met de oude W98 opstartdiskettes door blijven werken :oops:
  Maar als je niet al te krap bij kas zit: Partition Magic !
 • [quote:5580f5686f="elios"]je kan toch rechtstreeks via je XP cdrom je partities aanmaken!!
  heb je geen opstartdiskette nodig noch moet je FDISK uitvoeren of niets
  niets is simpelder dan met XP te patitioneren
  elie[/quote:5580f5686f]Ik heb een nieuwe PC met WinXP. Erin zit 1 harddisk en daarop staan 2 partities (C:\ en D:\) Nu wil ik de verhouding 50/50% veranderen. Kan dat zomaar met de bijgevoegde XP-cd-rom? Kan ik eventueel wijzigen naar 100% (dus D:\ verwijderen)?
  Er zit een zgn. recovery-rom bij (Paradigit). Ik heb bij de andere PC ook nog een originele installatie XP-cd-rom.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.