Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Win98 en geheugenbeheer

Anoniem
rlvdijk
4 antwoorden
 • Hallo,
  Ik heb nog een oude Pentium 350MHz staan met een 15GB- en een 6 GB-schijf en 196 MB in het geheugen (wat bij de start ook herkend wordt).
  Ik wil die computer aan een relatie geven. Ik heb de (D:) 6 G B-schijf (die als back-up gebruikt werd) geformatteerd, en van C: een heleboel programma's gewist. Win98 is geheel geupdated.
  Er zitten dus niet zo gek veel progs op de C: schijf. Toch geeft FreeRam XP Pro 1.4 aan dat er praktisch geen geheugen vrij is. Als ik Word2000 start krijg ik inderdaad bijna direct een mededeling dat er geen geheugen meer vrij is.
  Ik heb bijna alle programma's uit het Menu Start verwijderd en daarna weer opnieuw opgestart natuurlijk, maar dat helpt kennelijk niet. Als ik met Ctr-Alt-Del in Taakbeheer kijk, draaien er volgens mij maar weinig processen, al heb ik van de meeste geen flauw idee wat het zijn.
  De enige bijzonderheid die ik weet is dat de swapfile eerst op D: zat, maar die is natuurlijk nu gewist. "Help" zegt, dat je Win98 het beste zelf de swapfile kan laten beheren, dus ik heb verder niets gedaan.
  Heeft iemand nog suggesties van wat er aan de hand kan zijn, dan wel met welk programma je zoiets uit kan zoeken? Norton "Scan" vindt niets bijzonders.
  Alvast bedankt voor elke tip.

  Rob
 • - Verplaats je swap-file eens naar C:
  Op D: wordt die niet meer gevonden.
  - Daarna kan je hem weer terug verplaatsen naar C:

  Als je geluk hebt werkt dit.

  Het probleem is natuurlijk dat de swap-file ontbreekt. Windows regelt dus niets meer via de swap-file.

  Lukt het zo niet?

  - Defragmenteer de beide schijven
  - Zet je swap-file op 2 keer 196 Mb (ongeveer 400 Mb)
  - Defragmenteer weer de schijf waar je swap-file op staat.

  Ik weet niet of Freeram XP pro 1.4 wel op Windows98 gebruikt kan worden.
  Dan zou het ook moeten werken.
 • Is het niet slimmer alle schijven te formatteren, en windows er opnieuw op te zetten? Gaat meestal sneller dan al dat geknutsel.
 • Het probleem is natuurlijk dat de swap-file ontbreekt. Windows regelt dus niets meer via de swap-file.
  Dat lost Windows 98 zelf wel op. Windows 98 is daar heel makkelijk in. Meestal als Windows 98 de weg kwijt is, plaatst die de swap in de root van C:. Dat is een vreemde plek voor Windows. In zo'n geval weet je gelijk dat er wat mis is. Zelf denk ik dat er wat anders aan de hand is. Gewoon opnieuw installeren, zoals Gerben al aangeeft. Kwestie van een paar uurtjes werk, die je nu ongetwijfeld al kwijt bent.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.