Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Ongewenste menubalk

None
14 antwoorden
 • "Achter de rug" van m'n dochter om is er een of andere boosaardige website (dacht via MSN..??) van bedenkelijke en nog boosaardiger ontwerpers geweest welke kans zagen om een irritant menubalkje aan IE toe te voegen.
  Het betrof "junk" van "MyWebSearch", "FunWebProducts" of iets dergelijks.
  Wat ik gedaan heb is het hele systeem een herstelpunt teruggezet en vervolgens de submappen onder "Program Files" verwijderd. Alle registerverwijzingen zijn inderdaad foetsie….

  Echter….:
  1) Had Ad-aware hier ook wat werk kunnen doen? (te laat aan gedacht).
  2) Zijn er betere oplossingen dan het terugzetten naar een vorig herstelpunt? (Zelf het register bewerken zou een aardige klus geweest zijn wegens de 10tallen verwijzingen)

  Ik heb al de forumzoekfunctie gebruikt, maar kon niets vinden (ben ook een slecht zoeker).

  En te slotte een algemene opmerking: Rommel installeren/toevoegen op een systeem van een argeloze gebruiker die hier niet om gevraagd heeft zou zo langzamerhand strafbaar moeten worden gesteld.
  Op een wat nettere website zou bij een dergelijke actie toch minimaal een vraag kunnen volgen: "Wilt U deze toepassing installeren? Ja/Nee"

  Uiteraard weet ik dat er allerlei applicaties zijn om 't systeem dicht te spijkeren voor minder fraaie bedoelingen, maar 't moet toch niet zo zijn dat we over enige tijd …tig Mb in het geheugen hebben staan aan allerlei verkeersagenten……

  Groet,
  Ton
 • Ad-Aware misschien. Ik zweer bij Spybot: Search & Destroy. Een combinatie vna Ad-Aware en spybot:S&D zou waarschijnlijk nog beter wezen.

  Verder denk ik dat een goede firewall + up to date virus scanner genoeg zijn. Ook de instellingen van IE zetten zodat alles qua downloaden (op sites openen na) gewoon met een pop-up gevraagd moet worden. Op die manier icm firewall is het niet moeilijk om je systeem goed te houden.

  Overigens zal het wel de toekomst worden, het internet word steeds geavanceerder en sneller en daardoor is het steeds makkelijker om achteloze gebruikers aan te vallen. Ikzelf heb geen last van dit soort onzin, omdat ik trouw spybot:s&d elke week draai en ook altijd een firewall heb. Een virus scanner heb ik niet, omdat… tja omdat ik nooit het nodig vind. De firewall is genoeg voor mij (ik weet wat ik installeer, en anders merk ik het wel).

  Jochem
 • Hoi Jochem,

  Ik bedoelde eigenlijk meer de [u:b9cd02f415]genezing[/u:b9cd02f415] en niet de preventie….
  Mijn idee is omgekeerd aan dat van jou: ik draai met een loeigoed, continu ge-update virusprogramma (NAV) en vind een Firewall minder belangrijk. Voor dit laatste heb ik meerdere redenen, maar de belangrijkste is te vergelijken met het feit dat ik ook geen snelheidsbegrenzer op m'n auto zou willen "omdat dit wel eens veiliger zou kunnen zijn".
  Inderdaad kom je wel eens bedrogen uit, maar ik heb geen zin om .. tig applicaties te laden om mogelijke inbrekers te voorkomen.

  Groet,
  Ton
 • Ik denk dat je de vergelijking 'een snelheidsbegrenser' niet goed maakt. Een snelheidsbegrenzer begrenst namelijk je max snelheid. Dat doet een firewall in geen 1 op zicht. De firewall zorgt er niet voor dat je opeens bepaalde pagina's niet kan bezoeken. En daarbij komt, dat problemen als dit zich niet meer voordoen… jij bent van het 'genezen is beter dan voorkomen' maar dat is natuurlijk niet logisch (dan zal je in de toekomst waarschijnlijk elke maand ofzo je computer moeten 'genezen').

  Ik vind dat voorkomen beter is dan genezen, en dat jij de gedachte hebt 'je moet tig programma's laden' is niet waar. Ik laad één programma, en dat is Zone Alarm. Zeer ligt programma, waar ik verder niets van merk. Jij zult daarnaast je virusscanner nog hebben. 2 programma's om je veiligheid en ook je anonimiteit waarborgen.

  Trouwens zou een betere vergelijking zijn 'jij bouwt geen slot in je deur, omdat je dat lastig vind (je moet, als je weggaat hem opslot draaien, en als je thuis komt weer los maken). Je hebt liever dat je telkens weer de verzekering erbij moet halen en dan hopen dat ze je schade vergoeden'.

  Jij hoopt dus dat altijd je computer weer gerepareert kan worden (in voorbeeld: de verzekering de boel vergoed) maar eens zal er een keer komen dat de hele boel overhoop ligt en dan is repareren er soms niet meer bij (en rest een verse install alleen nog).

  Jochem
 • Ja, in principe heb je gelijk, maar het risiko op virussen is voor mij het zwaarst wegend. (En ook een Firewall "vreet" weer een stukkie geheugen). Er zijn mensen die er gek op zijn, maar ik ken ook mensen die 'm toch na enige tijd weer verwijderd hebben….
  Hoe je het ook bekijkt; iedere verbinding met je PC'tje "naar buiten" is een risiko. Microsoft "ontdekt" aan de lopende band allerhande veiligheidslekken. De ene keer in Mediaplayer, de andere keer weer in Explorer. De ene patch is nog niet uit of de volgende staat al weer klaar.
  Vaak ontstaan er meer problemen met het installeren van patches dan de gemiddelde Internetter (uurtje per dag) zou hebben gehad zonder.
  Maar ja, ook hierover zijn de meningen verdeeld…..

  Groet,
  Ton
 • Ik heb daar zelf geen problemen mee. Mijn computer is altijd up-to-date met de nieuwste patches, en nooit echt problemen mee gehad. Verder vind ik dat je gelijk heb dat er een risico is met elke verbinding naar buiten toe, en daarom moet je dat risico beperken. In feite heb je geen virusscanner nodig (maar is wel zo veilig) en kan een firewall alles uitfilteren.

  En je moet ook tegen elkaar afwegen: wil je dat je geheugen (+ hdd ruimte) vol stroomt met add- en spyware of wil je dat je geheugen (+ klein beetje hdd ruimte) je beveiligt tegen dit en ervoor zorgt dat je niet met een pc zit die een rotzooi bak is (met alleen maar troep).

  Jochem
 • De mijne is dat 100% zeker weten niet en wordt perfect onderhouden!
  De gebruiker kan zelf al heel veel doen: een goed voorbeeld is om dagelijks via de Windows zoekfunctie te "gluren" wat er zoal gewijzigd en/of aangemaakt is..!!
  Mijn antivirus progje wil ik voor geen goud missen; ondanks alle voorzorgmaatregelen heeft-ie me toch al 4x in 3 jaar een dienst bewezen.
  Verder "sloop" ik een keer of 3 per maand de hele Internet cache en Cookies map (met slopen bedoel ik verwijderen!). Voorts heb ik een prachtige batch file om allerhande achtergebleven rommel uit de Temp map te verwijderen.
  Als je af en toe je auto wast ontdek je eventuele krasjes, voor het bijhouden van je systeem geldt hetzelfde……

  Groet,
  Ton
 • Een andere webbrowser dan IE gebruiken helpt ook al enorm om dit soort problemen te voorkomen, omdat de meeste spyware gebruik maakt van ActiveX i.p.v. Javascript (als je het echt veilig wilt maken moet je beiden uitzetten, maar daarmee sluit je ook veel goedbedoelde webpagina's buiten). In elk geval heb ik van Mozilla of Opera gebruikers nog nooit gehoord dat hun homepagina was gekaapt, laat staan dat er menubalkjes werden toegevoegd aan de browser.

  De beveiligingsopties in IE iets opschroeven helpt trouwens ook: in de tijd dat ik nog IE gebruikte (godzijdank alweer een hele tijd geleden) heb ik eigenlijk nooit problemen gehad met dit soort spyware. Maar ik gebruikte wel standaard ZoneAlarm en Proxomitron, dat scheelt ook. In elk geval heb ik destijds in de IE opties de volgende ActiveX settings gedefiniëerd:

  download signed ActiveX controls - prompt
  download unsigned ActiveX controls - disable
  initialize and script ActiveX controls not marked as safe - disable
  run ActiveX controls and plugins - enable (je zou hier evt prompt van kunnen maken als je het beter wilt dichttimmeren, of disable als je ActiveX helemaal wilt blokkeren)
  script ActiveX controls marked safe for scripting - enable (idem)

  Hier is nog een aardige introductie m.b.t. security settings in IE.
 • Klopt het dat die irri. menu onder je Adres balk van inet krijgt? Dan ligt het aan MSN 6.1 of aan de msn plus. Sinds een nieuwere versie installeert deze een sponsor. Dat is dus die extra menu balk. Dit is makkelijk te voorkomen.

  Uninstal MSN Messenger.
  download msn 6.1 opnieuw.
  Open de .exe.
  Installeer hem opnieuw, kijk of je ergens installeer met sponsor ziet staan. Zo ja: klik het andere rondje aan(ik ga niet akkoord, installeer MSN zonder sponsor). Zo nee, dan zit het hem in de MSN+.

  Uninstal MSN+.
  Download hem opnieuw.
  Open de .exe.
  Selecteer automatische installatie.
  Selecteer de gewenste taal(waarschijnlijk nederlands).
  Klik door tot je ergens installeer met sponsor ziet staan.
  Zie je dit staan: klik het andere rondje aan(ik ga niet akkoord, installeer MSN zonder sponsor).

  Als dit niet werkt, dan weet ik ook niet waar het wel aan kan liggen.
 • MSN 6.1 heeft geen spyware ;). MSN+ wel, maar daar is het onmogelijk om hem zonder het te weten te installeren (je moet nu een radio button aanklikken).

  Jochem
 • Het is niet helemaal onmogelijk om het zonder te weten te installeren. De Spyware zit er pas in sinds, ik geloof, versie 2.51. Dus als je er niet aan denkt en gewoon doorklikt dan weet je het dus pas als je inet explorer opnieuw opent.
 • Je moet een radio button aanklikken van 'accepteren' of 'niet accepteren'. Klik je niet een radio button aan, zal de next button niet te gebruiken zijn (grijs). In oudere versies moest je een vakje af vinken, nu niet meer dus.

  Jochem
 • Volgens mij hoefde je niet per sé een radio button aan te klikken. Volgens mij staat die "Ik accepteer… installeer msn+ met sponsor" standaard aan. Ik weet het niet meer zeker, het is alweer een tijdje geleden dat ik msn+ heb geinstalleerd.
 • De hoeveelheid data dat de firewall tegenhoud ( waar door vertraging zou kunnen op treden ) is voor adsl/cabel gebruikers gewoon te klijn om er iets van te merken.

  Wil je als nog geen Firewall op je werk pc intalleren( zodat het geheugen op slokt :-? ), installeer zoiets als IPcop ( linux )op een andere pc en laat die alles doen voor je. Heb je bijna geen om kijken meer naar.
  Valt stroom uit dan start ie weer vanzelf op en kan je zo weer verder.

  IpCop werkt al vanaf diskette en heeft maar een 166Mhz pc nodig met 2 netwerkkaarten.

  Als je dan toch Explorer gebruikt en je krijgt weer zo'n klote balkje die je maar niet werg krijgt, probeer dit dan.
  http://www.tomcoyote.org
  Download Hijackthis, unzip het bestand ( bureaublad is het makkelijkst)en installeer hem. Laat hem scannen, sla het log op als een .txt bestand ( dus tik zo iets als mijnbestand.txt in) en plak de inhoud op het board/forum. (alles)
  [u:f64c56c46e]Laat nog niets herstellen, het meeste is onschadelijk.[/u:f64c56c46e]

  Groeten, NoNoAD

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.