Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Vraag over partities

Anoniem
None
23 antwoorden
 • Ik heb een aantal partitie op mijn pc en op C: heb ik windows xp geinstalleerd, maar het probleem is nu dat mijn C: schijf te klein is.
  Hoe kan ik em groter maken? Ik heb genoeg ruimte in andere partities.
  Kan iemand mij helpen? Bedankt
 • JE kunt alles nieuw installeren. Dat optie 1. Je kunt ook met een Partitionmagic of soortgelijke tool de partities resizen. Dan maak je er eerst een kleiner en dan ga je met de andere goochelen.

  Maar volgens mij is het helemaal niet nodig hoor. NErgens staat namelijk dat je nieuw te installeren programmas op C: moet hebben staan. Stel die C raakt vol, dat wil zeggen dat je XP goed draait en met wat applicaties erbij. Nou, maak dan op D: of E; of F: of… een nieuw folder aan genaamd PROGRAM FILES en ga gewoon daarin verder met nieuwe installaties. Verwijs tijdens de installatie naar f:\Program Files en huppakee.

  Heb je al eens gekeken waar je swapfile staat? Verplaats die anders ook van je C naar een andere, scheelt ook vaak een "giegaanbytes".

  groetjes Edmond
 • [quote:3c14e2657a="Edmond Varwijk"]JE kunt alles nieuw installeren. Dat optie 1. Je kunt ook met een Partitionmagic of soortgelijke tool de partities resizen. Dan maak je er eerst een kleiner en dan ga je met de andere goochelen.

  Maar volgens mij is het helemaal niet nodig hoor. NErgens staat namelijk dat je nieuw te installeren programmas op C: moet hebben staan. Stel die C raakt vol, dat wil zeggen dat je XP goed draait en met wat applicaties erbij. Nou, maak dan op D: of E; of F: of… een nieuw folder aan genaamd PROGRAM FILES en ga gewoon daarin verder met nieuwe installaties. Verwijs tijdens de installatie naar f:\Program Files en huppakee.

  Heb je al eens gekeken waar je swapfile staat? Verplaats die anders ook van je C naar een andere, scheelt ook vaak een "giegaanbytes".

  groetjes Edmond[/quote:3c14e2657a]ff ter aanvulling:
  slaapfunctie ook uitstaan? (staat ook in de FAQ (hiberfil.sys ofzo))
  scheelt ook weer heel wat MB (net zoveel als je geheugen)
 • Ik wil C: iets groter maken, want ik krijg steeds een bericht dat er onvoldoende ruimte op C: is, dat is erg irritant.
  Ik heb geprobeerd met partition magic, maar dat lukt niet dat resizen, is er misschien ook een ander mogelijkheid?
 • Wat doe je dan fout, als het niet lukt met PM?

  En ja, er zijn wel andere manieren.

  -Gebruik een soort gelijke tool als PM (weet niet uit m'n hoofd namen)
  -Gebruik fdisk
  -Gebruik de installatie cdrom van winxp/win2k (als je 1 van die versies hebt).

  Bij de laatste twee mogelijkheden (fdisk/cdrom) gaan wel al je gegevens verloren. Dit gebeurt dus niet bij PM, en heeft dan ook mijn voorkeur. Vertel dus eens wat je doet in PM. Heb je wel de manual gelezen?

  Jochem
 • Vergeet ook niet dat de demo van Partition Magic het ook niet doet 8)
 • Ik weet het ook niet, alles gaat heel goed met het resizen met PM. Nadat ik apply hebt gedaan krijg ik gelijk een melding dat ik moet rebooten. Maar na het rebooten heb ik geen veranderingen gezien, alles is nog hetzelfde gebleven.
  Is het misschien zo dat ik op die schijf windows hebt staan dat ik dan geen verandering ik kan brengen?

  (b.t.w. Ik gebruik enkel windows XP, daarnaast geen ander besturingssysteem meer)
 • Met een volledige (dus geen trail) van PM moet je aan elke schijf veranderingen kunnen toebrengen. De reden dat je moet restarten, is juist omdat windows op die schijf draait. Gebruik je dus een volledige versie? En zoja, wat probeer je dan exact te veranderen?

  Jochem
 • Ja, ik gebruik de volledige versie…
  Wat ik wil veranderen is:
  Ik draai nu windows XP op mijn C: schijf, maar die is maar 2 gig groot. Er blijkt nu dus dat ik onvoldoende schijfruimte hebt op die schijf. dus ik wil die schijf groter maken.
  De totale ruimte van mijn gehele harde schijf is 20 gig, verdeelt in verschillende partities, dus ik heb nog zat ruimte over op andere partities. Maar ik weet niet hoe ik het nu aan C: toe moet voegen. Want ik wil niet alles verwijderen en opnieuw installeren. Ik hoop dat iemand mijn kan helpen.
  Zijn er dan ook ander mogelijkheden behalve met PM? Thanks
 • Er zijn nog meer tools als PM, maar die zijn moeilijker/gevaarlijker. Ook heb je FDisk, hiermee verlies alleen je data.

  Aller eerst raad ik je aan om het boek bij PM te lezen (ik kreeg er een heel boekwerk bij). Maar rezizen van partities is eigenlijk heel logisch (vind ik).

  Hoe te werk gaan als je je C schijf groter wil maken:

  -start PM ;)
  -Vervolgens resize je de partities waar je wat diskspace vanaf wilt halen (zeg: D partitie).
  -Je komt dan met een stuk 'unallocated diskspace' te zitten (ongebruikte hardeschijf ruimte).
  -Kies voor 'redistribute diskspace' (herverdelen van hardeschijf ruimte oid? ik heb engelse versie). Kies ervoor om alleen de c: schijf in het verdelen mee te nemen. De ongebruikte ruimte wordt dan aan de c: schijf toegevoegd.

  Dit alles is gebaseert op PM8, en ook getest (iig getest tot aan het herstarten, toen heb ik de veranderingen maar niet gedaan, aangezien het niet nodig was ;).

  Denk er wel aan: je kan de hardeschijf ruimte alleen van partities op DEZELFDE schijf halen. Let daar dus op als je meerdere schijven heb.

  Jochem
 • [quote:99fd198978="Easyrider0075"]Ik weet het ook niet, alles gaat heel goed met het resizen met PM. Nadat ik apply hebt gedaan krijg ik gelijk een melding dat ik moet rebooten. Maar na het rebooten heb ik geen veranderingen gezien, alles is nog hetzelfde gebleven. [/quote:99fd198978] Weet je zeker dat je geen foutmelding te zien kreeg? Master Error List. En als je nu je pc opstart vanaf de bootable PartitionMagic 8 CD? Heb je WinXP partitie gecontroleerd op fouten? Rechter muis klik op C: Properties, Tools, Check Now.
 • [quote:350257fb7d="XBL"]Er zijn nog meer tools als PM, maar die zijn moeilijker/gevaarlijker[/quote:350257fb7d] Ik heb zelf onlangs PartitionExpert van Acronis aangeschaft. Die kan ook partities resizen zonder data verlies. Dan is er ook nog Partitie-Expert, Die heeft wel iets minder mogelijkheden, maar is Nederlandstalig.
 • Nee, het is niet gelukt.
  Sorry, dat ik nu pas weer reageert, ben op vakantie geweest :D

  Maar het lukt nog steeds niet. De partitie waar mijn windows(XP) op staat raakt nu steeds voller. Ik heb alle tijdelijk files en bijna alle programmas al verwijderd. Het lijkt wel dat ik steeds minder disk space krijgt.
  Ik heb nu nog maar 3MB unused space over.
  Volgens mij kreeg ik bij PM een melding dat ik te weinig space heb op C: dus daarom kan ik niet resizen. Maar ik weet het niet meer zo goed.
  Maar ik kan nu haas niks meer doen, iedere keer krijg ik een melding dat ik te weinig diskspace heb.
  Weet iemand misschien een ander oplossing?
 • Een van de opties van Partition Magic Tools is: Create Rescue Diskettes. Hiermee maak je 2 diskettes waarmee je de PC op kunt starten in DOS modus. Je krijgt dan een iets eenvoudiger versie van Partition Magic te zien. Maak daarin de verandering (D kleiner maken, C groter maken) en kies Apply. PM zal nu direct de wijzigingen aanbrengen zonder op te starten. En als er een reden is waarom dat niet kan, dan krijg je dat ook direct te zien.
  Overigens is 3 MB ruimte zeker te weinig voor PM om te defragmenteren. Dat moet je in elk geval vooraf zelf doen. En verplaats even een aantal grote bestanden naar D: om PM ruimte te geven om te resizen. Ik weet zo uit mijn hoofd niet hoeveel daarvoor nodig is, maar hoe meer hoe beter.
 • Ik zal het proberen. Hartstikke bedankt!
 • Ah, je was snel! Ik heb nog een kleine, maar niet onbelangrijke toevoeging aangebracht in bovenstaand verhaal.
 • Ow.. ik heb al bijna alles verwijderd. Op C: zitten al geen bestanden meer. Daar zit alleen maar Windows(XP) op, verders niks. Eerst had ik nog zo'n 200MB over, maar toen had ik nog paar programmas geinstalleerd, maar nu dus weer verwijderd. Maar is nu nog maar 3MB over. Ik weet niet waarom.
  Dus ik moet vanuit Windows zelf eerst defragmenteren?
 • Bijna geen bestanden op C: en toch maar 200 MB ruimte? Hoe klein heb je dan die partitie staan? Misschien handig om de partitiegegevens (grootte en gebruikte ruimte) aan te geven. In elk geval is het heel verstandig om vanuit Windows eerst alle partities waar je mee gaat stoeien even te defragmenteren, dan heeft PM het een stuk gemakkelijker bij het resizen.
 • Ja, ik denk na dit gedoe heb ik het wel geleerd.. .

  De partitie C: van mij is maar 2 Gig, dat heeft ooit mijn broertje gedaan voor me toen ik nog 98ME gebruikte. Hij zei dat het volgoende was voor alleen de besturingssysteem, en de rest (programmas en bestanden) opslaan op een ander partitie. Maar nu sinds niet zo lang geleden gebruik ik Windows XP.
 • Hier vind je de handleiding voor parition magic

  http://go.to/wintips

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.