Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Herinstallatie windows........

None
30 antwoorden
 • Kan iemand mij vertellen hoe ik windows kan herinstalleren? Of heeft iemand een link waarin dit stap voor stap weergegeven wordt?!? Ik wil hier nu toch graag eens aan beginnen maar kan nergens goed materiaal vinden waarin dit beschreven wordt………..

  Alvast bedankt!
 • [quote:9500494123="Sonny01"]Kan iemand mij vertellen hoe ik windows kan herinstalleren? Of heeft iemand een link waarin dit stap voor stap weergegeven wordt?!? Ik wil hier nu toch graag eens aan beginnen maar kan nergens goed materiaal vinden waarin dit beschreven wordt………..

  Alvast bedankt![/quote:9500494123] Lees dit topic eens door http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=109226
 • vanaf je cdrom van xp booten, eerst in BIOS als eerste instellen om op te starten zien dat de cd erin zit, en gewoon de gegevens opvolgen en op een zeker moment kom je de vraag tegen of er moet geformateerd worden ja antwoorden, dan wordt je schijf geformateerd en installeerd hij XP, wel zien dat je hem installeerd in NTFS(niet op snel), darna niet vergeten in je bios terug je harde schijf in te stellen om als eerste op te starten
  veel succes
  elie
 • ff kijken hoor:

  IK ga eerst een bootdisk downloaden bij bootdisk.com, en dan moet ik in mn BIOS zijn maar hoe kom ik daarin!?!? :-?
  En als ik daar in zit moet ik het commando format C: geven? En dan is dus mn C-schijf opgeschoond en instaleert hij tegelijkertijd windows weer? En hoe zit dat precies dat ik daarna weer als eerste in BIOS moet zijn om de HD op te laten starten?

  Thnx!!
 • Lees nog even wat elios heeft verteld: gebruik de Windows XP CD-Rom! Dat is wel zo eenvoudig als de harde schijf alleen maar geformatteerd moet worden. Als de indeling moet worden aangepast, dan ligt dat wat anders. Maarre, maakt het je niet moeilijker dan het is. Vertel gewoon eerst wat je nu precies hebt.
  Verder weet ik niet of je nog data wilt hergebruiken op de volgende installatie (zoals e-mail, documenten en zo)?
 • Nee, zo gaat het niet. Welke OS (besturings systeem) wil je gaan installeren? Windows XP?

  Windows XP: computer opstarten > staat in het scherm 'to enter setup press DEL' of iets dergelijks. Wat er op de plaats van DEL, die knop druk je. Meestal DEL dus.

  Dan zit je in de BIOS. In de BIOS ga je opzoek naar de plek waar je bootvolgorde (opstart volgorde) kan instellen. In 'award' biosen is dit het tweede menu. Nuja, zorg dat de CDrom als eerste staat, bewaar de instellingen en verlaat de bios.

  De computer herstart automatisch. Zorg dat je de cdrom van Windows XP in je cdspeler heb zitten, en op de plek waar normaal het opstart scherm van windows xp komt, laad nu de installer van Windows XP.

  Doorloop het installatie process (je kan hier je hardeschijf formateren) en windows is schoon geïnstalleerd.

  Nadat hij helemaal weer draait, weer even herstarten, in de bios het eerste opstart apparaat weer terug zetten (kan Floppy zijn, kan Harde Schijf zijn, maakt niet zoveel uit).

  Klaar ben je :).

  Windows 98 installeren?:

  Even naar bootdisk.com de win98SE oem flop downloaden. Deze in je computer stoppen, opnieuw in je BIOS de bootvolgorde veranderen. Dit keer dat je Floppy als eerste staat (vaak is dit al het geval). De computer herstart weer, en dit keer laad hij het floppy. Opstarten met cdrom ondersteuningen, en hij laad wat drivers en dergelijke.

  Zodra er "A:\>" komt te staan, en de cursor staat geduldig te knipperen, kan je 'format c:' typen. Even voor Ja kiezen, en de format begint. Aan het einde nog een naam aan de hardeschijf geven (hoeft niet) en je bent helemaal klaar met de format :).

  Nu is er geen weg meer terug, je zult verder moeten ;).

  Je krijgt weer "A:\>", en dit keer typ je "E:\setup.exe" (let op: je cdrom is 1 letter opgeschoven, omdat er een zogenaamde ramdisk is aangemaakt, deze krijgt de letter direct na je partities, in dit geval ga ik er dus vanuit dat je cdrom D: is). De installatie van win98 start, en je kan weer gewoon met je muis de boel besturen.

  Jochem
 • als je vanaf xp cdrom installeerd heb je die bootdisk niet nodig!!!!
  je komt in BIOS als je bij het opstarten DEL drukt(meestal, kan ook F1 zijn)daar kom je in bios, advanced settings; daar zal je zien dat je HD(IDE O) als eerste opstart, dan Floppy en als laatste CD rom, met de + en - tekens kan je deze wijzigen, zet als eerste cd-rom, dan HD, dan floppy maakt niet uit maar de eerste moet cdrom zijn!
  dan op ESC en F10 drukken om je settings te bewaren, zie dat de cdromschijf reeds in het toestel zit, en laat maar opstarten , daar gewoon de gegevens volgen die aangegeven worden, op een zeker ogenblik zal er gevraagd worden of je wenst te formateren bevestigend antwoorden, dan word niet alleen de schijf geformateerd maar zal ook de installatie van XP beginnen
  hoop dat dit nu duidelijk genoeg was?
  elie
 • Ik wil nog toevoegen, dat als je meerdere partities heb, en die ook allemaal wil formateren, je de installatie van winxp even moet afbreken, en dan opnieuw te starten. Winxp gaat namelijk na formateren van _een_ partitie, daar meteen op installeren.

  Jochem
 • XBL bedankt voor de steun, hoop dat hij het nu begrijpt, en iets laat weten als het gelukt is hé :wink:
  nog een prettige feesten allemaal
  elie :lol:
 • Heel erg bedankt voor de adviezen, denk dat het nu bijna niet meer fout kan gaan 8) . Alhoewel je het met mij nooit weet :-?

  Maar goed, klein probleempje is dat ik nu Windows ME heb, en jullie voor windows 98 en XP hebben beschreven. Wanneer ik mn nieuwe systeem heb aageschaft, beschik ik wel over de XP versie, dus het was evengoed wel nuttig.

  Tweede punt is dat ik over hééélemaal niks beschik. Ik heb geen WinME cd-rom ofzo. Dus dan moet ik zeker de bootdisk van ME downloaden? Verder zijn de beschreven stappen vrijwel hetzelfde toch?

  Daarnaast wil ik graag het een en ander aan data bewaren, voornamelijk Word-documenten (als ik die kwijt ben, kan ik wel zelfmoord plegen.. :wink: )

  Alvast bedankt voor de adviezen!

  ps. Meerdere partities? Is dit als mn harde schijf is opgedeeld, bv in een C, D en E schijf? (is bij mij wel het geval namelijk)
 • Eh? Geen cd's? Dan kan je moeilijk een OS installeren :roll:. Heb je echt geen cd's? Geen restore cd's oid? Ik denk dat het dan moeilijk wordt om windows te installeren ;).

  En de stappen van win98 slaan ook op winme (winme is hetzelfde als win98 maar dan erger).

  EDIT: Ja, partities dat je harde schijf is verdeeld in meerdere 'harde schijven'.

  Jochem
 • [u:687e184c41][b:687e184c41]Zonder CD,s geen installatie[/b:687e184c41][/u:687e184c41]!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  met enkel een bootdiskette lukt dat niet hoor!!!!!!!!!!!!!
  elie
 • Hmmm, tja er heeft ooit iemand WindowsME voor me opgezet maar voor zover ik weet heb ik hiervan dus geen CD's ofzo. Maarrrr hier kan ik wel weer aankomen hoor, dat moet geen probleem zijn.

  En wat raden jullie mij aan wat betreft de data die ik wil bewaren, moet ik dit gewoon op mn D- of E-schijf zetten? Het is zkr dat alleen mn C-schijf wordt geformateerd toch?? Geeft de CD-rom aan ofzo welke schijf je wil formateren, of doet hij automatisch altijd de C-schijf?

  En hoe zit dat als ik bv mn D- of E-schijf wil formateren? Moet ik dan gewoon aangeven in mn BIOS , Format D of E: ?

  Ik zie dat ik nog maar even niet moet beginnen aan de herinstallatie :-?
 • WinME ondersteund geen formateren bij installatie oid (iig, dat dacht ik).

  Even voor de duidelijkheid: In de BIOS formateer je niet. In de bios stel je de hele zaak in. Vervolgens verlaat je die, en laad je een klein besturingssysteem (hetzij een bootfloppie, hetzij een cdrom).

  In dat 'kleine besturingssysteem' kan je vervolgens "dingen" doen.

  Als je D of E wilt formateren, doe je ipv 'format c:' 'format d:' (iig dat denk ik, nooit gedaan 8)).

  Persoonlijk zou ik je bestanden op een cdtje fikken/andere pc in het netwerk zetten (indien je natuurlijk een netwerkje heb ;)). Heb je geen brander, is het op een andere partitie zetten een optie ja. Maar let dan dus wel op, dat je die niet formateer.

  Jochem
 • In onze FAQ staat al vrij lang als 1e onderwerp een echte stap voor stap backup en herinstallatie van Windows 98. Voor ME en grotendeels ook wel XP is die nog integraal geldig.

  Kijk hier

  mvrgroet Edmond
 • [quote:561d4e48bc="XBL"]WinME ondersteund geen formateren bij installatie oid (iig, dat dacht ik).[/quote:561d4e48bc] Toch wel. In principe kan de CD ook als opstart diskette worden gebruikt. Er komt een keuze om naar DOS te gaan en vanaf dan geldt het W98 verhaal. Zelf kan ik (nog) niet bevestigen dat ME=Meer ellende.
 • ME is zeker niet de sterkste Windows. Ik geef absoluut de voorkeur aan 98SE en XP. Ik test ook niets op ME want dat zou veel te dubieus zijn.

  groetjes Edmond
 • Bedankt voor de tips!

  Met deze bagage en de FAQ kan het haast niet meer fout gaan…………

  Toch vroeg ik mij nog even af hoe het zit als je je huidige PC wil verkopen (wat mijn planning is). Die laat je natuurlijk niet met documenten etc. achter.

  Formateer je dan gewoon de verschillende partities (schijven) zodat deze helemaal opgeschoond zijn en dan is de PC klaar voor de verkoop?!?!
 • In principe wel. Je kan ook nog een schone OS erop zetten, als de koper dat graag wil.

  Jochem
 • Als je er een schone OS opzet ben je wel die licentie kwijt en verplicht het licentiebewijs met de pc te verkopen. Als het een OEM is die bij de pc is gekocht moet je die geloof ik ook meeverkopen, in andere gevallen niet.

  Harddisk formatteren en eventueel een scramble tool erover. Maar hoe veel/weinig levert een oude pc nog op, vaak is het dan leuker er een ftp of print of andere server van te maken in een eigen netwerkje.

  mvrgroet Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.