Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Laptop boot niet v/a CDROM. Hoe nu win98 te installeren?!!

None
74 antwoorden
 • Hoi allen,

  Het volgende is het geval. Vrienden van ons hebben een laptopje gekocht op de jongste PC-dump dagen. Uiteraard een oude beestje. PII/350, 64Mb en 3,5 Gb HDD. Merk/model: DELL/PPL. Omdat ik toevallig in de automatisering werk en iedereen dus direct denkt dat je alles van komploeters weet, word ik regelmatig gevraagd "even" iets aan een pc te doen. In dit geval, Windows 98 installeren. Eitje, toch? Nou, tot nu toe nog niet gelukt dus!

  Feiten:
  Laptop heeft OF een A-drive OF een CDROM-drive. Beide tegelijk kan dus niet! Bootopties in BIOS: 1-CD/DVD/CD-RW, 2-Modular Bay HDD, 3-NONE, 4-PCI Slot NIC, 5-DockII/PortII NIC, 6-Diskette Drive, 7-Internal HDD. Ik heb ingesteld: 1-6-7 (3 opties onder elkaar)

  Wat heb ik reeds gedaan:
  Simpelweg vanaf de Win98SE CD geboot vanaf CDROM. Ik dacht zo klaar te zijn. Dit lukt dus niet. In het BIOS wel de juiste boot-opties ingesteld. Dus 1-6-7.

  Booten vanaf floppy werkt prima, maar ik kan natuurlijk niet kiezen voor optie 1 (met CDROM ondersteuning) als er niet tegelijkertijd een CDROM in de laptop zit. Hoe krijg ik de inhoud van de Win98SE CDROM nu op de HDD van de laptop?

  Na booten vanaf flop command gedaan sys c: zodat het syteem overgezet wordt op c: Vervolgens alles wat verwijst naar a: op de flop gewijzigd in c: en de inhoud van de flop gecopieerd naar c: in de hoop te kunen booten vanaf de HDD. Werkt vreemd genoeg ook niet! Ik krijg telkens de melding: Geef naam op van de MS DOS Prompt (bijv. c:\windows\command.com). Als ik die dan wil laden vanaf c: of flop of whatever dan lukt dat niet. Ik blijf dezelfde melding krijgen.

  Als ik namelijk maar kan booten met een werkende CD dan zou ik de inhoud van de Win98SE CD naar HDD kunnen copieren en dan vanaf de HDD kunnen installeren.

  M.b.v. Nero een bootable CDROM gemaakt vanaf de bootable Win98SE flop. De inhoud van de flop tevens op de CDROM gezet in de hoop van deze CDROM te kunnen booten. Werkt niet. Niet zo heel vreemd, want vanaf de Win98SE CD wil de laptop ook niet booten.

  Oh ja, schijf is reeds gepartioneerd en geformateerd m.b.v. FDISK en/of PM70 in FAT32.

  Ik zou DOS622 erop kunnen zetten, maar ik ben niet zo handig dat ik weet hoe ik dan m'n CDROM moet aanspreken. Als de laptop dan i.i.g. vanaf HDD start (m.b.v. DOS) dan zou ik de setup van Win98SE kunnen starten, lijkt mij.

  Wat is dit nu mensen? Even Windows 98 op een laptopje knallen. Dat moet toch wel lukken? Zie ik iets over 't hoofd? Wie heeft aanvullingen op bovenstaand verhaal?
 • [quote:9d3fe35ebc="Raymond Kloos"]Wat is dit nu mensen? Even Windows 98 op een laptopje knallen. Dat moet toch wel lukken? Zie ik iets over 't hoofd? Wie heeft aanvullingen op bovenstaand verhaal?[/quote:9d3fe35ebc] Allereerst moet je dat probleem met die [b:9d3fe35ebc] sys c: [/b:9d3fe35ebc] oplossen. Daarmee worden de 3 volgende bestanden naar de harddisk gekopieerd
  [code:1:9d3fe35ebc]
  IO.SYS
  MSDOS.SYS
  COMMAND.COM
  [/code:1:9d3fe35ebc]
  Dan zou de harddisk opstartbaar moeten zijn, zonder dat je daar een config.sys en/of een autoexec.bat voor nodig hebt. Dus wat verscheen er voor een (fout)melding op je monitor, toen je typte [b:9d3fe35ebc] sys c: [/b:9d3fe35ebc] Als je daarna typt, [b:9d3fe35ebc] dir c: [/b:9d3fe35ebc] dan zou de command.com moeten worden getoond. Door te typen [b:9d3fe35ebc] attrib c: [/b:9d3fe35ebc] worden alle drie de systeem bestanden getoond. Pas als je kunt opstarten vanaf de harddisk, kun je proberen de cd-rom drivers te installeren. Eventueel handmatig.
 • Universele CD-drivers voor DOS kan je hier downloaden:
  http://www.mirrors.org/archived_software/www.bootdisk.com
  eadme.htm

  Het programma heet cdindos.exe. Downloaden, erop dubbelklikken en instructies opvolgen. Dan laptop opstarten met bootflop. Flop eruit en andere flop erin (cdindos.exe). Geef commando a:\install [enter]. Na installatie laptop uitdoen en cd-speler erin.
 • Jolo,

  Melding na sys c: is: Het systeem is overgezet. Echter … als ik vervolgens boot vanuit de HDD, dan krijg ik toch weer die melding van -geef naam van MSDOS Command Prompt-. Attrib c: werkt niet, omdat het systeem dan geen enkele command begrijpt, zelfs geen dir of wat dan ook. De command inerpreter schijnt kennelijk niet geladen te zijn. Handmatig inkloppen van het commando snapt ie ook niet. Ik vind 't reuze-irritant, want normaal gesproken zou dit toch moeten werken!

  Ben,

  Klinkt zeer optimistisch. Ik ben net thuis van een etentje en ik zal kijken of 't me vanavond nog lukt. I'll let you know.
 • [quote:d9ad206006="Raymond Kloos"]Melding na sys c: is: Het systeem is overgezet. Echter … als ik vervolgens boot vanuit de HDD, dan krijg ik toch weer die melding van -geef naam van MSDOS Command Prompt-. Attrib c: werkt niet, omdat het systeem dan geen enkele command begrijpt, zelfs geen dir of wat dan ook. De command inerpreter schijnt kennelijk niet geladen te zijn. [/quote:d9ad206006] Hoe bedoel je? Je krijgt, als je met een bootdisk opstart, toch wel een DOS prompt te zien? Je kunt trouwens controleren wat er geladen is door te typen
  [code:1:d9ad206006]
  mem /d /p
  [/code:1:d9ad206006] [Enter]

  En daar zullen de drie genoemde systeem bestanden altijd bij moeten staan. Probeer anders een andere bootdisk.
 • Ben,

  Helaas. Ik baal. Wil ook niet. Precies gedaan zoals jij voorschrijft, de 2 floppen achtereenvolgens erin, dan CDROM erin, booten, maar dan wordt er geen system disk gevonden (lees: operating system). Ik heb zelfs nog naderhand een sys c: gedaan, maar dan krijg ik weer dezelfde melding als voorheen. Ik heb ook (na een format c) opnieuw je procedure gedaan en toen nog de 3 bestanden van Jolo gecopieerd naar c. UIteraard werkt dit helemaal niet, maar ja, je moet toch wat. Allemaal geen resultaat.

  Iemand nog aanvullende tips welke boven nog niet genoemd zijn?

  Misschien de CDROM niet okay?

  Grrrrrrrrrrrrhhh …. :evil: !!!!!!
 • Jolo,

  Jawel, met een bootflop (Win98SE) geen enkel probleem! Ik krijg dan gewoon een dos prompt en zie ook na een attrib de door jou 3 genoemde bestanden. Ik kan dan ook alle DOS commando's naar hartelust uitvoeren. Ik heb dan ook een RAM-drive e: welke helemaal vol zit met handige dos-tools. Echter … Als ik het systeem dan vervolgens overzet m.b.v. een sys c: DAN gaat 't fout! Als ik dan vervolgens de laptop start ZONDER flop, dus vanuit de HDD, dan krijg ik GEEN dos prompt te zien. Wel telkens de melding van -het volgende bestand is beschadigd of niet aanwezig command.com, geef de naam op van de ms dos prompt etc. etc. Ik kan vervolgens ook geen commando's uitvoeren. het scherm is gewoon zwart, ik zie een dos-regel, ik kan commando's intikken, maar ze worden niet uitgevoerd, niet herkend. Na booten m.b.v. de bootflop werkt alles wel weer.

  Ik ga slapen. Morgen (of overmorgen) wel weer verder. Ik heb zelf thuis de nieuwste hardware staan en installeren is dan een eitje. Meestal Ghost ik de hele handel. Oersaai dat installeren. Alhoewel, op deze laptop is 't wel een uitdaging. :wink:
 • Volgens mij is niet elke cd van W98 bootable, probeer op je eigen pc ff of die wel bootable is.
 • [quote:374d19a9cf="Johnny321"]Volgens mij is niet elke cd van W98 bootable, probeer op je eigen pc ff of die wel bootable is.[/quote:374d19a9cf]

  Jawel, reeds gedaan. Boot vanaf mijn desktop wel. Ook mijn eigen gemaakte bootable CD start op van m'n desktop.
 • [quote:4c17efc22a="Raymond Kloos"]Iemand nog aanvullende tips welke boven nog niet genoemd zijn? [/quote:4c17efc22a]
  Had je die
  [code:1:4c17efc22a]
  attrib c:
  [/code:1:4c17efc22a]
  en
  [code:1:4c17efc22a]
  dir c:
  [/code:1:4c17efc22a] wel getypt toen je de laptop opgestart had vanaf de bootdisk. En weet je zeker dat in de BIOS van die laptop, de Boot Virus Detection, wel op Disabled staat.
 • Ja, na starten vanaf de flop ingetikt. Dan werk alles perfect, zoals ik al schreef. Het probleem zit 't 'm in dat ik niet kan booten vanaf HDD, of liever (want dat is mijn bedoeling) vanaf de CDROM. Maar als vanaf CDROM niet lukt, dan i.i.g. van de HDD, want dan kan ik m'n Win98SE installatiebestanden naar de HDD copieren.

  En die optie van Boot Virus detection heeft die laptop niet. Zojuist gechecked. Welterusten!
 • [quote:b10e75c359="Raymond Kloos"]Boot vanaf mijn desktop wel. Ook mijn eigen gemaakte bootable CD start op van m'n desktop.[/quote:b10e75c359]

  Snap ik niet. WIndows 98 CD's zijn niet bootable. Dat hij van je "desktop boot" bedoel je daarmee dat als Windows op je eigen pc draait en je de CD erin stopt, dat dan de Windows installatiescherm naar voren komt? Dat heeft namelijk niets met een bootable cd te maken, dat is Autorun wat je dan actief ziet.

  WIndows 98, een enkele restorecd van Dell en consorten daargelaten, is namelijk NIET bootable. Dus dat gaat never niet werken. Je moet booten met een floppy, liefst die van WIndows 98SE zelf, en dan de installatie starten door SETUP te starten op de CD.

  groetjes Edmond
 • Dat scherm bedoel ik niet! Echt booten met een restart, op tijd een willekeurige toets indrukken en de Win 98 Setup starten. Zover was ik ook nog wel. Het is overigens Windows 98 Second Edition. Boot als een tierelier! Uiteraard cancel ik de setup door op F3 te drukken, want ik ga natuurlijk niet m'n werkende XP-installatie om zeep helpen! Overigens, zoals reeds genoemd, m'n eigen bootable CD wil van de laptop ook niet booten, maar van m'n desktop wel.

  En zoals al (tig keren, denk ik) geneoemd is, is booten vanaf flop geen enkel probleem. Ik krijg 't echter niet voor elkaar m;n CDROM aan te spreken, want die kan er pas in (dus het apparaat, de CDROM-device) als ik de floppy-drive eruit heb gehaald. Er kan maar 1 device per keer in de laptop (zie ook boven in mijn bericht). De bootable flop kan dus niet de drivers laden tijdens booten als de CD er niet in zit.

  Toch bedankt.
 • Probeer eens te booten met een XP cd. Als dat ook niet werkt lijkt me dat de cd-rom drive niet helemaal fris meer is. Gaat ie wel proberen te booten vanaf cd, of slaat ie die gewoon over?

  Suc6

  P.S.
  Een andere optie is nog om om via een andere pc met een ghost diskette te installeren? Dus een pc installeren met win98 (kaal) hier een image van maken en deze laden naar de laptop. Er zal dan wat nieuwe hardware gevonden worden na opstarten, maar dat moet toch goed kunnen komen.
 • Sellis,

  Neen, met een XP werkt 't ook niet. Ik hoor wel dat de laptop even probeert de CDROM aan te spreken, maar hij slaat 'm inderdaad over en gaat naar de HDD (eerst naar de A-drive, maar die zit er natuurlijk niet in als de CDROM erin zit). Zou toch simpelweg de CDROM niet helemaal lekker zijn?

  Ghosten? Hmh, zou een optie zijn, maar ik heb hier (nog) geen ervaring mee anders dan 't ghosten van m'n eigen installaties. Moeilijk? Hoe doe ik dat dan?

  Win98SE installeren op bijvoorbeeld m'n eigen laptop (op reserve HDD). Okay, eitje. Imagen met Ghost (ghost.exe /z9) partitie naar image optie. maar hoe krijg ik dan die image-file (circa 500 Mb, denk ik) naar die prehistorische laptop? Er zit wel een LAN-card in, maar die is natuurlijk weer niet geladen (geen Windows namelijk erop). Onder DO geen ervaring mee. :D
 • [quote:da6fe7aa15="Raymond Kloos"]Echter … Als ik het systeem dan vervolgens overzet m.b.v. een sys c: DAN gaat 't fout! Als ik dan vervolgens de laptop start ZONDER flop, dus vanuit de HDD, dan krijg ik GEEN dos prompt te zien. Wel telkens de melding van -het volgende bestand is beschadigd of niet aanwezig command.com, geef de naam op van de ms dos prompt etc. Etc. [/quote:da6fe7aa15] Dus als je nu nogmaals opstart via de harddisk. Als dan weer die melding over het niet aanwezig van de command.com verschijnt, plaats dan de bootdisk in het diskette station. En typ
  [code:1:da6fe7aa15]
  a:\command.com
  [/code:1:da6fe7aa15] [Enter]

  Krijg je dan wel een DOS prompt C:\> te zien? Zo ja, typ dan
  [code:1:da6fe7aa15]
  copy a:\command.com
  [/code:1:da6fe7aa15] [Enter]

  Indien het kopiëren wordt geweigerd, typ dan
  [code:1:da6fe7aa15]
  a:\attrib -R c:\command.com
  [/code:1:da6fe7aa15] [Enter] en probeer nogmaals de command.com naar c:\ te kopiëren.

  Controleer
  [code:1:da6fe7aa15]
  a:\attrib
  [/code:1:da6fe7aa15] [Enter]

  Als de zojuist gekopieerde command.com op C:\ niet schrijf beveiligt is met een R, dan typ je
  [code:1:da6fe7aa15]
  a:\attrib +R c:\command.com
  [/code:1:da6fe7aa15] [Enter]

  Verwijder dan de bootdisk, en probeer opnieuw of je van de harddisk kunt opstarten. Pas als dat lukt, kun je gaan bekijken hoe je Win98Se zou kunnen installeren. :wink:
 • Ik gebruik zelf een corporate edition van Ghost (versie 8 ). Zelf heb ik het op de volgende manier gedaan.

  - van mijn eigen laptop (of andere pc) een image gemaakt (om later mijn eigen configuratie terug te kunnen zetten)
  - win98 SE geïnstalleerd en hier een image van gemaakt middels een gemaakte diskette (bootdisk met ghost.exe erop)
  - image win98 weggeschreven naar 2e partitie op laptop
  - eigen image weer geladen (winXP Pro); hierdraait op ghost 8 op. In Ghost 8 zit ook de Ghost Cast Server.
  - M.b.v. ghost boot wizard een diskette gemaakt.
  - Mijn laptop middels crosscable verbonden met 'oude' laptop.
  - 'oude' laptop voorzien van diskette en opgestart, in ghost diskette ip nummer ingevuld in range van mijn laptop
  - via ghost cast server win98-image geladen naar 'oude' laptop.
  - opnieuw opstarten en hardware verder aanpassen (op andere pc een cd gemaakt met daarop alle benodigde drivers -gehaald van internet-)

  Als het op voorgaande manier verder niet mocht lukken en je hebt interesse om bovenstaande manier eens te proberen en je kotm er niet uit moet je me maar eens een PB sturen

  Suc6
 • Allen,

  Helaas. It's driving me crazy! :evil: Zie hieronder mijn bevindingen:

  Booten mbv Win98SE bootflop.
  a:\>format c: (partitie geheel schoon).
  a:\>sys c:
  Melding: System transferred (dus okay).
  c:\>attrib c: geeft 4 files (io.sys, drvspace.bin, msdos.sys, command.com)
  Booten zonder bootflop, dus vanaf de HDD geeft:
  Microsoft (R) Windows 98 bla, bla, en een schone c:\> prompt
  Op dat moment werken alle basic DOS-commando's (dir, copy etc.). Echter …
  Na nogmaals booten zonder flop, dus vanaf de HDD, de volgende foutmelding:
  Type the name of the Command Interpreter (e.g., c:\windows\comand.com). Er is ook geen echte prompt, maar slechts c>
  Basic DOS-commands worden niet herkend (attrib, copy, dir etc.)
  Uitgevoerde commands:
  c:\>command.com, c:\>c:\command.com
  Geeft telkens binnen 0.1 seconde dezelfde foutmelding van de Command Interpreter
  a: ENTER om naar de flop te komen, werkt ook niet meer
  c>a:\command.com laat de laptop hevig knorren op de floppy disk, maar uiteindelijk na 4 minuten toch weer op c> (dus geen prompt).
  Opnieuw booten vanaf de HDD hetzelfde verhaal.
  Na opnieuw formateren van c: (a:\>format c: /q) en een a:\>sys c: boot het systeem weer slechts 1x (!!) correct van de HDD.
  Bij de volgende boot van HDD weer hetzelfde verhaal!

  Het lijkt er echt op dat ik onze vrienden moet teleurstellen en dat de door hun uitgegeven € 250,- duur betaald zijn. Waarschijnlijk toch iets met de hardware (ROM wellicht, het lijkt of er iets niet vastgehouden wordt??!!). Ik heb er geen verstand van en wil 't ook niet weten. Te veel gedoe.

  De optie van Selis wil ik (als hobby :wink: ) nog wel proberen de komende week. Selis, bedankt voor je aanbod van een PB. Eens kijken op Kazaa of ik wat kan vinden. Bijbehorende NIC/modem is: Xircom CardBus Ethernet 10/100+Modem 56 (RBEM56G-100). Ik hoop dat ik die card middels de Win98SE-bootflop en/of de door Ghost aangemaakte bootflop actief krijg.

  Maakt Gost een DOS-bootflop (FAT16) of een Win98SE-bootflop (FAT32)? Huidige partie is namelijk FAT32. DOS ziet die partitie niet. Wellicht lukt 't op die manier om Win98SE erop te knallen. Kan ik gelijk zien of er iets is met de CDROM.

  Allen hartelijk bedankt voor de bijdrages!
 • Wat ik nog mis is of de harde schijf wel is geactiveerd. Met 1 partitie zou dat wel zo moeten zijn, en de harde schijf lijkt ook wel gedeeltelijk op te starten. De gevolgde procedures lijken me overigens okay, ik zou het niet anders hebben gedaan. Wat je in theorie nog kan proberen is een SHELL regel toevoegen aan de CONFIG.SYS, bijvoorbeeld:
  SHELL C:\COMMAND.COM 512

  Het pad moet dus echt wijzen naar de juiste COMMAND.COM. Hoewel ik het nagenoeg uitsluit, is er misschieneen kansje dat er sprake is van een verkeerde versie COMMAND.COM
 • [quote:e641ba534c="Raymond Kloos"]c>a:\command.com laat de laptop hevig knorren op de floppy disk, maar uiteindelijk na 4 minuten toch weer op c> (dus geen prompt).
  Opnieuw booten vanaf de HDD hetzelfde verhaal. [/quote:e641ba534c] Maar heb je de diskette en harddisk al getest met scandisk.
  [code:1:e641ba534c] scandisk a: [/code:1:e641ba534c] [Enter] met Surface scan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.