Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

sfc /scannow veilig?

Anoniem
Capone
9 antwoorden
 • Is het veilig om sfc /scannow te doen op een pc waarop sinds de installatie van xp home sp1 allerlei updates (en software) zijn geïnstalleerd?

  Of ziet hij ge-update bestanden ook als aangepast en zal hij die ook herstellen?

  Ik heb namelijk soms last van een foutmelding op mn pc en 1 van de oplossingen die op internet wordt aangeraden is dus dit. En nu wilde ik dus eerst zeker weten of dit je updates (of software) niet verpest…
 • sfc uitvoeren is veilig, je mag ervan uitgaan dat windows de servicepack-eigenschappen kent.
  enne: als je je foutmelding doorgeeft krijg je misschien wel dé oplossing aangereikt…
 • [quote:d33f4799e9="derkdejong"]sfc uitvoeren is veilig, je mag ervan uitgaan dat windows de servicepack-eigenschappen kent.
  [/quote:d33f4799e9]

  Ja je mag ervan uit gaan dat klopt, maar is het ook zo??
  Wie zegt dat met de sfc opdracht alles bijv ongedaan wordt gemaakt , er
  wordt namelijk gekeken of er bestanden veranderd zijn en dat is vaak zo bij een installatie van een servicepack.
 • [quote:2d5ef37450="derkdejong"]enne: als je je foutmelding doorgeeft krijg je misschien wel dé oplossing aangereikt…[/quote:2d5ef37450]

  Daar wacht ik nog even mee, eerst probeer ik het zelf op te lossen. Ik heb namelijk eerst op internet gezocht naar mn foutmelding (zoals het hoort :D ), en daaruit kreeg ik dus een lijstje met oplossingen (ik was niet de enige met dit probleem). Die probeer ik dus eerst 1 voor 1 uit voordat ik het hier post. Een van die oplossingen is dus sfc /scannow uitvoeren… :wink:

  [quote:2d5ef37450="pdexie"]Wie zegt dat met de sfc opdracht alles bijv ongedaan wordt gemaakt , er wordt namelijk gekeken of er bestanden veranderd zijn en dat is vaak zo bij een installatie van een servicepack.[/quote:2d5ef37450]

  Ik heb de cd van xp home sp1 (sp1 staat er dus al standaard op), alleen het gaat dus om de updates die ik vanaf sp1 heb uitgevoerd…
  Ik weet dus niet zeker of die updates ook aangetast worden…
 • [quote:7870c2c719="derkdejong"]sfc uitvoeren is veilig, je mag ervan uitgaan dat windows de servicepack-eigenschappen kent.
  enne: als je je foutmelding doorgeeft krijg je misschien wel dé oplossing aangereikt…[/quote:7870c2c719]

  kan iemand mij uitleggen wat sfc is ? :oops:
 • SFC staat voor System File Checker.
  Met het commando SFC.exe kan je beschermende systeembestanden controleren.

  Leesvoer
 • [quote:786b5e1355="M@rc"]SFC staat voor System File Checker.
  Met het commando SFC.exe kan je beschermende systeembestanden controleren.

  Leesvoer[/quote:786b5e1355]

  bedankt hé ! En wanneer je dan een corrupt systeembestand vindt kan je die makkelijk vervangen ?
 • [quote:aafc8d2f22="Pieterwasthemax"]bedankt hé ! En wanneer je dan een corrupt systeembestand vindt kan je die makkelijk vervangen ?[/quote:aafc8d2f22]

  Zoals dus op de site staat die m@rc gaf: hij haalt dan het bestand uit je dllcache map of vanaf de installatie-cdrom van windows…

  Maar ziet hij ge-update bestanden ook als aangepast, en worden protected files wel ge-update, of zijn dat bestanden van windows die nooit horen te veranderen?
 • [quote:2bc63b5632]Is het veilig om sfc /scannow te doen op een pc

  Als je SFC draait doet dit programma niets zonder het jou te vragen.
  Je tikt SFC in bij start - uitvoeren.
  Je komt dan in een nieuw scherm waarin wordt aangegeven dat het een controle programma is van systeembestanden. Je geeft nu aan dat je wilt starten en je ziet een voortgangsbalk verschijnen.
  Als er een programma, meestal een .dll, wordt gevonden met een afwijkend controlegetal dan hetgeen in je pc bekend was dan stopt sfc en krijg je een schermpje met de melding van het gevonden prog met de datum de bestandsgrootte en de versie. Daarnaast zie je de datum de bestandsgrootte en de versie van het oude progje.
  Daaronder wordt je gevraagd wat je wil doen. Het controle getal aanpassen, het oude progje terugzetten (je moet dat wel beschikken over de cd of i.d. waar dat oude progje nog opstaat. Of van alle nog komende progjes die afwijken het controle getal zonder jouw tussenkomst te corrigeren naar het laatste progje.
  Je kunt natuurlijk ook stoppen met SFC zonder dat er wat gebeurt is.
  Als de voortgangsbalk bijna vol is dan kan het voorkomen dat je een aantal of een groot aantal meldingen krijgt dat sfc een aantal progjes vindt die niet meer gekoppeld zijn aan een toepassing, dus meestal toepassingen die je heb verwijderd van je programma. Ook nu wordt gevraagd of je het controlegetal wilt aanpassen, dus bij een volgende sfc weet hij dat die progjes niet meer bestaan en laat ze dus ook niet meer zien. Tenminste als je JA hebt gezegd. Ook nu kun je het stuk voor stuk doen als alles in 1 keer als je voor die mogelijkheid kiest.
  Als je dit voor de eerste keer doet dan zou ijk ze stuk voor stuk laten zien door sfc, het duurt dan wel wat langer maar je weet dan wel wat het doet.
  Tenslotte als je een keuze niet zeker weet vink dan aan dat hij het voor dat progje bij het oude moet laten.
  Succes er mee.
  [/quote:2bc63b5632]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.