Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Map zichtbaar en toch niet bestaand... of wel?

Anoniem
Maarten81
16 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  In mijn Startmenu staat een map, geinstalleerd door de software van mijn Wireless accesspoint. Hij is aanroepbaar, en de drie snelkoppelingen in de map werken allemaal.

  Echter, als ik de map wil verplaatsen (naar een submap genaamd Utilities) krijg ik de foutmelding "Kan bestand niet verplaatsen. Kan geen gegevens van het bronbestand of op de bronschijf lezen." Ook is vanuit het startmenu geen contextmenu oproepbaar voor die specifieke map (rechter muisknop). In de verkenner is dat wel mogelijk, maar bij eigenschappen staat de map afgebeeld als 0 bytes. Ook via de verkenner kan hij niet verwijderd of verplaatst worden. Ook in DOS-box is de map wel te zien en aan te roepen, maar niet verplaatsbaar of verwijderbaar. De map heeft geen systeem- of read-only attribuut.

  Ik heb Norton Antivirus, AdAware en uitgebreid Scandisk er op los gelaten, maar helaas… geen resulaat. Ik heb zelf het idee dat er een beschadiging in de schijfindex moet zitten, maar hoe vind ik dat, en belangrijker, hoe repareer ik dat? Systeemherstel is geen optie, omdat ik dan veel instellingen kwijt ben die sinds die tijd zijn veranderd.

  Mijn OS is Windows XP Prof; mijn HD heeft NTFS als bestandssysteem. Dat laatste zorgt ervoor dat ik er dus ook niet met een echte DOS-boot bij kan komen.

  Ik hoop dat jullie een oplossing kennen?

  Alvast erg bedankt!!

  Groeten, Maarten
 • Je zou kunnen proberen om in de veilige modus te starten en kijken of je er dan wat mee kunt.
 • Helaas, dat maakt niets uit. Toch bedankt.

  Misschien wel vreemd: CHKDSK in DOS-box gestart constateert problemen, maar waarschuwt dat dit alleen gerepareerd kan worden tijdens een verse restart. Als ik dan aangeef dat bij de eerstvolgende restart de scan nogmaals uitgevoerd moet worden, worden er geen problemen geconstateerd :-? :o

  Ik snap daar he-le-maal niets van…

  -Maarten
 • [quote:78cd3e4fc1="Maarten81"]Ook in DOS-box is de map wel te zien en aan te roepen, maar niet verplaatsbaar of verwijderbaar. [/quote:78cd3e4fc1]Dos-box: via cmd of via opstartdiskette?  Al een chkdsk geprobeerd in dos (via opstartdiskette)?

  Wat je verder kan proberen [zowel te proberen vanuit veilige modus en via dos (opstardiskette)] is de bestanden te hernoemen. Zal allicht niet lukken, maar zoals iemand schrijft: nooit geschoten is steeds mis!
  Ook te proberen: een ander bestand (mag een tekstbestand zijn) kopiëren naar gelijk welke map. Op die plaats dàt bestand hernoemen naar één van de bestanden in de map waarover je spreekt. (hij zal protesteren: wil je de extentie wel wijzigen -ja zeg je dan maar)
  En dan dàt bestand naar de map met de foute bestanden kopieren en dit foute bestand dus op die manier proberen te overschrijven.
  Als dit dan wel lukt, kan je het daarna normaal wèl wissen.
 • [quote:c83005b325="Passer"]
  Dos-box: via cmd of via opstartdiskette?
  [/quote:c83005b325]

  Via cmd; met een echte DOS-bootdisk kan ik mijn HD toch niet benaderen? Ik heb nl. NTFS. Of is chkdsk op een bootdisk toch in staat om een NTFS-schijf te benaderen??

  [quote:c83005b325="Passer"]
  Al een chkdsk geprobeerd in dos (via opstartdiskette)?
  [/quote:c83005b325]

  Zie boven?

  [quote:c83005b325="Passer"]
  Wat je verder kan proberen [zowel te proberen vanuit veilige modus en via dos (opstardiskette)] is de bestanden te hernoemen. Zal allicht niet lukken, maar zoals iemand schrijft: nooit geschoten is steeds mis!
  [/quote:c83005b325]

  Geprobeerd, helaas: werkt niet. Het gaat trouwens niet om de bestanden [i:c83005b325]in[/i:c83005b325] de map, maar om de map zelf.

  [quote:c83005b325="Passer"]
  Ook te proberen: een ander bestand (mag een tekstbestand zijn) kopiëren naar gelijk welke map. Op die plaats dàt bestand hernoemen naar één van de bestanden in de map waarover je spreekt. (hij zal protesteren: wil je de extentie wel wijzigen -ja zeg je dan maar)
  En dan dàt bestand naar de map met de foute bestanden kopieren en dit foute bestand dus op die manier proberen te overschrijven.
  Als dit dan wel lukt, kan je het daarna normaal wèl wissen.
  [/quote:c83005b325]

  Ik hoop dat ik goed begrijp wat je bedoelt… ga ik meteen proberen.


  Helaas, ik krijg zo'n bestand niet naar die map gekopieerd. Niet met slepen in het startmenu, niet via de verkenner en niet via cmd (DOS-box).

  In ieder geval bedankt voor de moeite; heb je misschien nog een geniale inval?

  -Maarten
 • Vergeet ik steeds: dos werkt niet bij ntfs (maar 'k heb zelf bewust geen ntfs, vandaar)
  Er bestaat wel zo iets als nftsdos, daarmee kan je een nfts-geformateerde-schijf via dos tòch benaderen, maar 'k heb er nog nooit mee gewerkt.
  Hier te downen:

  http://www.ntfs.com/products.htm
  http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/ntfsfloppy.shtml

  Misschien toch maar proberen?

  Edit: net gevonden: meer uitleg
 • Bedankt, ga ik proberen als ik even tijd heb. I'll keep in touch…

  -Maarten
 • Inderdaad, met NTFSreader kan ik bij m'n HD. Echter, als ik dan chkdsk probeer te runnen krijg ik de error: "This program can not be run in DOS mode." :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

  *zucht van moeheid*
 • Je moet natuurlijk de chkdsk van dos hebben…
  Maar euh… waar haal je die…? - of was het scandisk.exe in die tijd?
  Maar wacht eens even: download een bootdisk (ik nam juist de Dos 6.22-bootdisk) en daar staat een scandisk.exe op.
  Haal die er van af en plaats hem op je hd.
  Van daaruit (in nftsdos dus!) uitvoeren - dan moet chkdsk/scandisk wel lukken.
 • Waarom zo moeilijk? Je kunt gewoon in een DOS-box het commando [b:6e5f311d03]chkdsk
  [/b:6e5f311d03] ingeven. Windows meldt dan dat dat pas kan worden uitgevoerd na een herstart. Gewoon herstarten en het commando wordt uitgevoerd.
  Een tweede mogelijkheid (als WinXP bv niet wil starten) is om dit commando via de Recovery Console uit te voeren. Boot vanaf WinXP CDROM, ga naar Repair log in als Administrator en geeft het commando daar in.
 • [quote:b083828afc="Binary"]Waarom zo moeilijk? Je kunt gewoon in een DOS-box het commando [b:b083828afc]chkdsk
  [/b:b083828afc] ingeven. Windows meldt dan dat dat pas kan worden uitgevoerd na een herstart. Gewoon herstarten en het commando wordt uitgevoerd.
  Een tweede mogelijkheid (als WinXP bv niet wil starten) is om dit commando via de Recovery Console uit te voeren. Boot vanaf WinXP CDROM, ga naar Repair log in als Administrator en geeft het commando daar in.[/quote:b083828afc]

  Dat heb ik dus ook zo gedaan, maar bij een scan voor opstarten van Windows worden er dus [i:b083828afc]geen[/i:b083828afc] problemen gedetecteerd, vreemd genoeg alleen bij een DOS-box.

  De tweede optie ken ik niet. Is dat niet erg link m.b.t. verlies van gegevens door opnieuw Windows Setup te starten?

  @Passer: ga ik proberen. Thnx…
 • [quote:95325eb331="Maarten81"]Is dat niet erg link m.b.t. verlies van gegevens door opnieuw Windows Setup te starten?[/quote:95325eb331]

  Nou nee, vooral niet omdat je helemaal geen setup start. Je start het Recovery Console, wat geheel iets anders is. En je start daar ook chkdsk, zoals je dat nu ook gedaan hebt. Omdat Windows bij jouw nog wil starten hoeft dat dus ook niet via RC, alleen maar in geval van nood…
  Scandisk zal overigens niet helpen, want dat is een DOS utility die niet met NTFS overweg kan.
 • Okee, hartstikke bedankt. Ik ga het proberen en laat weten wat het resultaat is.
 • Met de recovery-console kan ik inderdaad m'n HD scannen. En er worden dus inderdaad fouten gevonden. Maar repareren, ho maar. De enige schakelopties in de RC zijn /P en /R. De optie die ik nodig heb, /F, werkt dus niet :evil:

  Er moet toch nog wel iets te verzinnen zijn? Ik ben weliswaar van plan om binnenkort mijn computer opnieuw te installeren, maar eigenlijk moet dit toch op te lossen zijn.

  Heeft er nog iemand suggesties?

  -Maarten
 • Maar de optie /R zou [i:290e1f3f10]alle[/i:290e1f3f10] andere opties moeten insluiten. Als je dus de [b:290e1f3f10]R[/b:290e1f3f10]epair opties ingeeft, dan zou de [b:290e1f3f10]F[/b:290e1f3f10]ix optie niet meer nodig moeten zijn. Afgezien daarvan: je kunt toch binnen Windows in een DOS-box het commando [b:290e1f3f10]chkdsk /f[/b:290e1f3f10] ingeven, waarna dit na een herstart wordt uitgevoerd?

  Als het bij jou niet lukt om de fouten te herstellen, dan zullen dat mogelijk onherstelbare fouten zijn? En in dat geval is een herinstallatie nu misschien beter dan wachten tot Windows zelf niet meer zal starten. Nu kun je in elk geval nog backups maken…
 • Nou, het gekke is dus eigenlijk dat chkdsk wel degelijk fouten vindt als ik een DOS-box gebruik. Hij vraagt dan ook netjes of chkdsk uitgevoerd moet worden bij de eerstvolgende herstart, omdat enkele vitale windowsbestanden nodig zijn die op dat moment niet beschikbaar zijn (o.i.d.). Bij de herstart wordt chkdsk (of scandisk) dan ook netjes geladen, maar er wordt dan dus geen enkele fout gevonden. Rara…

  Wat betreft de herinstallatie: dat was ik inderdaad van plan, dus misschien dan meteen maar. Backups heb ik zo goed als up-to-date, dus dat is geen probleem.

  Ondanks dat blijf ik het vreemd vinden dat dit niet anders gerepareerd zou kunnen worden. We kunnen het natuurlijk onder de standaardgrillen van MS schuiven… :wink:

  Hoe dan ook, bedankt voor het meedenken allemaal!

  -Maarten

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.