Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Méér geheugen in Dosbox?

None
6 antwoorden
 • Ik probeer onder Windows XP in een DOSbox Lotus 1.2.3 te laten draaien, maar krijg een MEM error.
  Vroeger moest in CONFIG.SYS het volgende staan:
  DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS
  DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE
  Maar in Windows XP vind ik geen EMM386.EXE meer!
  Ik heb nog eens even gekeken hoe het met het geheugen zit (MEM) als Lotus123 in een DOSbox is geladen. Het lijkt in Extended memory te zitten, want er is 4194304 EMS beschikbaar en 0 Extended, hoewel dat laatste wèl is geconfigureerd.
  Weet iemand of er een oplossing is voor dit probleem?
  Bedankt voor een antwoord.
 • Start je gewoon een dosbox en daarvandaan je lotus123? Of heb je een PIF-file gemaakt? Met de laatste kun je van alles configureren.
 • Mijn idee, zo deed ik dat onder Windows98 ook!
  Maar, zoals ik al zei ontbreekt EMM386.EXE in WindowsXP, dus wat zet ik in een PIF-file, AUTOEXEC.BAT / CONFIG.SYS ?
 • Ik heb geen WinXP tot mijn beschikking, In Win2K heb je ook geen EMM386 en kun je wel [i:c1f648335b]expanded memory[/i:c1f648335b] en [i:c1f648335b]extended memory[/i:c1f648335b] instellen in pif-file.
 • In Windows XP worden dit soort zaken ook niet geregeld door middel van config.sys, maar door config.nt in de windows\system32 directory. Ook is er geen emm386.exe aanwezig in windows xp.

  Door ervaring ben ik erachter gekomen dat je de optimale geheugenconfiguratie bereikt, door in config.nt alleen de regel 'emm=ram' toe te voegen en eventueel het aantal files te verhogen. In autoexec.nt kun je in principe alles weghalen, behalve de eerste regel '@echo off'
 • Leo, het werkt. Simpel doch effectief.
  Bedankt!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.