Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Netwerk Windows XP ~ Windows '95

Hans.Vosman
24 antwoorden
 • Een vriend van in de zeventig is zo dapper geweest een nieuw systeem aan te schaffen. Het afgelopen jaar heeft hij proefgedraaid op een oude Pentium 90 met Windows '95 en nu heeft 'ie ineens het nieuwste van het nieuwste met Windows XP. (Ik jaloers dus!) Nu help ik hem veel met zijn computer, maar in Windows XP ben ik nog niet thuis.

  Probeem:
  Hij wil graag zijn oude W95 systeem via een cross-over kabel (netwerkverbinding) met het nieuwe WXP systeem verbinden om bestanden over te kunnen zetten, maar ook om het oude systeem nog voor back-up doeleinden te kunnen gebruiken. Maar ik krijg zoiets simpels als dit netwerkje niet aan de praat.

  Het oude W95 systeem zou goed ingesteld moeten zijn, want dat "praat" keurig met mijn laptop (W98SE), die ik ter controle meegenomen had. (Daarmee is tevens aangetoond dat de kabel in orde is.)
  In XP heb ik het IP-adres en het subnetmask van de netwerkkaart in overeenstemming gebracht met die op het W95 systeem. (adressen: 192.168.0.1 en 192.168.0.3, subnetmask 255.255.255.0). De werkgroep op het W95 systeem heet "Thuis", dus dat heb ik ook op het XP systeem proberen in te stellen. Dat lukt wel, maar bij latere controle blijkt steeds dat het hardnekkig vasthoudt aan 'MSHOME". Ook goed, dan de werkgroep op het W5 systeem ook maar MSHOME genoemd, maar het netwerk komt niet in de lucht. OP beide systemen zijn alle harde schijven, de CD/DVD drives en de floppy drives volledig gedeeld, dus daar kan het ook niet aan liggen.
  Aanvankelijk zag het W95 systeem het XP systeem wel, maar de harde schijven konden niet benaderd worden. In verkenner op het XP systeem is niets te zien.

  Pingen van het XP systeem naar het W95 lukt overigens wel, evenals naar de eigen netwerkkaart (127.0.0.1) overigens. Als ik me goed herinner van gisteravond lukt pingen vanaf het W95 systeem eveneens, maar dat weet in niet zeker meer.

  Op het XP systeem is aangelogd met Gebruiker en niet met de "Mangement Consultant" - waar dat dan ook voor moge staan.

  Iemand enig idee wat ik nog kan uitproberen?

  Alvast bedankt - mede namens die oude baas,
  Kees
 • start > programma's > buro accesoires > communicatie > wizard netwerk instellen.

  loop deze wizard door op de xp computer, aan het einde kun je een diskette maken voor die andere pc, dit doe je en die diskette stop je erin, op die diskette staat nu een filetje (weet de naam zo niet) die open je en dan zie je het denk ik vanzelf.
 • Dat filetje heet netsetup.exe
 • Jammer, pcguy, dat heb ik al geprobeerd.
  Die truck werkt alleen vanaf W98. Dus niet op W95.

  Maar in elk geval bedankt voor je reactie.
  Groeten,
  Kees
 • [quote:5a6f0ca864="Kees Schelling"]Jammer, pcguy, dat heb ik al geprobeerd.
  Die truck werkt alleen vanaf W98. Dus niet op W95.

  Maar in elk geval bedankt voor je reactie.
  Groeten,
  Kees[/quote:5a6f0ca864]
  Windows 95 staat bekend om de slechte netwerk ondersteuning
 • Hmm, bij mij thuis werkend gekregen. Wat is je primaire netwerkaanmelding op je WIn95 systeem? Kies Microsoft Family. Dan werkt het. Op Windows aanmelding kreeg ik het zelf niet aan de praat. Wat je er voor moet doen? Dat is een heel verhaal omdat ik niet weet hoe de WIn95 installatie eruit ziet. Staat op mijn homepage onder thuisnetwerk en een paar keer klikken.
 • Staat inderdaad op Windows aanmelding.
  Ik schrijf je suggestie om aan te melden als Client voor Microsoft netwerken bij op het lijstje met mogelijke oplossingen. (Ik weet hoe dat moet, in dat opzicht werkt het bij W95 nagenoeg hetzelfde als bij W98.)
  - Komende week ga ik er weer een avond heen om te zien of ik die twee systemen toch nog met elkaar kan laten praten.
  Onderhand begin ik toch lichtelijk onpasselijk te raken van de verschrikkelijke gebruikersonvriendelijkheid (en instabiliteit) van Microsoft producten - en tegen wat een prijzen! XP barst van de "wizzards", maar het simpel toevoegen van een systeem (laat staan een W95 systeem) in een netwerk zonder dat er ook meteen een internetverbinding gedeeld moet worden staat er niet bij!
 • [quote:e5367cd391="Kees Schelling"]Microsoft producten - en tegen wat een prijzen! XP barst van de "wizzards", maar het simpel toevoegen van een systeem (laat staan een W95 systeem) in een netwerk zonder dat er ook meteen een internetverbinding gedeeld moet worden staat er niet bij![/quote:e5367cd391] Hmm, dat is dacht ik niet waar. Je hebt 3 keuzes (na 2x volgende).
  1. Internet komt binnen op de computer zelf
  2. Internet komt binnen via residential gateway oid
  3. Anders

  Bij anders kom je eventueel op een gewoon netwerk uit.

  De Windows 95 problematiek staat er volgens mij los van, omdat:
  1. Het een WIndows aanmeld probleem betreft van de Windows 95 machine
  2. WIndows 95, volgens mij, op een speciale wijze moet zijn geïnstalleerd. Dat is niet simpel op te vangen met een speciale diskette.

  Neemt niet weg, dat Microsoft nog steeds hoort te vertellen hoe het dan wel zou moeten werken.
 • In het Configuratiescherm onder het tabblad Beveiligingen/Externbeheer kan je aan vinken Externbeheer inschakelen.
 • [quote:d8dc8e2d49="MGSpecial"]In het Configuratiescherm onder het tabblad Beveiligingen/Externbeheer kan je aan vinken Externbeheer inschakelen.[/quote:d8dc8e2d49] Deze optie staat bij mij uitgevinkt, staat overigens onder Systeem, tabblad Verbindingen van buitenaf op het COnfiguratiescherm. Dus niet nodig om WIndows 95 te laten werken.
 • Nou ja…

  Ik ben vanmiddag weer ruim drie uur bezig geweest en heb ook mijn laptop met W98SE + hub + kabels meegenomen.
  Maar Windows XP wenst op geen enkele manier te praten met noch Windows '95, noch Windows "98SE. Zelfs als ik voor het configureren van '98SE de door XP speciaal daarvoor gecreëerde diskette gebruik.
  '95 en '98SE zien elkaar onmiddellijk, dus de bekabeling is OK.
  Het enige wat is gelukt is dat '98SE het XP systeem "ziet", maar bij de - overigens wel gedeelde - schijven komen - forget it!
  Alle aangereikte tips heb ik inmiddels wel uitgeprobeerd, maar het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg.
  Heb inmiddels ook bij iemand in de buurt die veel van computers weet mijn licht eens opgestoken, maar die had een tijdje geleden exact hetzelfde probleem en was er na een paar weekenden ploeteren maar mee opgehouden.

  Onbegrijpelijk (en onvergeeflijk) dat Microsoft het gebruikers zó moeilijk maakt. Het eerste wat veel mensen die overgaan op een XP systeem doen is toch juist het overzetten van hun gegevens van een oud 9x systeem via een netwerkverbinding!

  Weet iemand een goed boek waar e.e.a. compleet(!) staat beschreven? Er zijn heel veel instellingen die goed moeten staan wil het werken: TCP/IP instellingen, gebruikersinstellingen, (XP) firewall, toegangsrechten (notabene!), identificatie, Windows aanmelding dan wel aanmelding voor Microsoft netwerken enz. Daar valt voor een gewoon mens niet uit te komen.
  Ik zie me nou haast genoodzaakt zélf dat stomme XP aan te schaffen om e.e.a. rustig thuis te kunnen uitzoeken - maar dát gun ik die Gates natuurlijk niet!!
 • Het kan wel alleen je moet even hier lezen.
  Edit
  www.tweakers.net
  Edit
  als de link niet werkt dan deze:
  http://gathering.tweakers.net/forum/find
  Vul deze combinatie in: "XP + 95 + Netwerk"

  @ taco78 (Windows 95 staat bekend om de slechte netwerk ondersteuning)
  Het hele KLM (schiphol) netwerk draaid hier op. :lol: Het werkt dus soms wel.(met hoge uitzondering dus)

  Gr, NoNoAD
 • Tja, bij mij werkt het dus wel. Pas een 386 systeem toch maar omgebouwd naar een 486DX2. WIn95 erop en tja, het liep eigenlijk zonder problemen. Alleen die Primaire netwerkaanmelding moest ik wijzigen. En Internet Exlorer 4 bleek toch wel stevig verouderd … Ik draai dus wel WIn95 met de active desktop …
 • Wat voor een netwerkkaartje zit er in het Pentium 90 systeem?
  Als dat een oudere netwerkkaart is zou ik het eens met een andere (nieuwe) netwerkkaart proberen.

  Heb je eventuele firewalls op de PC's uitstaan tijdens het configureren van het netwerk?
 • [quote:b16426661f="Wouter D"]Wat voor een netwerkkaartje zit er in het Pentium 90 systeem?
  Als dat een oudere netwerkkaart is zou ik het eens met een andere (nieuwe) netwerkkaart proberen.

  Heb je eventuele firewalls op de PC's uitstaan tijdens het configureren van het netwerk?[/quote:b16426661f]Dat zijn goed punten. Heel soms is de netwerkkaart kapot of ligt er een firewall dwars. Een defecte netwerkkaart wordt soms wel goed geïnstalleerd, maar ja pingen naar de andere computer werkt dus niet terwijl alles okay lijkt te zijn. Helaas is zoiets alleen herkenbaar in een al goed werkend netwerk en bij iemand zoals ik, die meerdere kaartjes heeft. Pas is er bij mij dus nog eentje naar het afval gegaan omdat het kaartje gewoon niet werkte.
 • De netwerkkaarten zijn zonder meer in orde. De W95 PC en een W98SE laptop kunnen uitstekend in het netwerk samenwerken.
  Op de W95 PC is geen firewall geïnstalleerd en op de XP computer heb ik die (tijdelijk) uitgeschakeld.

  Op de link van NoNoAd staat inderdaad heel veel informatie. Daarmee zal het uiteindelijk ook wel gaan lukken, na heel veel geëxperimenteer.
  Maar wat ik zoek is een systematisch opgezet stappenplan dat alle relevante instellingen langs loopt en "gegarandeerd" tot succes leidt. Zoiets moet toch bestaan?!!
  Het is toch te gek voor woorden dat ik éérst zelf XP voor zeer grof geld moet aanschaffen, en daar vervolgens avonden-, zo niet wekenlang thuis mee moet gaan zitten experimenteren voordat ik iemand 60 km verderop kan helpen?
  Maar goed, als er niets anders opzit….. ik kan die man ook niet laten zitten!
 • [quote:43840bff3e="Kees Schelling"]Maar wat ik zoek is een systematisch opgezet stappenplan dat alle relevante instellingen langs loopt en "gegarandeerd" tot succes leidt. Zoiets moet toch bestaan?[/quote:43840bff3e]
  Geen echt stappenplan, maar wel alle informatie op een rijtje:
  Aanmelden op Windows en zo'n beetje de rest van de pagina. Voor Windows XP ligt het er een beetje aan hoe je een en ander hebt ingesteld. Zelf ga ik er van uit dat je de eenvoudige thuinetwerk configuratie gebruikt met gelijke groepsnamen. De gebruikersnamen hoeven niet persé gelijk te zijn, maar helpt misschien wel. En heel goed dat je meldt dat het netwerk verder correct werkt met een WIn98 systeem. Dan is de hardware dus okay. Zeker als de WIn98 wel probleemloos op de WInXP machine kan komen.
 • Hans,

  Ik heb gelijk even je aanbevolen link gevolgd, maar het allemaal natuurlijk nog niet kunnen uitproberen.
  Ziet er erg goed uit - je zou zeggen dat er nu toch wel uit moet zijn te komen. Ik heb het document voor de zekerheid meteen maar even gekopiëerd naar mijn eigen systeem.

  Overigens heb ik gisteren in arren moede toch maar een eigen versie van Windows XP Home aangeschaft. Over de prijs en dat ik het dan maar op één systeem kan gebruiken zullen we het verder maar niet meer hebben (%$#@&%$).
  Maar als dat me een paar keer heen en weer rijden van Bennekom naar Hilversum uitspaart heb ik die kosten gauw terug verdiend. Bovendien denk ik dat de oude baas ook in de toekomst nog wel eens met vragen aan de telefoon zal hangen en dan kan ik hem met een eigen XP voor de neus natuurlijk ook veel beter helpen. En tenslotte: vroeg of laat moeten we natuurlijk bij ons thuis toch óók aan de XP speen, dus dan maar gelijk.

  De komende dagen / paar weken wordt het dus eerst XP op mijn eigen systeem installeren (naast W98SE) en daarna ga ik proberen het in ons eigen netwerk op te nemen. Daar zit van alles in: W95, W98, W89SE, WME, een router en ook nog een printerserver. Verder zowel desktops als een laptop (PCMCIA).
  Als ik dáár allemaal doorheen ben - en dankzij alle inmiddels gekregen tips gaat dat dus lukken - moet het aansluiten van die W95 machine op dat XP systeem bij die vriend een eitje zijn.

  Hoewel, het blijft natuurlijk Gatesware….!

  Ik laat t.z.t. hier nog wel weten hoe het allemaal is uitgepakt.
  Groeten en nogmaals bedankt,
  Kees
 • [quote:b4cf124a6f="taco78"]Windows 95 staat bekend om de slechte netwerk ondersteuning[/quote:b4cf124a6f]Onzin! Ik heb een netwerk met een switch, waarin drie smaken: Windows XP (automatisch met de wizard ingesteld), een Windows ME en een ouwetje met Windows 95. Loopt als een trein. Moet hier wel aan toevoegen dat het internetdelen meteen goed was, maar het elkaar onderling zien aanvankelijk ook niet lukte. Daartoe heb ik op alle drie de systemen ook NETBEUI geïnstalleerd. Werkt sindsdien probleemloos.

  Jan de Boer
 • Onzin of niet, je bent dan toch één van de weinigen die de zaak zonder al teveel problemen in de lucht krijgt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.