Vraag & Antwoord

OS Windows

win 95 installeren via diskettes lukt niet

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Hallo,

  hier is mijn vraag: ik heb Win XP zonder succes geïnstalleerd op m'n computer (al 4x geprobeerd en telkens foutmeldingen bij opstarten). Als enige alternatief heb ik oude disketten met Win95 (tja…)

  Probleem is: ik heb de c-schijf tijdens installatie Win XP geformatteerd (NTFS), setup afgebroken en heropgestart. In m'n Bios de opstartvolgorde aangepast => windows95 opstartdiskette (A:) laad ie wel maar dan begint het probleem: als ik de eerste installatiediskette laad en install druk dan krijg ik: a: win install of zoiets. Als ik van a: naar c: wil overschakelen dan herkent ie mijn c: schijf niet. Wat nu gedaan?

  Ik heb (dringend) hulp nodig!!!
 • Het probleem is waarschijnlijk dat je je schijf hebt ingesteld als NTFS-schijf. Je moet dit terug doen naar een Fat16 of liever een Fat 32 schijf. Dos herkent volgens mij geen NTFS schijven en windows 95 ook niet.

  Je moet de partitie die je hebt aangemaakt weer verwijderen met je Windows XP cd en dan weer opnieuw aanmaken als een Fat32 partitie.
  Als het goed is kan je dan windows 95 wel installeren.
 • Dank je voor de tip;

  ik krijg evenwel niet de mogelijkheid om anders dan NTFS te formatteren (3 mogelijkheden krijg ik: NTFS (snel formatteren), NTFS of geen wijzigingen aan partitie brengen)

  Wat nu gedaan??
 • Je moet tijdens de windows XP setup procedure ook aangeven op welke partitie je het besturingsysteem wil zetten (hier dus maar een keuze).

  In dit scherm kun je ook kiezen om partities te verwijderen, doe dit. Sluit daarna setup af en begin met de setup van windows 95
 • Of je kan op www.bootdisk.com een Windows 98SE bootdisk halen en een fdisk uitvoeren.
  Win 98SE omdat deze grote harde schijven kan formateren.
 • Fdisk op de win98 bootdisk(herpartitioneren) werkt oo goed. is et gelijk fat 32…
 • ik zit hier echt in de ****:

  heb het volgende gedaan:

  win xp cd-rom laten laden tijdens opstarten, dan tijdens setup partitie verwijderd en setup afgesloten, daarna heropgestart met win95 opstartdiskette; resultaat:

  dos-scherm met a:
  als ik c: intik zegt ie: invalid drive specification

  als ik eerste installatiediskette insteek en install intik, zegt ie:
  win install.exe
  als ik dan enter, dan komt er: bad command or file name

  Damn, wat nu gedaan??? :cry:
 • je moet nog partities maken, doe je 1e diskette van Win95 (of de bootflop van Win98) erin en typ
  [code:1:8120a1f5df]fdisk[/code:1:8120a1f5df]
  maak een primaire partitie, gewoon maximale grote (je wilt maar 1 OS installeren neem ik aan)
  reboot en probeer de install weer
 • WIn95 bestaat in een aantal smaken. De eerste versie kent geen FAT32. Win95 OSR2.1 kent bijvoorbeeld wel FAT32. Zelf heb ik ook nog een diskette versie liggen 8), dat is dus ook een FAT16 versie. DIe gebruik ik dus nooit.
 • tja,

  heb nu ontdekt dat de eerste cd (van de reeks) met windows 95 installatie ontbreekt. Kan dit de reden zijn?

  Zal ik win95 installatie kunnen starten vanaf a: prompt zonder dat computer in dos de c-drive herkent?
 • Probeer dit programma eens, het is een bootmanager waar een efdisk bij zit, past makkelijk op een diskette (opstarten via opstartdiskette dus).
  Misschien kun je met dat programma weer een partitie aanmaken.
 • [quote:950564122e="Kodro"]heb nu ontdekt dat de eerste cd (van de reeks) met windows 95 installatie ontbreekt. Kan dit de reden zijn?[/quote:950564122e] Misschien. Als je Fdisk draait zal NTFS en FAT32 waarschijnlijk herkend worden als een non-DOS partitie. Deze kan, iha, gewoon verwijderd worden. Vervolgens kun je DOS partitie maken. Een 16bit FAT gaat overigens tot partities van 2GB.
  De Win95 update diskette versie die ik heb, bestaat overigens uit 13 diskettes. Zoveel meer passen er ook niet in de doos. Als ik die diskette zo bekijk, dan is dat een echte installatie diskette. Ik zie zo geen opstart diskette bijzitten.
  Zelf heb ik ooit een aantal backup diskettes voor de OSR2.1 versie gemaakt, toendertijd heb ik die backup (die ik later nooit meer terug heb gezien), afgebroken. In mijn diskette bak zit daarvan nog een opstart diskette, vervolgens een diskette 1, en de diskette 2 t/m 26 (of 13) bevatten CAB bestanden. Het exacte aantal weet ik niet omdat ik die backup heb afgebroken. Ik zou iets van 26 diskettes verwachten en die heb ik dus nooit gemaakt.
 • Hoi, wat je ook kunt doen is de harde schijf in het BIOS verwijderen.
  Daarna weer aanmelden, en dan een partitie aanmaken met FDISK van je diskette.

  Succes.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.