Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP start bij het 1e start altijd nog een keer op

None
18 antwoorden
 • Windows XP (prof) "crashed" bij de 1e keer opstarten en start daarna vervolgens opnieuw (goed) op. Het opnieuw opstarten doet zich ook voor in de veilige modus, wanneer er dus geen programma's en drivers geladen worden. Het is mij niet duidelijk waardoor dit veroorzaakt wordt. De ene keer start het systeem op tot aan het bureaublad, inclusief alle pictogrammen in de systemtray, de andere keer komt het systeem niet verder dan het XP logo. Bij de 2e keer opstarten is het systeem altijd stabiel. Programma's crashen nooit. (Het opstartprobleem lijkt zich dus voor te doen als het systeem nog koud is)

  Ik heb intussen alles nagesnuffeld, maar kan de oorzaak van het probleem nog steeds niet achterhalen. Alle noodzakelijke xp patches en hardwaredrivers (incl laatste mobo drivers) zijn geinstalleerd. Ook de BIOS heb ik tot 2 maal toe succesvol geflashed. Het logboek laat wanneer ik normaal opstart geen foutmeldingen zien. Start ik in de veilige modus dan worden er zowel bij toepassing als systeem enkele foutmeldingen geregistreerd, namelijk:

  Bij toepassing:

  Type gebeurtenis: Fout
  Bron van gebeurtenis: VSS
  Categorie van gebeurtenis: Geen
  Gebeurtenis-ID: 8193
  Beschrijving:
  Fout van de Volume Shadow Copy-service: onverwachte fout bij het aanroepen van routine CoCreateInstance. hr = 0x80040206.

  Type gebeurtenis: Fout
  Bron van gebeurtenis: EventSystem
  Categorie van gebeurtenis: (50)
  Gebeurtenis-ID: 4609
  Beschrijving:
  Het COM+-gebeurtenissysteem heeft bij de interne verwerking een ongeldige resultaatcode gevonden. HRESULT is 8007043C voor regel 44 van d:
  t\com\com1x\src\events\tier1\eventsystemobj.cpp.

  Bij systeem:

  Type gebeurtenis: Fout
  Bron van gebeurtenis: DCOM
  Categorie van gebeurtenis: Geen
  Gebeurtenis-ID: 10005
  Gebruiker: NT AUTHORITY\SYSTEM
  Beschrijving:
  DCOM kreeg foutmelding 'Deze service kan niet in veilige modus worden gestart. ' bij het starten van de EventSystem-service met de argumenten '' om de server {1BE1F766-5536-11D1-B726-00C04FB926AF} te starten


  Mij is echter niet duidelijk wat deze foutmeldingen inhouden en of deze de oorzaak zijn van mijn opstartprobleem.

  Ok, nu ff wat info over mijn systeem:
  Moederbord: MSI KT6 Delta
  CPU: AMD XP 3000
  Geheugen: 512 MB DDR
  Harde schijf: Seagate 120 GB Serial Ata
  Videokaart: ATI Radeon 9600 Pro
  Geluidskaart: Terractec DMX6 fire 24/96

  Heeft iemand een idee, hoe dit probleem op te lossen?
 • Je videokaart of Moederbord heeft waarschijnlijk niet zo lang meer.
  Probeer je videokaart is te vervangen door een andere (ff eentje lenen of zo) en kijken of het dan nog gebeurt. Ik geef echter meer kans aan een kapot mobo. Succes
 • [quote:fa0b83a510="turbo-pascal"]Je videokaart of Moederbord heeft waarschijnlijk niet zo lang meer.
  Probeer je videokaart is te vervangen door een andere (ff eentje lenen of zo) en kijken of het dan nog gebeurt. Ik geef echter meer kans aan een kapot mobo. Succes[/quote:fa0b83a510]

  Een kapot mobo (!) terwijl ie na me 2e opstart vlekkeloos fungeert? Ik heb verder geen enkel probleem, namelijk. En me bakkie is net een maand oud. Opstartprobleem doet zich ook voor in veilige modus, dus kan het toch de videokaart niet zijn?
 • [quote:4348dfcf93="Toni Mono"][quote:4348dfcf93="turbo-pascal"]Je videokaart of Moederbord heeft waarschijnlijk niet zo lang meer.
  Probeer je videokaart is te vervangen door een andere (ff eentje lenen of zo) en kijken of het dan nog gebeurt. Ik geef echter meer kans aan een kapot mobo. Succes[/quote:4348dfcf93]

  Een kapot mobo (!) terwijl ie na me 2e opstart vlekkeloos fungeert? Ik heb verder geen enkel probleem, namelijk. En me bakkie is net een maand oud. Opstartprobleem doet zich ook voor in veilige modus, dus kan het toch de videokaart niet zijn?[/quote:4348dfcf93]Prober een videokaart te regelen, die je er even in kan doen. Dan een paar keer opstarten en afsluiten, kijken of het dan nog gebeurt (met die nieuwe videeokaart).
  Je kan ook gewoon windows opnieuw instaleren…

  Nu je zegt dat het nieuw spul is, ga ik wat meer in de richting van windows kijken…
 • ff ander videokaartje erin prikken, kan ik wel ff proberen. Hoewel ik grafisch verder geen comptabiliteitsproblemen heb. Ben dus ff benieuwd, waarom je dit voorstelt.

  Xp opnieuw installeren en dan trapsgewijs software installeren is natuurlijk altijd een goede optie, om het probleem te achterhalen, maar redelijk intensief. Had echt gehoopt dat de oplossing iets dichterbij lag. Dus ik houd me nog steeds warm aanbevolen voor eventuele andere suggesties.

  In ieder geval dank voor je behulpzaamheid. Stel het sowieso erg op prijs dat er gereageerd wordt.
 • [quote:913d4b8eb5="Toni Mono"]ff ander videokaartje erin prikken, kan ik wel ff proberen. Hoewel ik grafisch verder geen comptabiliteitsproblemen heb. Ben dus ff benieuwd, waarom je dit voorstelt. [/quote:913d4b8eb5]Omdat deze fout: [quote:913d4b8eb5]Type gebeurtenis: Fout
  Bron van gebeurtenis: VSS
  Categorie van gebeurtenis: Geen
  Gebeurtenis-ID: 8193
  Beschrijving:
  Fout van de Volume Shadow Copy-service: onverwachte fout bij het aanroepen van routine CoCreateInstance. hr = 0x80040206.
  [/quote:913d4b8eb5]met je videeokaart heeft te maken.

  [quote:913d4b8eb5="Toni Mono"]Xp opnieuw installeren en dan trapsgewijs software installeren is natuurlijk altijd een goede optie, om het probleem te achterhalen, maar redelijk intensief.[/quote:913d4b8eb5]Ik weet niet zeker of dit bij WinXP ook zo is, ,maar bij Windows 98 kon je vanuit win de cd styarten, en dan kopieerde win alle bestanden opnieuw. Kwartiertje werk, en je behoud al je software en instellingen. Ik denk dat dat met WXP ook wel kan…
  [quote:913d4b8eb5="Toni Mono"]Had echt gehoopt dat de oplossing iets dichterbij lag. Dus ik houd me nog steeds warm aanbevolen voor eventuele andere suggesties.[/quote:913d4b8eb5]Windows opnieuw erover. Laatste hulpmiddel : formateren… (maar daar hoef je nu nog niet aan te denken hoor)
  [quote:913d4b8eb5="Toni Mono"]In ieder geval dank voor je behulpzaamheid. Stel het sowieso erg op prijs dat er gereageerd wordt.[/quote:913d4b8eb5]No thanx

  PS:
  Hoe hoog zijn de temperaturen van je pc ? Het is wel ver gezocht, maarja:
  Het kan zijn, dat je CPU (volgens Windows of je BIOS) te warm wordt, en dan start je pc opnieuw op…

  PS2: Sinds wanneer doet dit probleem zich eigenlijk voor ?

  PS3: Ik zie meerdere keren het woord COM ([b:913d4b8eb5]com[/b:913d4b8eb5]munication) in die foutmeldingen voorkomen. Kan het iets met je netwerk/internet te maken hebben… (?)
 • 1) Het opstart probleem doet zich altijd voor bij de 1e start, als het systeem dus nog koud is. Een spontane herstart als gevolg van een te warm systeem heb ik nooit last van.
  2) Probleem doet zich ook voor als ik direct (in de veilige modus opstart. dus de 1e keer dat ik mijn systeem op de dag opstart). Het lijkt mij dus sterk dat de oorzaak bij onstabiele drivers van hardware moet worden gezocht. Immers deze worden niet geladen in geval van de veilige modus.
  3) Soms start het systeem helemaal door (om vervolgens bij het desktopscherm uit de lucht te vliegen) soms herstart het systeem direct na het Windows logo. Vanwege deze willekeur, vind ik het moeilijk om de oorzaak te achterhalen.
  4) Bij de 2e start gaat alles vlekkeloos. Systeem start dus goed door en blijft desnoods dagen stabiel in de lucht.
  5) Er starten slechts 3 a 4 programma's direct met Windows op (o.a. Anitvirus, Firewall). Het uitzetten via MsConfig van deze progs, heeft geen enkel effect. (logisch want in de veilige modus doet zich het probleem ook voor). Bij apparaatbeheer staan uiteraard GEEN vraagtekens, of andere meldingen (bv: dit apparaat werkt niet correct)
  6) Ok, misschien zit de oplossing in de foutmeldingen van me logboek. Als ik daar wat opheldering over zou kunnen krijgen, kom ik misschien verder.

  Misschien kun je hier iets mee. Ik hoor het graag van je, of van anderen uiteraard. Dank voor je reactie.
 • ken ook de voeding zijn die onstabiel is, verouderd elcheapo merk, te weinig stroom krijgt eerste start, of gewoon naar de haaien is
 • [quote:72c751d1a9="taco78"]ken ook de voeding zijn die onstabiel is, verouderd elcheapo merk, te weinig stroom krijgt eerste start, of gewoon naar de haaien is[/quote:72c751d1a9]

  Mmmm…kan ik proberen. Te weinig voeding zou misschien kunnen, maar kapot, lijkt me sterk. Zal bij de volgende start (morgen) , alle USB apparaten (scanner/printer/modem) eens loskoppelen. Ik hou je op de hoogte. Alvast bedankt voor je meedenken.
 • Inmiddels alle USB apparaten losgekoppeld en vanochtend opnieuw opgestart, maar het probleem (dat xp nog een keer opstart) blijft zich voordoen. Het lijkt me dus geen voedingprobleem. Iemand nog suggesties?
 • [quote:6e12d0dfbf="Toni Mono"]Inmiddels alle USB apparaten losgekoppeld en vanochtend opnieuw opgestart, maar het probleem (dat xp nog een keer opstart) blijft zich voordoen. Het lijkt me dus geen voedingprobleem. Iemand nog suggesties?[/quote:6e12d0dfbf]Heeftt niet met je USB-apparaten te maken hoor :roll:
  Hoeveel watt levert je voeding ?
 • 350 Watt… moet voldoende zijn. Probleem deed zich al direct voor na aanschaf. Er gaat kennelijk iets niet goed tijdens de 1e keer opstarten. Iets in me boot.ini niet in orde? Maar waarom start XP de 2e keer wel vlekkeloos op?
 • [quote:ea91f52194="Toni Mono"]350 Watt… moet voldoende zijn. Probleem deed zich al direct voor na aanschaf. Er gaat kennelijk iets niet goed tijdens de 1e keer opstarten. Iets in me boot.ini niet in orde? Maar waarom start XP de 2e keer wel vlekkeloos op?[/quote:ea91f52194]Is het een probleem om Windows eroverheen te gooien ?
  [quote:ea91f52194="Ik"]PS3: Ik zie meerdere keren het woord COM ([b:ea91f52194]com[/b:ea91f52194]munication) in die foutmeldingen voorkomen. Kan het iets met je netwerk/internet te maken hebben… (?)[/quote:ea91f52194]Welke netwerkkaart heb je ? Is er een netwerk ingesteld ?
  (Wat ik zo gok: Windows wil aanmelden bij netwerk, lukt niet (duurt soms lang, gaat soms snel). Hij loopt vast. Reboot, maar nu weet hij dat aanmelden niet gaat, dus dat slaat hij over… Beetje vergezocht, maarja je weet het maar nooit)

  Doet me denken: Welke vorm van Veilige Modus kies je ? Met of zonder Netwerkmogelijkheden ?
 • Ik gebruik geen netwerkkaart, tis een stand-alone machine. Voor internet gebruik ik een USB Modem (ADSL), maar die drivers zijn stabiel. Pittig hè?
 • [quote:51d76a92e4="Toni Mono"]Ik gebruik geen netwerkkaart, tis een stand-alone machine. Voor internet gebruik ik een USB Modem (ADSL), maar die drivers zijn stabiel. Pittig hè?[/quote:51d76a92e4]Ik weet het ook niet meer. Als je er echt last van hebt, moet je gewoon ff je HD formateren en windows opnieuw erop zetten. Hopelijk helpt dat …
 • Post hier anders even de inhoud van c:\boot.ini
 • Turbo thanx voor je tips, van zaken uitsluiten komen we vanzelf bij de oorzaak terecht. Heb mogelijk de oorzaak gevonden. Via Msconfig ff de opstartprocedure bekeken. Op het tabblad "algemeen" stond (om onduidelijke reden) "selectief opstarten" aangevinkt ipv normaal. Nu inmiddels voor normaal opstarten gekozen.

  Fr4ggie: ff kijken of dit het probleem oplost. Zo nee, dan plaats ik ff me boot.ini

  Een ieder die gereageerd heeft, bedankt!
 • Opstartprobleem blijft zich helaas nog voordoen: Hier ff de inhoud van me boot.ini bestand:

  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

  XP staat op partitie C. Ik draai geen dualboot. C is FAT32 (makkelijker te benaderen) D en E zijn NTFS. Ik zou eventueel nog kunnen overwegen om C om te zetten naar NTFS.

  Enig idee of andere suggesties Fr4ggie?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.