Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

98 verwijderen xp erop na dualboot

None
7 antwoorden
 • Ik heb win98 (op de c schijf) en winxp (op de E schijf) op de computer staan.(dual boot)De D schijf is opslag. Door tegenslagen van uiteenlopende aard…. werkt 98, waar ik grotendeels mee werkte, niet meer. Inmiddels heb ik alles wat belangrijk was over kunnen zetten naar XP en wil ik door met XP. Wordt nu tijd om win98 er af te gooien.Hoe pak ik dat aan? Het liefst gooi ik XP naar de c schijf maar ik weet niet of ik die c schijf maar zo kan formatteren, staan door nog bestanden op waar XP wat mee doet? Gaarne uw advies.

  B.v.d.

  Aad
 • Lees de Windows-faq: puntje 19.
 • Mijn c schijf is nogal groot betekent dat dat ik daar verder niet meer mee kan doen? Of kan ik um b.v. d.m.v. partionmagic resizen? En dan alleeen die paar essentiele bestanden er op laten. Is er geen andere amnier te bedenken? misschien d.m.v. partion Magic e.e.a. verplaatsen?
 • Als het goed is gebruik windows xp niets van je c schijf. alleen het dual boot menu zal hier welicht opstaan. als je windows xp op de c schijf installeerd. en je laat je d schijf ongewijzigd hou je gewoon je bestanden. je kan eventueel je c schijf nog partitioneren maar dat is niet nootzakelijk. ook zou ik dan je e schijf maar formateren zodat je alleen een c schijf hebt met windows XP.
  als je c d en je e schijf losse schijfen zijn. (echte een partities) kan je de volgorde veranderen in de bios of de kabels anders er in doen. dan heb je dus je e schijf als c schijf. maar ikw eet niet of hij dan goed opstart
 • Nee, er is geen andere manier dan beschreven. Of je moet inderdaad gewoon Windows XP weer opnieuw installeren op C: en de rest van de installatie weghalen van E:. Maar ik weet niet of dat de bedoeling is.

  Nog even een puntje om aan te denken. In de Windows FAQ staan een aantal bestanden die je op C: moet laten staan. Een bestand wat daar niet genoemd staat maar zeker wel moet blijven staan is BOOT.INI, want anders kun je Windows niet meer starten. Ik heb al gevraagd om dit even aan te passen, maar het staat er nu dus nog even verkeerd.
 • Zou ik wel op de C na formatering, ook gewoon XP kunnen zetten? Dan dus XP op C en op E (want daar staattie al/nog) D zo laten. Daarna XP op de E weghalen? (waarom zo moeilijk zal je zeggen maar dan kan ik rustig de XP instellingen van XP op E overzetten naar XP op C.
  Alles zijn trouwens partities geen echte schijven.
 • Ja, dat kan. Boot vanaf CDROM en volg de installatie, waarbij je er voor kiest om C: te formatteren (NTFS Snel). Daarmee installeer je gewoon WinXP op je C-schijf. Aan het eind van de rit is nu echter je WinXP op E: nog niet opstartbaar, omdat deze nog niet in boot.ini staat vermeld. Maar je kunt dit simpel aanpassen door een regel aan het eind toe te voegen aan boot.ini die naar de E: partitie verwijst. Als E: je bv 2e partitie is, dan is dat:

  [b:8386c4cf34]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect[/b:8386c4cf34]

  Hierna is ook de oude WinXP weer opstartbaar. Nadat je E: hebt geformatteeerd kun je die regel weer verwijderen, zodat je ook je bootmenu niet meer krijgt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.