Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

heb ik Windows goed begrepen?

Anoniem
None
9 antwoorden
 • [Het volgende is wellicht voor de ingewijden lagere school kennis, maar ik heb over de jaren het een en ader met trial-and-error moeten leren]

  Begrijp ik het goed dat bij het opstarten van Windows ook andere programma’s geladen worden (waarvan de meeste te vinden zijn in Start/Programma’s) en dat deze beslag leggen op geheugen.
  Nu gebruik ik de meeste van deze programma’s slechts sporadisch, en bovendien heb ik snelkoppelingen daarvoor op het bureaublad staan.

  Mijn gedachtengang:
  Indien ik al deze programma’s zou verwijderen /beletten om op te starten, zou er dus meer geheugen ter beschikking zijn en zou de computer sneller kunnen opstarten/draaien. En zo ik een van deze programma's zou willen gebruiken kan ik een icon aanklikken.
  Het mooist, voor mij, zou het dan zijn om Windows zo minimaal mogelijk op te starten en naar believen, actief, een ander extra programma te laten draaien.

  Is deze gedachtengang correct?

  En wat is er minimaal voor Windows nodig?

  Nu heb ik ook gehoord dat er meer programma’s geladen worden die niet onder Start/Programma’s zijn te vinden.
  Waar kan ik deze wel vinden en kunnen deze ook verhinderd worden om automatisch op te starten?

  Ten slotte:
  Waar kan ik volgen/zien welke programma’s geladen zijn en actief?
  En kan ik, weer naar believen, sommige hiervan sluiten tijdens een sessie en daarmee (dus?) geheugen vrijmaken?


  Graag een reactie,
  waarvoor bij voorbaat dank!
 • Je hebt gedeeltelijk correct. De programma's die gestart worden in windows, kun je vinden in:
  startmenu (programma's - opstarten)
  de services (in XP, gebruik 'msconfig')
  dingen in register (HKLM - software - microsoft - windows - current version - explorer - run ) (ff uit m'n hoofd)

  Je kunt ook checken met een startup controller, zoals deze:
  http://download.com.com/3000-2094-1539340.html?tag=lst-0-5

  zoeken met deze:
  http://www.download.com/3120-20-0.html?qt=startup&tg=dl-2001&search=+Go%21+
 • Je gedachtengang klopt helemaal. Om te zien welke programma's op de achtergrond mee draaien moet je even in taakbeheer kijken:
  win xp => Rechter muisknop op de taakbalk en kies Taakbeheer. Zowel onder "Toepassingen" en "Processen" kun je zien welke programma's er draaien. De programma's onder "Toepassingen" kun je gerust af sluiten, maar onder "Processen" staan naast processen van losse programma's ook onderdelen die standaard bij windows horen.
  Om een proces te stoppen, selecteer je het proces en klik je op Proces Beëindigen. Wees niet bang om hier wat te experimenteren. In het ergste geval moet je alleen je computer even opnieuw opstarten. Je kunt hier dus niets vernielen.

  Wil je het opstarten van programma's controleren doe dan het volgende:
  1) Kijk eerst of het betreffende programma niet zelf de optie heft om het automatisch starten uit te schakelen

  2) Start -> Uitvoeren -> msconfig
  Onder het tabblad Opstarten kun je aangeven welke programma's wel en niet automatisch mogen opstarten.

  3) In het start menu zit een submenu "Opstarten" De programma's die in dit menu staan worden automatisch opgestart. Door deze snelkoppelingen te verwijderen worden deze programma's dus niet meer automatisch gestart

  Veel succes ermee.
  Human Printer
 • Alleen programma's (of snelkoppelingen naar programma's) in de map Start/Programma's/Opstarten/ worden bij het starten van Windows in het geheugen geladen. Daarnaast bestaat er in het windows register een aantal mappen waarin links naar automatisch startende programma's staan (denk bijv. aan een virusscanner.

  De links in de Opstarten map in het startmenu kun je handmatig naar de prullenbak verwijzen. In het register moet je alleen gaan knoeien als je weet waar je mee bezig bent. In win9x en XP heb je echter MSconfig waarin je dat soort programma's 'uit kunt vinken'. Voor win200/NT moet je het programma apart downloaden. Info: http://netsquirrel.com/msconfig/

  Edit: Ik zie dat ik weer heb zitten slapen, aangezien twee medeforummers me al voor waren…
 • [quote:db34add829="Captain_Kansloos"]Alleen programma's (of snelkoppelingen naar programma's) in de map Start/Programma's/Opstarten/ worden bij het starten van Windows in het geheugen geladen. Daarnaast bestaat er in het windows register een aantal mappen waarin links naar automatisch startende programma's staan (denk bijv. aan een virusscanner.

  De links in de Opstarten map in het startmenu kun je handmatig naar de prullenbak verwijzen. In het register moet je alleen gaan knoeien als je weet waar je mee bezig bent. In win9x en XP heb je echter MSconfig waarin je dat soort programma's 'uit kunt vinken'. Voor win200/NT moet je het programma apart downloaden. Info: http://netsquirrel.com/msconfig/

  Edit: Ik zie dat ik weer heb zitten slapen, aangezien twee medeforummers me al voor waren…[/quote:db34add829]


  Dank voor informatie van alle drie beantwoorders.

  Sorry, maar ik had vergeten aan te geven dat het om Win 98/95 ging.
 • windows 98 heeft ook msconfig
  msconfig is enkel een frontend die bepaalde ini-bestanden, registersleutels en andere configuratie-instellingen op 1 plek samenbrengt.

  Je kunt dus via de opgegeven registeringang en via startmenu->opstarten de voor jou relevante gegevens vinden die anders door msconfig zouden worden aangeboden..


  Max
 • [quote:3cbb2c2303="maximilaan"]windows 98 heeft ook msconfig
  msconfig is enkel een frontend die bepaalde ini-bestanden, registersleutels en andere configuratie-instellingen op 1 plek samenbrengt.

  Je kunt dus via de opgegeven registeringang en via startmenu->opstarten de voor jou relevante gegevens vinden die anders door msconfig zouden worden aangeboden..


  Max[/quote:3cbb2c2303]

  Nog even voor de goede orde.
  Voor mijn machine met beperkt geheugen zou het dus het beste zijn om zo maagdelijk mogelijk op te starten, en zou ik dus (bijna) alle programma's uit Start Programma's moeten/kunnen verwijderen?
  En naar believen alleen programma's opstarten via een snelkoppeling.

  Als dit een gedegen en elegante oplossing is voor weinig geheugen, waarom hoor ik dat dan niet vaker?
 • Alleen uit de map [b:b8f6ad9473]Start - Programma's - Opstarten[/b:b8f6ad9473] worden die items opgestart. De programma's die in [b:b8f6ad9473]Start - Programma's[/b:b8f6ad9473] staan, deze staan er voor het gemak, word niets mee opgestart. Maar die bij de map opstarten staan, kun je gerust verwijderen MITS het geen heel belangrijke programma is. Of het belangrijk is of niet, dat moet je zelf beoordelen. Je virusscanner en firewall zou ik niet uitzetten als ik jou was. Maar het prog. van msoffice, dat weer wel. Dus je moet zelf ff kijken.
 • [quote:782520cb70="ldej24"] Als dit een gedegen en elegante oplossing is voor weinig geheugen, waarom hoor ik dat dan niet vaker?[/quote:782520cb70]Omdat de huidige PC's allemaal zo'n hoop geheugen hebben dat het niet of nauwelijks interesse is wie en wat er opstart.

  1 van de grootste geheugenvreters is de start-balk van office, Er zijn gebruikers die verliefd zijn op dat ding, maar gooi die er maar eerst eens af.
  Verder ook het quick-search (snelzoeken geloof ik) van Office is zo'n vretertje.

  Bij Windows 9x kan je zelfs met je autoexec.bat en config.sys gaan hobbyen om nog meer de zaken te regelen, vooral als je nog "oudere" dosprogramma's heb draaien. Want een hoop producenten dumpen daar van alles in. En als je helemaal geen dos-programma's gebruik kan je er zelfs een hoop uitgooien.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.