Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP herkent harddisk niet (W98SE wel!)

None
21 antwoorden
 • Nog nooit problemen gehad met mijn tweede harddisk IBM-DPTA-372050 onder Windows '98SE.
  Nu op hetzelfde systeem óók Windows XP Prof. geïnstalleerd (andere primaire partitie), maar XP herkent deze disk verkeerd!

  De disk is ca. 20 GB met daarop één uitgebreide partitie, waarin 6 logische partities. (Hiervoor zit overigens nog een kleine ongebruikte ruimte van ca. 7,8 MB.) Hij is als slave op de primaire IDE-controller aangesloten.

  Windows '98SE herkent de schijf dus (nog steeds) correct, maar XP ziet alleen maar één primaire partitie van 1,97 GB.
  Overigens herkent Partition Magic 8.0 (onder XP!!) de schijf incl. alle partities weer wél correct.

  Inmiddels per E-mail contact gehad met IBM/Hitachi en ook de goede werking getest met een speciaal testprogramma van hun (resultaat OK), maar dat heeft allemaal niets opgeleverd.

  De schijf komt niet voor in de compatibiliteitslijst van Microsoft, maar volgens IBM/Hitachi moet hij onder XP (incl. SP1) wel normaal herkend worden. (Alle beschikbare updates van XP zijn geïnstalleerd.)

  Moet ik die harde schijf nu maar weggooien als ik wil overstappen op XP?
 • [quote:8323ad930e]Moet ik die harde schijf nu maar weggooien als ik wil overstappen op XP?[/quote:8323ad930e]

  Gooi die schijf dan maar naar mij toe.
 • [quote:2f95073f72="Kees Schelling"]Windows '98SE herkent de schijf dus (nog steeds) correct, maar XP ziet alleen maar één primaire partitie van 1,97 GB.
  Overigens herkent Partition Magic 8.0 (onder XP!!) de schijf incl. alle partities weer wél correct.[/quote:2f95073f72]Hoe wordt ie in het BIOS herkent?
 • Captain kansloos,
  Bedankt voor je reactie.

  In het Bios staat alles op automatisch.
  Als de computer opstart wordt beide harddisks correct (merk, type) aangegeven.
  Wanneer ik in het Bios de schijven "handmatig" laat herkennen wordt de juiste schijfomvang vastgesteld. Als ik deze instelling dan vastleg (en automatische herkenning uitschakel) heeft dat verder geen effect in XP.
  Het maakt ook geen verschil of ik onder "Mode" Auto, Large, Normal of LBA instel. Wanneer ik onder LBA een beetje speel met de instellingen leidt dat alleen maar tot verkeerde schijfgroottes.
  Als je meer details nodig hebt moet je even aangeven welke.

  Groeten,
  Kees
 • Idd een vreemd verhaal. Je zou kunnen proberen om die betreffende HD onder apparaatbeheer te verwijderen en dan opnieuw laten detecteren. Willicht dat dat helpt. Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat er een speciale driver voor dat ding moet zijn.

  Hoe groot zijn eigenlijk die 6 partities? En als je boot met een Win98 diskette, wat geeft fdisk dan bij aan voor die partities?
 • knip, verkeerde topic :oops:
 • Captain_Kansloos,

  De hele hd is ca. 20 GB. Eén partitie, ongeveer in het midden, is ca. 15 GB, de resterende ruimte is verdeeld over de overige 5 partities. Allemaal logische partities in één grote uitgebreide partitie. Er staat dus geen primaire partitie op deze hd. Alleen is er vóór de uitgebreide partitie een kleine onbenutte ruimte van 7 MB. Ik kan de uitgebreide partitie daarmee overigens niet vergroten.

  Na opstarten met diskette laat Fdisk de schijfinhoud zien zoals die ook onder Windows '98SE wordt weergegeven. Is dat het antwoord waar je naar vroeg, of bedoelde je iets anders?

  -Kees
 • Wat doen die overige partities daar? Heb je die zelf aangemaakt? Waarmee en vooral, waarom? Hoe groot zijn die partities, wat je hebt dus 5GB verdeeld over 5 partities?
 • Ja, die partities heb ik - uiteraard - zelf aangemaakt omdat ik het prettig vind dingen te ordenen. Ik doe dat op al onze systemen in meerdere of mindere mate en ben daar verder heel tevreden mee.

  Overigens mag het bestaan van meerdere partities op een harde schijf geen reden zijn voor het niet (goed) herkennen door XP! De eeste harde schijf bestaat overigens ook uit ca. 6 verschillende partities (waaronder 2 primaire, de rest in een uitgebreide partitie) en daar kan XP normaal mee overweg.

  Wellicht is de kleine ongebruikte ruimte van 7 MB aan het begin van de harde schijf de oorzaak van het probleem, of anders misschien het ontbreken van een primaire partitie, maar volgens mij zou zeker dat laatstee niet nodig moeten zijn.

  -Kees
 • In die kleine ongebruikte ruimte staat partitie-informatie opgeslagen, dus dat is geen probleem, dat doet windowsXP zelf ook. Zou het misschien lukken om WinXP te verwijderen, met PartMagic win98 een 2e keer te installeren en vervolgens te upgraden naar winXP?
 • [quote:c460f40b2b="Kees Schelling"]Overigens mag het bestaan van meerdere partities op een harde schijf geen reden zijn voor het niet (goed) herkennen door XP! [/quote:c460f40b2b]Dat begrijp ik. Ik vond alleen de indeling wat merkwaardig, dus verwachtte ik dat je die 'per ongeluk' had aan gemaakt. Het is soms wat lastig om de computerkennis van de ander in te schatten…

  Ik verwacht in principe niet dat die lege ruimte van 7MB de reden is dat ie 'm niet pakt. Dat is volgens mij de 'waste space' ten gevolge van de partitie indelingen. Wel opvallend dat ie aan het begin staat; meestal zit dat achteraan. Kun je die lege ruimte niet verplaatsen/verschuiven naar achter met bv. Partition Magic?
 • Captain_kansloos, Chunky,

  Tja, allemaal goede tips - daar niet van, dus bedankt.

  Chunky:
  Wat jij voorstelt is een erg lange weg en zonder garantie van succes.
  Ik ben bijna zover om eerst maar eens die hele harde schijf te gaan leeghalen, alle partities te verwijderen met fdisk en vervolgens de hele handel opnieuw door XP laten herkennen, partitioneren en formatteren.
  Dat is m.i. de zekerste en qua tijd nog te overziene methode. Als dat niet lukt weet ik zeker dat ik die harde schijf maar een tweede leven in een ander (ouder) systeem moet aanbieden en een nieuwe moet kopen.

  Captain_kansloos:
  Ja, misschien kan ik die 7 MB wel verplaatsen, maar eerlijk gezegd verwacht ik daar niet zoveel van. Het valt toch onder de categorie "proberen zonder garantie op succes" en ik geef dan de voorkeur intussen toch maar aan een rigoureuze aanpak.
  Volgens IBM/Hitachi zou XP (met SP1) de schijf gewoon moeten herkennen, dus moet het haast wel aan de huidige indeling en/of de formattering van de schijf liggen.

  In elk geval bedankt voor het meedenken. Ik laat nog wel even weten hoe het is afgelopen, maar dat kan wel een paar weken aanlopen.

  Groeten,
  -Kees
 • [quote:71ed18150c="JFace XL"]In die kleine ongebruikte ruimte staat partitie-informatie opgeslagen[/quote:71ed18150c]

  Nee, niet waar. Lees: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;225822
  Hoe zou er nou wat voor informatie dan ook kunnen staan in ongepartitioneerde ruimte?!
 • Binary,

  Uiteraard mee eens.
  Maar dan kun je me misschien óók wel uitleggen waarom die eerste, pakweg 7 MB niet gebruikt kan worden.

  Ik heb wel geprobeerd daar met fdisk een partitietje in te maken, maar dat lukte niet goed en heb die vervolgens (na opstarten, etc.) maar weer verwijderd(!).
  Dat betekent volgens mij dan dus wel dat er dan niets meer op die ruimte staat, maar toch kan ik met PartitionMagic 8.0 mijn uitgebreide partitie niet met die 7 MB naar het begin van de schijf uitbreiden!

  -Kees
 • Dat zou toch wel moeten kunnen. Ik heb heb dat in elk geval talloze keren gedaan, zonder dat dat een probleem opleverde. Moeilijk om hier iets over te zeggen in een systeem waar blijkbaar een probleem zit. Het klinkt in elk geval allemaal niet zo lekker. Heb je geen mogelijkheid om de data even op een andere schijf te zetten en dan de zaak opnieuw te partitioneren? Lijkt mij eigenlijk het beste, ook om problemen in de toekomst te voorkomen.
 • Dat was ik al van plan, Binary, zie mijn eerdere reactie.
  -Kees
 • Binary, dat was iig wat XP stelde. Zowiezo, het kan wel: partitie verbergen en beveiligen.
 • Wat ik nou eens even zou proberen is een bevriende relatie (of de comp-shop op de hoek) met een comp met XP opzoeken en daar die schijf eens inhangen…. Gewoon om te weten of of ie daar soms wel werkt. Daar kun je dan conclusies uit trekken.

  Verder, zou het misschien tóch de bios kunnen zijn? Ik denk aan een update flashen…

  Succes. perloc
 • Wederom bedankt voor nieuwe ideeën.
  Intussen ben ik al vergevorderd met het leeghalen van de schijf en dan probeer ik hem eerst opnieuw te laten herkennen en partitioneren/formatteren onder XP.
  Als dat niet lukt zie ik wel verder.
  Ik kan me niet voorstellen dat het probeem in de Bios ligt (maar niets is onmogelijk natuurlijk) - dan zou '98SE toch ook moeten protesteren en bovendien herkent Windows harde schijven bij mijn weten zelf, zonder dat daar een Bios voor nodig is. Maar misschien is dat niet waar.

  -Kees
 • Dat laatste klopt tot op zekere hoogte wel ja. Een oude computer ondersteunt van nature geen grote HDD's, maar wel met stuurprogramma in een OS. Nou is dit geen oude pc :-? Je HDD hangt niet aan een RAID kaart o.i.d? want die hebben vaak wel extra stuurprogramma's nodig, en XP ondersteund en detecteerd niet standaard alle RAIDkaarten (ook onboard!)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.