Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP slaapstand : perfect, of?

Maarten81
13 antwoorden
 • Ik heb net in Xp de Slaapstand ontdekt.
  Ik vind het een superfunctie, pc binnen paar seconden afgesloten en weer bij de hand.
  Omdat ik me wel afvraag wat er nu werkelijk gebeurt heb ik gezocht en lees dit:

  slaapstand betekent pitten, pc is eigenlijk uit (statisch) geheugen word weggeschreven naar de hd, stroomverbruikt nihil. iets in de tusssentijd doen is volgens mij onmogelijk
  alle activiteiten stoppen, volgens mij maakt hij een geheugendump van jeactieve situatie, die die na opstarten weer hersteld.


  De hamvraag die ik heb is: waarom zou je je pc nog via de normale manier afsluiten?
  M.a.w: Wat is het nadeel van de slaapstand?
 • Allereerst is het zo, dat je computer in de Slaapstand helemaal geen stroom gebruikt. Ook mijn laptop kan ik in de Slaapstand zetten, zelfs zonder accu en netvoedigaansluiting start hij daarna zonder problemen op.

  Nadeel? Je hebt een wel de ruimte op je HD nodig. Met 512 MB RAM krijg je dus ook een hiberfil.sys-bestand van 512 MB. Ook zijn er sommige programma's die het niet leuk vinden om met de Slaapstand gecombineerd te worden.

  En o ja, bij mij was SP1 nodig om de Slaapstand goed te laten werken. Zonder SP1 bleef mijn laptop vaak hangen als ik de Slaapstand wilde inschakelen.
 • dank voor je reactie…
  [quote:efe1677d98]En o ja, bij mij was SP1 nodig om de Slaapstand goed te laten werken. Zonder SP1 bleef mijn laptop vaak hangen als ik de Slaapstand wilde inschakelen.[/quote:efe1677d98]
  Ik heb ( bewust) geen SP1 en de slaapstand werkt perfect!
  [quote:efe1677d98]Nadeel? Je hebt wel de ruimte op je HD nodig. Met 512 MB RAM krijg je dus ook een hiberfil.sys-bestand van 512 MB.[/quote:efe1677d98]
  Ik hoorde dat die ruimte niet nog éxtra in beslag genomen wordt op het moment van activerings slaapstand, maar dat er standaard in XP al ruimte gereserveerd is ervoor. Klopt dat?
 • let eerst op het verschil tussen [b:260541385a]slaapstand[/b:260541385a] en [b:260541385a]stand-by[/b:260541385a]

  Bij stand-by wordt alles wat in je geheugen staat bewaard en wordt de computer 'op een laag pitje gezet' - soort winterslaap zegmaar

  slaapstand houdt in dat het gehele geheugen wordt geschreven naar de harde schijf, waar deze bij het afsluiten weer van wordt afgelezen.
 • Als je altijd de slaapstand gebruikt, en telkens weer allerlei programma's gebruikt/installeert, dan is het verstandig om af en toe wel je pc helemaal opnieuw te laten opstarten (schone lei, zegmaar)… Voor de rest zou ik geen redenen kunnen bedenken waarom het niet zou kunnen…
 • Ik lees dit ergens op aan ander forum:
  [quote:4cff12df52]Waarom nog helemaal uit? Tja, allereerst worden je geheugen niet helemaal verschoont, dit is wel het geval wanneer je de PC volledig afsluit. Kortom een iets snellere PC als je het volledig afsluit. Ten tweede is je PC kwetsbaarder voor stootjes. Je harde schijf sluit zich niet perfect af, waardoor deze meer kans heeft op crashen.[/quote:4cff12df52]

  en:

  [quote:4cff12df52]In een ander topic las ik dat iemand de volgende meting had gedaan:

  verbruik PC
  werkend: 130W
  stand-by: 65W
  hibernate: 2W
  stekker uitgetrokken: 0W

  Dus iets verbruik blijft natuurlijk wel![/quote:4cff12df52]


  Ik weet trouwens nog een nadeel van de slaapstand:
  Er wordt geen Systeemhertselpunt gemaakt.
 • [quote:a4d1937f75="Henk."]In een ander topic las ik dat iemand de volgende meting had gedaan:

  verbruik PC
  werkend: 130W
  stand-by: 65W
  hibernate: 2W
  stekker uitgetrokken: 0W

  Dus iets verbruik blijft natuurlijk wel![/quote:a4d1937f75]

  Met de stekker eruit getrokken is het logisch dat ie niks verbruikt, maar heeft ie ook gemeten hoeveel er verbruikt wordt als de pc gewoon uitstaat met de stekker in het stopcontact? Grote kans dat ie dan ook nog wat verbruikt…
 • dat is de hibernate in principe…

  nou ja.. :)

  iig, hier wordt de 'ram-to-disk' procedure bedoeld, en je stekker kan dan ook gewoon uit het stopcontact ;)
 • andere kwestie waar ik nu achter kom, na het ontwaken vanuit de Slaapstand wordt de webcam ingeschakeld. zie dat aan het LEDje.
  Kan hem handmatig uitzetten, maar is er een andere optie?
 • De webcam wordt na Slaapstand ingeschakeld als hij ook aan staat als je computer juist in de Slaapstand gezet wordt. Na ontwaken is de pc (als het goed is) in precies dezelfde situatie als daarvoor. Dus de makkelijkste manier zou zijn, de webcam uitschakelen voordat je je computer in de slaapstand zet.
 • De webcam is uiteraard uitgeschakeld vóór het inschakelen van de Slaapstand.
  Anders was het inderdaad logisch
 • [quote:e34cd8a9e2="Henk."]andere kwestie waar ik nu achter kom, na het ontwaken vanuit de Slaapstand wordt de webcam ingeschakeld. zie dat aan het LEDje.
  Kan hem handmatig uitzetten, maar is er een andere optie?[/quote:e34cd8a9e2]

  Daar heb ik ook 'last' van… Ben benieuwd of daar een oplossing voor is.
 • Paar berichten terug over het verbruik: Dacht dat er in de voeding een transformator zit. Dit betekent als de stekker er in zit je een stroomkring hebt, dus altijd verbuik, al zit er geen ledje of moederbord in..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.