Vraag & Antwoord

OS Windows

Cyclische redundantiecontrole...?

Anoniem
Ben van Garsel
3 antwoorden
 • Van mijn oude systeem heb ik kopieën van al mijn databestanden gemaakt op CD-RW. Nu probeer ik deze bestanden op mijn nieuwe systeem terug te zetten. Maar, bij een aantal lukt dit niet en krijg ik als oorzaak de melding "cyclische redundantiecontrole". Deze bestanden kan ik niet onder één noemer vangen want het zijn zowel tekst-, afbeeldings- als anderssoortige bestanden.

  De kopieën zijn gemaakt onder Windows 98 SE en ik zet ze nu terug onder XP Home.

  Kan iemand mij op weg helpen met de betekenis van genoemde melding en vooral of er een manier is om deze bestanden toch terug te zetten?

  Alvast bedankt,

  Ben.
 • Een CRC(cyclic redundancy check) controleert de uitkomst van een soort van "som" die over een blokje data berekent wordt. Aan de hand daarvan wordt bepaald of de data geldig is. De kans bestaat namelijk dat er in een blokje data een aantal "enen en nullen omgevallen zijn". Als de uitkomst niet klopt, wordt de data als 'corrupt' gemarkeerd.

  Ik weet niet of het al een wat oudere of vaker gebruikte CD-RW betreft, maar de meest logische verklaring is dat die een paar "slechte plekken" heeft die niet goed leesbaar meer zijn door je CD-ROM speler. Het heeft dus niet zozeer iets met Win98 of XP te maken.

  De ene drive is beter in het lezen van slechte sectoren dan de ander, dus je kunt het nog eens in een andere drive proberen. Anders kun je bv. met een tool als PC INSPECTOR File Recovery de "verloren" data (deels) terug proberen te halen. Onthoud wel dat de mate van beschadiging van de CD-RW de kans op volledige redding beperkt:
  http://www.pcinspector.de/file_recovery/UK/welcome.htm
 • Naast PC Inspector is [b:48b825bf6a]IsoBuster[/b:48b825bf6a] ook zeer geschikt om data te redden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.