Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Harde schijf voortdurend actief

None
6 antwoorden
 • Ik weet niet hoe het komt, maar mijn harde schijf blijft voortdurend actief. Alleen zodra ik zelf "iets" op de computer doe houdt die activiteit op, om steevast ca. 2 minuten nadat ik klaar ben weer vrolijk te beginnen.
  Er is geen screensaver actief en in de taskmanager zie ik de volgende "processen":
  - Cliptray
  - Explorer
  - Ctfmon (?)
  - Navapw32
  - Zliënt
  - Atomic
  - Fdisp4a (?)
  - Hotsync (voor de synchronisatie van mijn Palm Zire 21)
  - Yahoopops
  - Acrotray (?)
  - Em_exec (?)
  - Opware32 (?)
  - Stimon (?)
  - Starter (?)
  - Itouch
  - Lmsal1k (?)
  - Systray
  - Mdm (?)
  - Nprotect
  Een vraagtekentje betekent dat ik niet weet wat het voor proces is.
  Ik heb al eens geprobeerd de meest verdachte processen uit te schakelen, maar dat heeft nog niet tot resultaat geleid.
  Ik gebruik regelmatig Ad-aware 6.0 om spyware te verwijderen, maar ook dat lost niets op.

  Heeft iemand enig idee hoe ik toch van dat continue geratel af kan komen? Het lijkt me ook niet echt bevordelijk voor de levensduur van de harde schijf.

  Groeten
  -Kees
 • Hoi Kees,

  Kijk hier even = http://www.sysinfo.org/startuplist.php

  Als een "Y" bij status staat, laat het staan. Anders kan/mag verwijdert worden.

  grtz :wink:
 • Zou de indexing service kunnen zijn. Deze kun je uitschakelen om te kijken of dat effect heeft.
 • Dat komt door een dynamisch SWAB bestand. Standaard installeert Windows een variable swab-bestand waarvan de grootte wordt aangepast naar behoefte van Windows zelf. Het opschonen en aanpassen van dat Swab-bestamd veroorzaakt de HD activiteit.
  Je kunt zelf de grootte vast instellen in het Control Panel. Waar precies hangt af van de OS.
  Een vuistgrootte voor een vast Swab-bestand is 2 x de grootte van de RAM grootte. Als je dat hebt gedaan is de HD activiteit een stuk minder.

  perloc
 • Bovenstaande antwoord van Perloc kan idd een oorzaak zijn, maar het vaak alleen bij een beperkte grootte vann het werkgeheugen dat het swa[b:74cbb03c65]p[/b:74cbb03c65] bestand intensief wordt opgeschoont. Wat zijn nje systeemspecs en welke Windows variant draai je?

  BTW, de grootte van een vaste swapfile is niet per definitie 2x zo groot als het werkgeheugen: bijv. 512MB bij 256mb werkgeheugen heeft zeker nut; 1024mb bij 512mb werkgeheugen is - afhankelijk van de toepassing - wel èrg ruim.
 • Bingo!
  Dat swapbestand moet - op de één of andere manier - het probleem zijn, al snap ik nog niet helemaal waarom.
  Ik werk onder Windows '98SE met 512 MB RAM. Het swap-bestand is vast ingesteld op 750 MB, dus eigenlijk zou dat voldoende moeten zijn.
  Nu heb ik dat swapbestand maar eens geheel uitgeschakeld en dat brengt tot mijn verbazing hééél veel rust in de tent. Je zou toch zeggen dat zelfs een reorganisatie van een swapbestand door Windows ook wel eens een keer klaar zou moeten zijn, maar het ding bleef maar doorgaan, uren en uren achter elkaar.
  Omdat het systeem zonder swapbestand verder prima (wellicht zelfs beter) door blijft draaien houd ik het verder maar zo.
  Verder vind ik de eerder gegeven tip over welke programma's al dan niet noodzakelijk opgestart moeten worden erg nuttig, al kon ik op de website (nog) niet àlle in mijn taakoverzicht staande processen terugvinden. Er worden er in elk geval een paar defnitief om zeep geholpen.

  Nogmaals bedankt voor het meedenken - daardoor ben ik weer van een probleem verlost.
  Groeten,
  Kees

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.