Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Omgevingsvariabelen

None
3 antwoorden
 • Zoals bekend gebruikt Windows de files "Autoexec.bat" en Config.sys" niet meer, maar zet eventuele informatie hieruit in het register.
  Wat mij opviel was dat totaal 9 stuks omgevingsvariabelen gedefinieerd zijn in Autoexec.bat, maar dat hiervan maar 6 stuks "zichtbaar" zijn onder het tabblad "omgeving" in MSConfig.

  De 3 ontbrekende:
  set windir=c:\windows
  set winbootdir=c:\windows
  set comspec=c:\windows\command.com
  zijn niet weergegeven in MSConfig, omgeving.

  Is dit logisch, of is er inderdaad sprake van een onjuistheid? Indien 't laatste 't geval is: hoe dit te verhelpen? Kan ik dit "gewoon" invoeren in MSConfig onder de knop "Nieuw" of is 't beter alles te laten voor wat het is….?

  (OS=WinME, maar vlg. mij werkt XP op identieke wijze)

  Groet,
  Ton
 • Het verschil is dat ME een 9X versie is en XP een NT versie, 9X Windows draaien nog op een MS-DOS ondergrond, NT op zich niet meer.

  De 3 variabelen waar je het over hebt zijn geen executables maar dienen ter ondersteuning van het OS in DOS-mode.
 • Uiteraard betreft het geen executables…!! Het betreft omgevingsvariabelen…!!
  Het enige dat ik me af zat te vragen is waarom niet alle "set's" uit Autoexec.bat in MSConfig (omgeving) "zichtbaar" zijn…..
  Reden voor mij om eens in 't register te gluren…. En inderdaad: hier staan ze wel vermeld:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\SessionManager\Environment

  Of deze omgevingsvariabelen uitsluitend nog in (een) DOS(box) gebruikt worden: ik heb geen flauw idee….
  Hierop hoopte ik eigenlijk een antwoord te krijgen, samen met 't feit waarom een aantal van deze variabelen niet in MSConfig te zien zijn….

  Ton

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.