Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

nieuwe hd, meerdere OSen ??

None
31 antwoorden
 • beste medecomputergebruikers,

  ik heb n nieuwe harde schijf gekocht(verder geen problemen hiermee)
  ik wil nu win98 en win2k hierop draaien. ik heb dit reeds eerder gedaan middels de volgende oplossing
  C: win98 (primaire partitie)
  D: win2k (extended partitie)
  E: data (extended partitie)
  F: data (extended partitie)

  dit werkt prima, MAAR als ik nu win98 wil herinstaleren, dan doet win2k het niet maar, aangezien er bootbestanden van win2k op de C staan en dus verwijdert worden…

  ik wil dus nu beide OSen draaien, maar de een kunne herinstaleren, verijwdren ermee klooien, ZONDER dat de ander daar last van heeft(dus beide richringen op)

  ik had gedacht dat deze oplossing mischein voldeed:
  C: primair (100mb ofzo, alleen voor de bootbestanden)
  D: win98 (primair of extended?)
  E: win2k (primair of extended?)
  F: data (extended partitie)
  G: data enz. (extended partitie)

  Maar ik ben er niet zeker van of dit wel n goede oplossing is..kunnen allebei de windows versies dit aan enz..
  mischein in de toekomst dat er 1 versie vervangen wordt door XP ofzo..is dat allemaal mogelijk zonder dat de ander daar last van heeft?\
  natuurlijk snap ik wel dat ik dan de bootpartitie moet aanpassen, maar dat is geen probleem

  alvast bedankt voor alle hulp

  alain dacier
 • move to os windows
 • ik raad je aan om powerquest PartitionMagic 8 in huis te halen, hierbij zit een tooltje (bootmagic) waarmee je al je verschillende partities en besturingsystemen vanuit opstarten kunt beheren (bootpartitie veranderen enzo) zodat dat iig goed gaat

  het is over het algemeen niet handig om besturingssystemen op een logical(extended) partitie te zetten geen id waarom, vast iets met herkenning te maken.

  de volgende configuratie lijkt me wat beter:

  C: primair WIN98
  D: primair WIN2K
  E: extended: data
  F: extended: data

  om opstart problemen te voorkomen:
  BootmMagic kan bij opstarten C onzichtbaar maken en D bootpartitie maken om vervolgens Win2k op te starten en dit werkt ook andersom.


  sven
 • Alternatieven in plaats van PartitionMagic zijn, xfdisk en Ranish Partition Manager
 • maar deze indeling heb ik al gehad, maar dat is niet handig, want als ik op de C win98 herinstaleer, dan doet win2k op de D het ook niet meer, omdat er enkele bootbestanden op de C staan(VOOR de herinstalatie van win98)

  ik wil dat ik beide OSen apart en onafhankelijk van elkaar moet kunnen bewerken
 • ps. kan ik dat partition magic ook instaleren voordat ik een OS installeer? want anders heeft het geenn nut meer he, dan staat er al een OS op, dan heb ik die Pm nie tmer nodig
 • [quote:c42efe7ec6="20010196dacier"]maar deze indeling heb ik al gehad, maar dat is niet handig, want als ik op de C win98 herinstaleer, dan doet win2k op de D het ook niet meer, omdat er enkele bootbestanden op de C staan(VOOR de herinstalatie van win98) [/quote:c42efe7ec6] Als zowel win98 en win2k op een primaire partitie worden geïnstalleerd, dan kan zoals leijer al aangaf één van de primaire partitie worden verborgen met een bootmanager zoals bootmagic of alternatieven die ik al genoemd heb. Dan krijgt de actieve en zichtbare partitie de letter C: de andere niet actieve en verborgen partitie heeft dan geen letter. Dus eigenlijk wordt de indeling dan

  [code:1:c42efe7ec6]
  C: primaire partitie WIN98
  Geen letter, verborgen primaire partitie WIN2K
  D: logische partitie data
  E: logische partitie data
  [/code:1:c42efe7ec6]
  Als de bootmanager de WIN2K partitie zichtbaar maakt, dan wordt die C: de WIN98 partitie verborgen, en heeft dan geen letter meer.
  [quote:c42efe7ec6="20010196dacier"]ps. kan ik dat partition magic ook instaleren voordat ik een OS installeer? [/quote:c42efe7ec6] Zolang er geen OS op de hardeschijf staat kun je partition magic niet installeren. De partition magic 8.0 CD is echter bootable. Dan maak je eerst een primaire partitie voor win98, formatteert 'm en installeert deze. Dan installeer je partition magic en bootmagic en maakt rescue diskettes. Dan maak je met partition magic de tweede primaire partitie voor win2k, formatteert 'm, maakt 'm zichtbaar (unhide) en maak 'm actief (set active). Dan installeer je win2k. Wat dan niet veranderd dat nog steeds de MBR wordt overschreven. Dus start je de pc op met de bootmagic rescue diskettes, en activeert bootmagic opnieuw.
 • Als je op een bestaande Win98/Win2K dualboot Windows 98 opnieuw installeert, dan werkt inderdaad het opstarten van Windows 2K niet meer. De reden daarvoor is dat de bootsector de besturing overdraagt aan Win98, en die ziet helemaal geen Win2K.
  De oplossing is heel simpel: met behulp van de Win2K CDROM opstarten naar Recovery Console (http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q229716) en daar het command [b:517c6f2817]FIXBOOT[/b:517c6f2817] uitvoeren. De bootsector is nu weer Win2K en die herkent wel beide OSsen. Als je de C: partitie vooraf wilt formatteren, zet dan eerst even de (verborgen) bestanden NTLDR, NTDETECT.COM, BOOTSECT.DOS en BOOT.INI op diskette en kopiëer ze later weer terug naar C:.
  Lees ook de FAQ even voor meer info: http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=93702
 • ok, bedankt voor de antwoorden, alleen 1 dingentje wil ik nog ff weten:
  die 4 bestanden die je noemt, zijn dat de ENIGE bestanden die ik hoef te kopieren?
  dus als ik het volgende doe:
  win98 op C instaleren, win2K op D instaleren, zorgen dat alles werkt..(datlukt wel want dan heb ik al s gedaan)…maar vervolgens knikker ik win98 ervanaf. Als ik dan de 4 bovengenoemde bestanden op de C zet zou win2k toch nog steeds moeten werken, klopt dit?
 • Voor de werking van Win2K zijn op C: nodig de bestanden NTLDR, NTDETECT.COM en BOOT.INI. Het bestand BOOTSECT.DOS is uitsluitend nodig om in een dualboot Win9X te kunnen opstartem, dus alks je die permanent verwijdert, dan is dat ook niet meer nodig.
 • ik ben helemaal vóór het idee van een 100mb boot partitie zoals de topicstarter eerder aangaf. Zijn Lilo en Grub ( Linux) niet los te downloaden en met een floppy te installerern op de bootpartitie?

  Lijkt mij handig. Lilo start op en je kunt kiezen tussen win98 en w2k.

  d.
 • en wat kan ik precies met lilo?
 • Ik zie niet zo goed in wat LILO of GRUB hier extra te bieden hebben. De standaard manier van installeren geeft ook een prima keuze tussen 2 systemen, en daarmee kun je prima werken. Ja, je kunt dit ook anders doen (met primaire partities), en daarvoor kun je BootMagic gebruiken, of LILO of GRUB. Maar waarom zou je?
 • ja dat is precies wat ik ook niet begrijp
  als ik t zo doe:

  C: 100mb bootpartitie
  D:win98
  E:win2k
  F:data
  G:data

  en eerst 98 instaleer en vervolgesn 2000, dan krijg ik van 2000 toch automatisch al zo'n bootmenu? dan hoef ik voor de rest toch geen softwar te instaleren?
  toch?
 • Klopt. Eigenlijk zie ik ook niet zoveel reden voor die extra bootpartitie, maar het kan natuurlijk wel. Waar het om gaat is dat daarop de bestanden NTLDR, NTDETECT.COM, BOOT.INI en BOOTSECT.DOS komen te staan. Zonder bootpartitie komen die op de Win98 partitie terecht, en dat werkt ook uitstekend. Altijd wel even een backup op floppy maken. Maar met of zonder die bootpartitie, het werkt prima zo.
 • maar zonder de bootpartitie kan ik windows niet ervanaf gooien, zonder dat ik daarbij ook maar iets hoef te wijzigen…dus dan lijkt mij MET de bootpartitie handiger, toch?
 • met windows bedoel ik dan 98.
  want als ik dat doe en 98 vervolgens op dezelfde partitie instaleer zijn ie 4 bestandjes weg. en als ik die bootpartitie wel maak, dan heb ik nergens last van…
 • maar nu nog 1 ding:
  hoe kan ik bij de instalatie van win98/win2000 aangeven dat hij de bestanden benodigd voor te booten op de bootpartitie zet en niet op de partitie waar de rest van het OS ook op komt te staan?
 • [quote:f2ec73e900="20010196dacier"]met windows bedoel ik dan 98.
  want als ik dat doe en 98 vervolgens op dezelfde partitie instaleer zijn ie 4 bestandjes weg. en als ik die bootpartitie wel maak, dan heb ik nergens last van…[/quote:f2ec73e900]Als je formatteert wel. Feitelijk wordt bij de installatie de bootsector overschreven. Als ik me niet vergis staat er in de Faq ook een heel item over hoe je die kan redden.
 • Inderdaad, je zou voordat je formatteert even NTLDR, NTDETECT.COM, en BOOT.INI op floppy moeten zetten, dan kun je die later gewoon weer terug zetten. WinXP zal dan weer gewoon opstarten. Eventueel kun je in die situatie de C: partitie tot het minimum terug brengen en D: overeenkomstig vergroten. En in feite creëer je daarmee dus alsnog die bootpartitie.

  En als je Windows installeert dan plaats hij ALTIJD de bootbestanden op de First Active Primary. Als je dus zorgt dat je bootpartitie actief is, dan plaatst Windows de bootbestanden daar automatisch.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.